Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Σχεδόν 4 δισ. ευρώ για την ανεργία







  
Σχεδόν 4 δισ. ευρώ για την ανεργία
Στα 3,9 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθουν οι πόροι που μπορούν να διατεθούν για την ανεργία από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2011 και μέχρι τις 30 Αυγούστου του 2012, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, κατά τη συνεδρίαση της....
Κυβερνητικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και στην οποία καθορίστηκαν οιb για την αντιμετώπιση της ανεργίας.


Σε πρώτη φάση θα διατεθούν
2,7 δισ. ευρώ, τα οποία εν συνεχεία θα διευρυνθούν μέσα από την αναμόρφωση και τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων, ενώ οι πόροι οι οποίοι θα διατεθούν, προέρχονται κατά 55% από ΕΣΠΑ και 45% από εθνικούς πόρους.

Ο συνολικός σχεδιασμός περιλαμβάνει σειρά ενεργητικών πολιτικών, όπως είναι τα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας και ενίσχυσης της απασχόλησης καθώς και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Το 50% των προγραμμάτων αφορά στη διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% την κατάρτιση και το 25% απασχόληση ανέργων.

Το σύνολο των ωφελουμένων από την εφαρμογή των προγραμμάτων θα είναι σε πρώτη φάση 600.000 άτομα τα οποία αναμένεται με τον επανασχεδιασμό να υπερβούν τα 900.000. Κατά τη σύσκεψη ορίσθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα προγράμματα τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν ως το τέλος του 2011 και τις αρχές του 2012.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ως τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχει συσταθεί κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλα τα συναρμόδια υπουργεία για συντονισμό, διαχείριση και έλεγχο όλων των προγραμμάτων. Θα καταγραφούν όλα τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και όσα ακόμα σχεδιαστούν και αναρτώνται σε κοινή ιστοσελίδα, για όλα τα Υπουργεία, έτσι ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.

Ακόμη, ξεκινά η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για 55.000 ανέργους, με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια επιλογής. Στο πλαίσιο αυτό και για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, τίθεται σε λειτουργία συμβουλευτικό κέντρο (call center) με 30 γραμμές.

 Από την 1η Οκτωβρίου τίθενται σε εφαρμογή τα νέα ενιαία προγράμματα κατάρτισης για εργαζομένους και ανέργους με το σύστημα voucher. Ο κάθε άνεργος αλλά και ο εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέξει ο ίδιος το αντικείμενο και τον Φορέα κατάρτισης. Οι Φορείς κατάρτισης μπορεί να είναι πιστοποιημένα ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολές ΟΑΕΔ, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ, κλπ.

Παράλληλα στις αρχές Σεπτεμβρίου ψηφίζεται από την Βουλή το νέο πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία και επιχειρηματικότητα και ξεκινάει άμεσα η υλοποίηση του, με προϋπολογισμό ύψους αρχικά 60 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και επιπλέον 40 εκατ. ευρώ στη συνέχεια. Στον ίδιο νόμο για την Κοινωνική Οικονομία, ψηφίζεται η ρύθμιση για τις αναπτυξιακές συμπράξεις που αποτελούν τη βάση για την έναρξη των Τοπικών Προγραμμάτων στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) με προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ.

Τέλος, επιταχύνονται τα -30 στο σύνολο-, προγράμματα του ΟΑΕΔ που βρίσκονται σε εξέλιξη και από τις αρχές Σεπτεμβρίου εμπλουτίζονται με 8 νέα προγράμματα, μεταξύ των οποίων είναι, το πρόγραμμα «Επιταγή επανένταξης» για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, η πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ηλικίας μέχρι 35 ετών, η κατάρτιση εργαζομένων για την διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, κλπ.

Διατηρείται το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων

Στην άρση των εμποδίων για την είσπραξη του ειδικού επιδόματος των μακροχρονίων ανέργων, που είχαν προκύψει με τον τελευταίο φορολογικό νόμο προχωρά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δικαιούχοι του επιδόματος, είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για περισσότερους από 12 μήνες, ηλικίας από 45 έως 65 ετών, με ετήσιο οικογενειακό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ.

Όμως, σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική (τεκμαρτή) δαπάνη για κάθε φορολογούμενο ορίζεται σε 3.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, και 5.000 ευρώ, αν πρόκειται για ζευγάρι.

Κατά συνέπεια, ένας μεγάλος αριθμός μακροχρονίων ανέργων δεν πληρούσε τα εισοδηματικά κριτήρια και έχανε το δικαίωμα λήψης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη
, το ατομικό τεκμαρτό εισόδημα που πρέπει να έχει ο μακροχρόνια άνεργος αυξάνεται στα 10.000 ευρώ το χρόνο και στα 12.000 ευρώ αν πρόκειται για ζευγάρι, ενώ επεκτείνεται από 12 μήνες σε δυο χρόνια το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μακροχρόνιοι άνεργοι λαμβάνουν το επίδομα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου