Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Οι περιοχές που θα «σαρώσει» πρώτα ο Ιανός - Οι οδηγίες και η έκκληση Χαρδαλιά


Οδηγίες καθώς επίσης και την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα Ιαν
ού ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Οι τρεις οδηγίες που έδωσε. Σε γενικό συναγερμό η ΓΓΠΠ, λόγω της επέλασης του μεσογειακού Ιανός. Στην έκτακτη ανακοίνωση που έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι από το απόγευμα της Πέμπτης θα πλήξει την χώρα ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός και πρέπει όλοι να είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα.

Μάλιστα ζήτησε:


-Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

-Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.


-Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Επίσης ο Νίκος Χαρδαλιάς ζήτησε «να παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις και να τις ακολουθούμε κατά γράμμα».

Οι περιοχές που θα χτυπήσει πρώτα ο Ιανός


Σύμφωνα με τον υγ. Προστασίας του Πολίτη οι περιοχές θα «χτυπήσει» πρώτα ο Ιανός είναι το νότιο Ιονίο και η Πελοπόννησος και ειδικότερα τις περιοχές: Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Ηλεία, Μεσσηνία. Στην συνέχεια και συγκεκριμένα την Παρασκευή τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Αττική και την υπόλοιπη Πελοπόνησσο στις οποίες χρειάζεται μέγιστη επιφυλακή, με τον Νίκος Χαρδαλιά να ζητά πάνω από όλα ψυχραιμία.

Οι επιπτώσεις που θα επιφέρει ο Ιανός

«Οι επιπτώσεις του Ιανού, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια» πρόσθεσε επίσης και συμπήρωσε: «Ενδέχεται να προκληθούν υλικές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και από προσκρούσεις αντικειμένων που θα ίπτανται από τον άνεμο. Μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε στέγες, υδρορροές, παράθυρα, αλλά και πτώσεις δέντρων ή στύλων της ΔΕΗ. 


Ενδέχεται οι ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες σε αστικές περιοχές. Ενδέχεται να προκληθούν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του υψηλού βαρομετρικού που δημιουργείται καθώς ο κυκλώνας φθάνει στην ξηρά. 


Ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεπικοινωνίες, στην ύδρευση και στην αποχέτευση, εξαιτίας βλαβών στα αντίστοιχα δίκτυα» και ολοκλήρωσε την δήλωσή του σημειώνοντας:

«Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι έτοιμος. Παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις με επιχειρησιακές συσκέψεις των εμπλεκόμενων φορέων ανά 6ώρο και έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα συντονιστικά τοπικά όργανα των Δήμων και τα συντονιστικά όργανα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών για την αντιμετώπιση του κινδύνου.

Εχθές κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε 91 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, σήμερα παλεύουμε με πάνω από 80, αριθμοί ημερήσιων ενάρξεων που αποτελούν ρεκόρ δεκαετίας. Αύριο θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα σπάνιο ακραίο καιρικό φαινόμενα, ένα Μεσογειακό Κυκλώνα, τον Ιανό. Μένουμε σε εγρήγορση, μένουμε σε επιφυλακή, ακολουθούμε τις οδηγίες. Καλή δύναμη σε όλους».

Δείτε αναλυτικά όσα είπε



Ti αναφέρει η ΕΜΥ

Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου