Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

«Ανάσα» για Παπανδρέου, κέρδη για Σαμαρά


Μία καλή είδηση έψαχνε εδώ και καιρό το Μέγαρο Μαξίμου και την βρήκε μέσα από ένα νομοσχέδιο που αρχικά φαινόταν ότι θα αποτελούσε σκληρό πεδίο αντιπαράθεσης όχι μόνο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Τα χειροκροτήματα, οι αγκαλιές και τα χαμόγελα ύστερα από τη συναινετική υπερψήφιση του νομοσχεδίου αποτυπώνουν την ανακούφιση που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την εξέλιξη που είχε αυτή η κοινοβουλευτική μάχη. 


Ο πρωθυπουργός παίρνει μία βαθιά «ανάσα» μέσα στη μαυρίλα των οικονομικών εξελίξεων καθώς η κυβέρνησή του έδειξε για πρώτη φορά ότι μπορεί να συγκρουστεί με ένα ισχυρό κατεστημένο της χώρας και να βγει νικήτρια προχωρώντας επί της ουσίας την πρώτη ουσιαστική μεταρρύθμιση εδώ και δυο χρόνια.

Ακόμη και με τις πολλές αλλαγές που έγιναν στο παρά πέντε της ψηφοφορίας, άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ισχυρούς συμβολισμούς και ως προς τη συναίνεση που επιτεύχθηκε με τη ΝΔ.
Αναμφισβήτητα τα κέρδη είναι πολλά και πολύπλευρα για την Άννα Διαμαντοπούλου η οποία μίλησε για «ιστορική στιγμή» αφού ο νόμος της ψηφίστηκε από τα δυο μεγάλα κόμματα, το ΛΑΟΣ και την Ντόρα Μπακογιάννη:

-Η υπουργός Παιδείας κερδίζει σημαντικούς ενδοκυβερνητικούς πόντους μέσα σε ένα υπουργικό συμβούλιο όπου περισσεύουν οι κόντρες και οι έριδες (Ραγκούσης-Ρέππας, Παπουτσής – Παμπούκης, Ραγκούσης-Βενιζέλος)

-Πήρε «επάνω της» όλη τη διαδικασία και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τα «γαλάζια» στελέχη αποφεύγοντας διαρροές που θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τη συναίνεση

-Καταγράφει μία σημαντική «νίκη» απέναντι στους Πανεπιστημιακούς

-Έκλεισε τα αυτιά της στις έμμεσες προειδοποιήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο ενώ δεν έκανε πίσω ούτε όταν η ΠΑΣΠ βγήκε μπροστά με οργισμένες ανακοινώσεις

-Στο «βιογραφικό» της καταγράφει ότι είναι η πρώτη υπουργός που πέτυχε συναίνεση με την αξιωματική αντιπολίτευση μέσα σε συνθήκες σκληρής αντιπαράθεσης για την οικονομία.

«Πόντους» εντός και εκτός για τον Σαμαρά
Σημαντικά οφέλη όμως αποκομίζει και ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος με τη στάση του φιλοδοξεί ότι θα κερδίσει επιπλέον πόντους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας:

-Ο κ. Σαμαράς «καίει» το έως τώρα επιχείρημα της κυβέρνησης ότι αρνείται τη συναίνεση

-Ενισχύει το πολιτικό του επιχείρημα ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» και πως «η ΝΔ δεν είναι ΠΑΣΟΚ»

-Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους ευρωπαίους ότι το κόμμα του στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που είναι προς όφελος της χώρας

-Οικοδομεί το προφίλ του «υπεύθυνου πολιτικού αρχηγού» εν αντιθέσει με τη στάση που είχε κρατήσει ο Γ. Παπανδρέου όταν ήταν στην αντιπολίτευση –όπως τόνισε χθες και ο Γ. Μιχελάκης

-Περνάει τη θέση που είχε υποστηρίξει από τον Ιανουάριο και με πρόταση νόμου για κατάργηση του ασύλου

-Κερδίζει επιπλέον πόντους στο εσωτερικό του κόμματός του κυρίως απέναντι στις πιο μετριοπαθείς φωνές που φλερτάρουν διαρκώς με τη συναίνεση

-Η συναίνεση στην Παιδεία του δίνει τη δυνατότητα να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους στο πεδίο της Οικονομίας.

H...πολυκατοικία!

Στο... πολιτικό χρηματιστήριο -μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου- πρέπει να αξιολογήσει κάποιος και τις μετοχές ΛΑ.Ο.Σ. και Δημοκρατικής Συμμαχίας. Ο Γ. Καρατζαφέρης και οι βουλευτές του μπορούν πλέον να υποστηρίζουν ότι "η συναίνεση που επεδίωκαν επετεύχθη", άρα θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό και ια μελλοντικές μείζονες συμφωνίες. Από την άλλη, ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν έχασε την ευκαιρία να στρέψει τα βέλη του στη ΝΔ υποστηρίζοντας -και εντός Βουλής- "επιτέλους ήρθατε στο σωστό δρόμο"...

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είδε να μπαίνει κι εκείνη -σε μια ούτως ή άλλως σημαντική στιγμή για το Κοινοβούλιο- στο κάδρο των "συναινετικών". Αυτή είναι μία γραμμή που η κυρία Μπακογιάννη επιθυμεί να ακολουθήσει αυστηρά.

Με το όπλα παρά πόδα η ΟΝΝΕΔ
Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς φαίνεται πως τώρα θα έχει να αντιμετωπίσει τη «γαλάζια» νεολαία που από την πρώτη στιγμή είχε τηρήσει σκληρή στάση με σειρά ανακοινώσεων για τις αλλαγές που προωθούσε η Άννα Διαμαντοπούλου και που είναι η πρώτη δύναμη σε όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Ο κ. Μιχελάκης άφησε χθες να εννοηθεί ότι η ΝΔ δεν θα υπερψηφίσει τα άρθρα που αφορούν στην εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των Πανεπιστημίων.

«Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, η Νέα Δημοκρατία ήταν έτοιμη να δεχτεί την ουσιαστική μείωση της εκπροσώπησής τους μέσα από τους συλλόγους φοιτητών, αλλά όχι την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, πράγμα που ως κυβέρνηση θα επανεξετάσουμε» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος υποδέχθηκε μάλλον «ψυχρά» την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αποφεύγοντας να θίξει τη στάση που κράτησε η ΝΔ στη βουλή:

«Είναι αλήθεια πως πολλές από τις θέσεις που καταθέσαμε στην Πρόταση Παιδείας το Φεβρουάριο του 2011 είναι σήμερα μια πραγματικότητα, και αυτό σε κάθε περίπτωση είναι κέρδος για το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Όμως αυτοί που δεν κατάφεραν 25 χρόνια να κερδίσουν τις ιδέες και την υπευθυνότητα μας μέσα στα αμφιθέατρα και τις Σχολές, σήμερα στοχεύουν να μας καταργήσουν στα χαρτιά. Να είναι βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρωτοπορία με τις προτάσεις και τις δράσεις μας» τόνισε.

Σκληρά με Βενιζέλο
Η κ. Διαμαντοπούλου μπορεί να ζήτησε και να πήρε τη συναίνεση του Αντώνη Σαμαρά στο μείζον θέμα της Παιδείας ωστόσο στο πεδίο της οικονομίας η ΝΔ δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει το «σκληρό ροκ» και σε αντίθεση με τη στάση που κράτησαν οι «γαλάζιοι» απέναντι στην υπουργό Παιδείας, η επίθεση προς τον κ. Βενιζέλο συνεχίστηκε και χθες.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος που κατά καιρούς έχει τονίσει πως ακόμη και ένα μικρό δείγμα συναίνεσης αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τους εταίρους και δανειστές μας δέχθηκε τα πυρά του Γιάννη Μιχελάκη ο οποίος τον κατηγόρησε ότι με τον ΦΠΑ δυο ταχυτήτων «τιμωρεί τους Έλληνες τουρίστες» ενώ σε ειδικό σημείωμα της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού περιγράφεται ως «ο λαλίστατος υπουργός Οικονομικών» με την υπενθύμιση της δήλωσής του ότι «μπήκε πάτος στο βαρέλι του χρέους» μετά από τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Η ΝΔ εστιάζει:
-Στη μείωση των εσόδων κατά 6,4%

-Στην αύξηση των δαπανών κατά 7,3%

-Στην αύξηση της ανεργίας στο 16,6%

-Στην αύξηση του ελλείμματος κατά 25,1%



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου