Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Οι αγορές στραγγαλίζουν Ιταλία και Ισπανία – Σημαδεύουν και τη Γαλλία


- Το κόστος δανεισμού σε Ισπανία και Ιταλία σημείωσε ρεκόρ 14 ετών
- Σημερινό ρεκόρ ανόδου και για τα γαλλικά spreads
- Αγωνία για το διάγγελμα Μπερλουσκόνι - Ο Θαπατέρο ανέβαλε τις διακοπές του
- 15 χρόνια πίσω γύρισε το ελληνικό Χρηματιστήριο
- Μεγάλη πτώση ακόμα και στο Ιαπωνικό Χρηματιστήριο


Ρεκόρ σπάει σήμερα και το γαλλικό spread, κάτι που αποδεικνύει πως η κρίση χρέους είναι πάνω από την Ευρώπη.

Σημαντική πτώση τιμής 7,14% σημείωνε κατά την έναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, η μετοχή της Societe Generale, μετά την ανακοίνωση της γαλλικής τράπεζας ότι υπέστη μείωση κερδοφορίας, το Β' τρίμηνο του έτους, κατά 31% εξαιτίας και απομειώσεων ενεργητικού ύψους 395 εκατ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας για το τρέχον έτος.

Η Societe Generale είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας και βασική μέτοχος της Γενικής Τράπεζας στην Ελλάδα.
 
Οι εξελίξεις παίρνουν καταιγιστική μορφή καθώς ζωντανεύει ο χειρότερος φόβος, δηλαδή της απαρχής ενός ντόμινο στην ευρωζώνη με στόχο αυτή τη φορά τις οικονομίες μεγάλων χωρών, με ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον(;) του ευρώ.
 
Σήμερα το premium για τη διακράτηση των δεκαετών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων γράφουν ιστορικό υψηλό στις 406 μ.β με άνοδο 12,67 μονάδων και 390 μ.β.με άνοδο 19,33 μονάδων αντίστοιχα.

Σημαντική πτώση τιμών εμφανίζουν οι κυριότεροι δείκτες στη χρηματιστηριακή αγορά του Μιλάνου, κατά την έναρξη των συναλλαγών, υπο το κλίμα ανησυχιών περί βάθυνσης της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει η Ιταλία, αλλά και εξαιτίας των αρνητικών προοπτικών που διαφαίνονται για την αμερικανική οικονομία, υποστηρίζουν αναλυτές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο δείκτης FTSE Mib σημειώνει πτώση 2,45% στις 16.849 μονάδες ενώ χθες υποχώρησε κατά 2,53%, και τη Δευτέρα κατά 3,87%.
 
Ανοδικά κινούνται και τα spreads της υπόλοιπης περιφέρειας , εκτός των πορτογαλικών που διατηρούνται στις 871 μ.β.
Τα ελληνικά spreads Ελλάδας διαπραγματεύονται στις 1.255 μ.β., με άνοδο 11,21 μονάδων από χθές ενώ το ιρλανδικό spread ανέβηκε 6,24 μ.β.
 
Στην Ιταλία όλοι κρέμωνται σήμερα από τα χείλη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που θα μιλήσει στο κοινοβούλιο.Ο υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, κάλεσε επειγόντως σε σύσκεψη την Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, συναντάται σε λίγες ώρες με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ είναι μονίμως στο τηλέφωνο με τον επίτροπο Όλι Ρεν.
 
Ο ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο έφτασε στο σημείο να αναβάλει τις διακοπές του, όχι για συμβολικές λόγους και ούτε γιατί προηγουμένως κήρυξε πρόωρες εκλογές.Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στο ταμπλό των αγορών, όπου τα ισπανικά ομόλογα συντρίβουν κάθε υψηλό ιστορικό ρεκόρ.
 
Την ίδια ώρα η Κομισιόν σπεύδει να διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει σχέδιο διάσωσης μέσω χορήγησεις δανείων στις Ισπανία και Ιταλία.
 
Το κοινό μυστικό είναι πως το Προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν έχει τόσα χρήματα για να διασώσει χώρες σαν την Ισπανία και την Ιταλία.Για την Γαλλία ούτε λόγος.

Με πτώση κατά 2,11% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο.

Ο δείκτης Νικκέι υποχώρησε κατά 207,45 μονάδες και έκλεισε στις 9.637,14 μονάδες.

Με πτώση κατά 83,80 μονάδες (1,47%) άνοιξε σήμερα ο δείκτης FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 5.634,59 μονάδες.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40υποχώρησε κατά 42,88 μονάδες (1,16%) και διαμορφώθηκε στις 3.473,36 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 1,16% και διαμορφώθηκε με τις πρώτες συναλλαγές στις 6.717,84 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου