Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Βενιζέλος-Χρυσοχοΐδης: Θετική η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα



«Πρέπει να καταστήσουμε βιώσιμο όχι μόνο το δημόσιο χρέος, αλλά το ίδιο το κράτος μας και την ίδια την κοινωνία μας», τόνισε ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών....


Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν διεθνείς διασφαλίσεις ακόμα και για τις μικρές και πολύ μικρές τράπεζες, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκλίνει από το πρόγραμμά της.


Από την πλευρά του, ο υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι επιτέλους, η ελληνική οικονομία άρχισε να παράγει καλές ειδήσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ διαψεύδει τις Κασσάνδρες που πόνταραν στη χρεοκοπία της χώρας τους τελευταίους 20 μήνες.


Οι δηλώσεις ήρθαν μετά τη δημοσίευση της ειδικής έκθεσης που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (ΟΟΣΑ), μέσω της οποίας εξέφρασε την ελπίδα για ανάπτυξη με «θετικό πρόσημο» το 2012 για την Ελλάδα. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συνεχίσει η Ελλάδα το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα με αποφασιστικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη στην κατανομή βαρών και απολαβών.


Για τον ΟΟΣΑ είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα «να πεισθούν οι αγορές ότι είναι ικανή να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις». Η έκθεση συνιστά στις ελληνικές αρχές να δείξουν ενότητα και σταθερότητα στην υποστήριξη του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.


Η έκθεση αναφέρεται και στην υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα των μισθολογικών συμφωνιών στις εταιρείες, στο άνοιγμα ορισμένων επαγγελμάτων όπως των φαρμακοποιών ή των δικηγόρων, καθώς και στο δισταγμό που δείχνει για τις ιδιωτικοποιήσεις.


Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να μειωθούν οι προσπάθειες για τη σταθερότητα των τραπεζών, αλλά και για την ανάκαμψη της αγοράς μέσω της μείωσης των περιορισμών για τα δάνεια.


Συνιστά επίσης τη συνέχιση των προσπαθειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον περιορισμό των ιατρικών δαπανών και την καλυτέρευση της υγειονομικής περίθαλψης.


Τέλος, ο ΟΟΣΑ εκφράζει την άποψη ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να συγχωνευθούν με ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να έχουν πρόσβαση στις αγορές και να μην βασίζονται αποκλειστικά στην ΕΚΤ.


«Διευθυντές και μέτοχοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασιών και συγχωνεύσεων με ξένες τράπεζες», σημειώνεται.


Οι ελληνικές τράπεζες βασίζονται σε τεράστιο βαθμό στην ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εν μέσω της οικονομίας που συρρικνώνεται, των συνεχών υποβαθμίσεων από τους Οίκους αξιολόγησης και της ανησυχίας για τα ελληνικά ομόλογα. Η αναφορά του ΟΟΣΑ κρίνει πως το οικονομικό σύστημα της χώρας θα παραμείνει «δέσμιο» ώσπου να ενισχυθούν τα δημοσιονομικά της και να μειωθούν τα ρίσκα που συνδέονται με την οικονομία της. Το τραπεζικό σύστημα είναι «σε δύσκολη κατάσταση» και πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στους «συνετούς περιορισμούς» και την παροχή επαρκούς πίστωσης που θα τροφοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη, τονίζει η έκθεση.  

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου