Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα-Στην Καρδίτσα ο πρώτος ασθενής Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου


Με αργό αλλά σταθερό ρυθμό αυξάνονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην χώρα μας. Μέσα σε μία εβδομάδα  -το πρώτο, για φέτος, κρούσμα καταγράφηκε στην περιοχή της Καρδίτσας την Τρίτη 26 Ιουλίου- ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανήλθε σε επτά.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από την τελευταία ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ιός «κατέβηκε» για πρώτη φορά και στη νότια Ελλάδα, στην περιοχή της Αττικής. Το γεγονός αυτό εντείνει την ανησυχία των ειδικών σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα του ιού δεδομένου ότι πέρυσι η επιδημία παρά την εξάπλωσή της και εκτός Μακεδονίας δεν είχε καταφέρει να «σπάσει» το όριο της Θεσσαλίας. 


Τα τελευταία τέσσερα περιστατικά λοίμωξης καταγράφηκαν στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Λάρισας καθώς και στον Μαραθώνα.Ωστόσο, όπως αναφέρει στο protothema.gr ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, «είναι θετικό ότι εκ των επτά μέχρι σήμερα κρουσμάτων, μόνο σε  δύο περιπτώσεις καταγράφηκαν σοβαρά συμπτώματα και χρειάστηκε οι ασθενείς να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο».

Ο επικίνδυνος ιός, που μεταδίδεται από το κοινό αστικό κουνούπι culex pipiens, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2010, με 262 περιστατικά, από τα οποία 191 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Παράλληλα, κόστισε τη ζωή σε 36 άτομα από την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
Πάντως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί είτε εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε μικρό ποσοστό, που κυμαίνεται στο 1%, και που αφορά κυρίως ηλικιωμένους  ασθενείς, εμφανίζονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. 



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου