Πιο κοντά σε μια συμφωνία για την εξεύρεση λύσης στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας βρίσκονται Βερολίνο και Παρίσι. Οι δύο κυβερνήσεις αισιοδοξούν, όπως έγινε σαφές με δηλώσεις και από διαρροές και των δυο πλευρών, ότι στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης οι ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε συγκεκριμένο σχέδιο που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πάντως οι υπουργοί οικονομικών των "16" θα συνεχίσουν την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματισθεί για αύριο.
Η συνεχιζόμενη ρευστότητα στην ευρωζώνη προκάλεσε και χτες βουτιά στις διεθνείς αγορές ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Παράλληλα, τα σπρεντ Ιταλίας και Ισπανίας κατέγραφαν ρεκόρ ανόδου, εξέλιξη που προκαλεί έντονες ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης και στους μεγάλους της ευρωζώνης.
Ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Στέφαν Σάιμπερτ διεμήνυσε ότι η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται σίγουρη ότι θα υπάρξει συμφωνία την Πέμπτη. Ανάλογη στάση υιοθέτησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κόταχους, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι σίγουρη πως η έκτακτη σύνοδος θα συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του ελληνικού χρέους. Η Γερμανία είναι αισιόδοξη ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προσέθεσε. Παράλληλα, εκτίμησε ότι το πακέτο θα βρει σύμφωνους την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα θα συμφωνηθεί οπωσδήποτε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι επίσης εκεί», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, που υποστηρίζει σθεναρά το Βερολίνο, βρίσκει αντίθετο τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που μια τέτοια διαδικασία οδηγήσει την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας, τότε η Ευρωτράπεζα δεν θα κάνει δεκτά ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυο για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Αλλά και η Γαλλία αισιοδοξεί ότι το νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, που βρίσκεται υπό συζήτηση, θα εγκριθεί στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες. Ερωτηθείσα αν το σχέδιο θα εγκριθεί αυτή την εβδομάδα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI, η γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές δήλωσε ότι «ελπίζουμε ότι ένα σχέδιο θα υιοθετηθεί και, από αυτήν την άποψη, οι δηλώσεις της (καγκελαρίου της Γερμανίας) Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες επιθυμεί να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα την Πέμπτη, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».
Πάντως, στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές του ελληνικού χρέους αλλά και μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των κρατών - μελών της ευρωζώνης, ώστε να βρεθεί συγκεκριμένη λύση πριν από την Πέμπτη. Κρίσιμες αναμένεται να είναι οι συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη. Επικρατέστερο σενάριο αποτελεί ο συνδυασμός επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF) και η επιμήκυνση μέρους του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών οι οποίοι θα δεχτούν να ανταλλάξουν ομόλογα που κατέχουν με νέες εκδόσεις. Συγκεκριμένα, μελετάται η επιμήκυνση στην αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2019 που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές κατά πάσα πιθανότητα στο 70% της αξίας τους με νέες εκδόσεις διάρκειας 30 ετών και με χαμηλότερο επιτόκιο.
Υπέρ της εξεύρεσης λύσης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής και κατά της χρεοκοπίας μιας χώρας της ευρωζώνης τάχθηκε ο υπουργός Οικονομίας του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι στην αντίθετη περίπτωση "εάν η Ελλάδα δηλώσει στάση πληρωμών, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες τόσο για τις βελγικές όσο και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες". Ο κ. Ρέιντερς δήλωσε σε συνέντευξή του σε γαλλόφωνη εφημερίδα ότι "χρειάζεται να αποφύγουμε μετάδοση του κινδύνου από την Ελλάδα στην Ισπανία και στην Ιταλία και στο υπόλοιπο της ευρωζώνης. Πρέπει να καταλάβουμε καλά ότι βοηθώντας την Ελλάδα βοηθάμε κι εμάς τους ίδιους, καθώς αποφεύγουμε να βρεθεί ολόκληρη η ευρωζώνη μέσα στη δίνη. Γι' αυτό χρειάζεται να δηλώσουμε ξεκάθαρα και με δυνατή φωνή σήμερα ότι δεν θα αφήσουμε να χρεοκοπήσει μία χώρα - μέλος της ευρωζώνης".
Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές δεν στάθηκαν ικανές να καθησυχάσουν τις αγορές και ιδίως τις ευρωπαϊκές που έκλεισαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να πρωταγωνιστούν στην πτώση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου