Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Δικαιώνεται η Ελλάδα


Για τον "Γολγοθά που πέρασε και περνά η χώρα μας" μίλησε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η στρατηγική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης δικαιώνεται, ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου αναμένεται "να δούμε ακόμα πολλά"

Δικαιώνεται η Ελλάδα
"Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει και ενδέχεται να δούμε ακόμα πολλά. Έχουμε μια διευρυμένη κρίση στην ΕΕ, αλλά και παγκοσμίως, γύρω από το ζήτημα του....
χρέους, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που εξέτασε έξι νομοσχέδια.

Οπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, οι εξελίξεις δικαιώνουν "όσα λέγαμε από την αρχή της κρίσης, αλλά και όσες προτάσεις είχαμε καταθέσει για σειρά θεμάτων" ενώ αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη συντονισμένης απάντησης της Ευρωζώνης, στην εμβάθυνση της λειτουργίας της ΕΕ, στην ανάγκη ρυθμίσεων των αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ως τρόπου συμμετοχής του τραπεζικού συστήματος που "έχει τεράστιες ευθύνες για την κρίση του 2008", αλλά και ως τρόπου εξεύρεσης πόρων για τον μηχανισμό EFSF, καθώς και για την ανάπτυξη.


Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στους οίκους αξιολόγησης, αλλά και στα συστημικά προβλήματα της Ευρωζώνης, όπως η έλλειψη σωστής εποπτείας "της οποίας ήμασταν κι εμείς θύμα με την προηγούμενη κυβέρνηση, που αν το είχε αντιμετωπίσει σωστά δεν θα είχαμε φθάσει στο σημείο να έχουμε ένα τέτοιο χρέος και έλλειμμα".


Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στα ευρωομόλογα, έτσι ώστε μέσα "από ένα σύστημα κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων, να μπορεί να αντιμετωπιστεί η τόσο μεγάλη διαφορά και το σπεκουλάρισμα και η κερδοσκοπία στην αγορά ομολόγων", ενώ ταυτόχρονα, μέσω του ευρωομολόγου, θα δοθεί μεγαλύτερο βάθος στην ίδια την αγορά των ομολόγων και ακόμα περισσότερη αξία στο ίδιο το ευρώ.


"Επικρατεί η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια στις αγορές, ακόμα και ο φόβος και αυτό, βεβαίως, δεν βοηθάει επενδυτικά, δεν βοηθάει στην προώθηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης", τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα και πρωτοπόρα στις προτάσεις της και σημειώνοντας ότι "φυσικά προϋπόθεση ήταν και είναι - και νομίζω κι αυτό είναι που έχουμε πιστωθεί - η αξιοπιστία μας, η συνεπής τήρηση των δεσμεύσεων, των στόχων που έχουμε εμείς θέσει - να δουλεύουμε με τα σφιχτά, τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα, όπως κάνουμε και τώρα".


Φέροντας ως παράδειγμα το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ο πρωθυπουργός τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο την αναγκαιότητα επιμονής στις "μεγάλες αλλαγές απέναντι σε χρόνια προβλήματα, οι οποίες μας επιτρέπουν να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις - όχι σε δάνειες δυνάμεις - στα δικά μας πόδια".


Ακόμη επανέλαβε ότι αυτή η αναγκαιότητα, να σταθεί η χώρα στα δικά της πόδια, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, λόγω των διεθνών εξελίξεων, ενώ ταυτόχρονα "απελευθερώνονται και οι υπάρχουσες μεγάλες δημιουργικές δυνάμεις που κρύβει μέσα της η χώρα μας και ο ελληνικός λαός".


Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βάζει τάξη "στα του οίκου μας", από την Ανώτατη Παιδεία, ως τον χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού και γενικότερα σε θέματα διαφάνειας και ορθής λειτουργίας των θεσμών.


Κάνοντας λόγο για "Γολγοθά που πέρασε και περνά η χώρα μας", ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης δικαιώνεται βήμα - βήμα και πρόσθεσε ότι δημιουργείται "ένα πλαίσιο ασφάλειας, απέναντι στο μεγαλύτερο κίνδυνο, που αντιμετωπίσαμε, τη δημοσιονομική κρίση που παραλάβαμε".


"Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της στρατηγικής μας - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες, αλλά έχουμε και πολλές ευκαιρίες πολιτικής αντεπίθεσης, με τις μεγάλες αλλαγές που προωθούμε και που η κοινωνία στηρίζει", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτά τα ζητήματα θα επανέλθουν στην ατζέντα, ενόψει της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΕΘ και υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις προς υλοποίηση, που έχει αναλάβει κάθε υπουργείο μέχρι το τέλος του Αυγούστου.


Λιβύη


Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Λιβύη και σημείωσε ότι "η στάση που κρατήσαμε από την αρχή της διαδικασίας αυτής, σε σχέση με τον αγώνα των λαών των αραβικών χωρών, ήταν στάση στήριξης των πολιτών και των κινημάτων, που ζητούσαν περισσότερη δημοκρατία, δικαιώματα, δικαιοσύνη, όπως βεβαίως και της ειρηνικής, δημοκρατικής και ομαλής μετάβασης σε δημοκρατικά καθεστώτα, κάτι που είναι ακόμα ζητούμενο και στην Αίγυπτο και σε άλλες περιοχές του αραβικού κόσμου. Αγωνιστήκαμε από την αρχή, σε ό,τι αφορά στη Λιβύη, για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Στηρίξαμε προσπάθειες για δημοκρατικές και ειρηνικές εξελίξεις, στηρίξαμε ενεργά τις επιχειρήσεις για την προστασία των αμάχων".


Απαριθμώντας τις ενέργειες στις οποίες προέβη η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην ανθρωπιστική βοήθεια, συμβάλλοντας στη μεταφορά χιλιάδων αμάχων, μεταξύ των οποίων και πολλοί ξένοι υπήκοοι, με το μεγαλύτερο αριθμό τους να είναι Κινέζοι, ανέφερε δε τη διάθεση της Κρήτης, ως βασικού διαμετακομιστικού κέντρου, καθώς και την έναρξη διπλωματικών επαφών με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο στη Βεγγάζη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο κοινό ψήφισμα που εξέδωσε η Σοσιαλιστική Διεθνής, της οποίας είναι πρόεδρος, μετά από συζήτηση πολλών κομμάτων - μελών της ιδιαίτερα από την Αφρική και την Ευρώπη.

"Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αυτή την προσπάθεια, θυμίζοντας πάντα την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Λιβύης και της βούλησης του Λιβυκού λαού", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δηλώνοντας παράλληλα την ετοιμότητα της χώρας να συμπαρασταθεί στον Λιβυκό λαό, "σε μια κρίσιμη νέα μεταβατική φάση, προς όφελος πάντα της Λιβύης, της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας που έχουμε με τον λαό αυτό, της συνεργασίας που έχουμε με τη χώρα αυτή και βεβαίως της δυνατότητας της Ελλάδας να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη δημοκρατική μετάβαση, μέσα από τη δική της εμπειρία και τεχνογνωσία και ως χώρα που έχει περάσει τις δικές της περιπέτειες, αλλά και ως ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά και μέσω της εμπειρίας μας στα Βαλκάνια, με τις "μεταβάσεις" σ' αυτό τον χώρο".     eunos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου