Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ισραήλ: Μαζικό κίνημα για το κόστος ζωής


Έγγραφο που καθορίζει τα αιτήματα τους καταρτίζουν οι ισραηλινοί διαδηλωτές οι οποίοι διαμαρτύρονται μαζικά από την προηγούμενη εβδομάδα για το υψηλό κόστος ζωής στο Ισραήλ, απαιτώντας παράλληλα κοινωνική δικαιοσύνη. Το εν λόγω έγγραφο θα εμπεριέχει αιτήματα και προτάσεις των διαδηλωτών για τους τομείς της στέγασης, της πρόνοιας, της παιδείας, της υγείας και της οικονομικής πολιτικής, οι οποίες καταρτίζονται από τους...



ηγέτες του νέου κινήματος που γεννιέται στο Ισραήλ και άλλων κοινωνικών ομάδων ακτιβιστών.


Το προσχέδιο του εγγράφου, δημοσιεύεται από την εφημερίδα Haaretz και περιλαμβάνει το συνολικό κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός εφόσον εφαρμοστούν οι προτάσεις, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι τα αναμενόμενα έσοδα από την υλοποίηση των προτάσεων μελλοντικά θα υπερβούν το κόστος. Για την διαμόρφωση του προσχεδίου οι ηγέτες του κινήματος συνεργάστηκαν με οικονομολόγους κι άλλους εμπειρογνώμονες. Όταν το προσχέδιο ολοκληρωθεί θα υποβληθεί στον Πρωθυπουργό Μπέντζαμίν Νετανιάχου.


Στις συγκεντρώσης της προηγούμενης εβδομάδας εναντίον των απλησίαστων τιμών των κατοικιών και του υψηλού κόστους ζωής έλαβαν μέρος κάπου 100.000 άνθρωποι σε πόλεις σε ολόκληρο το Ισραήλ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας. Τα ΜΜΕ ανεβάζουν τον αριθμό στις 150.000. Στο Τελ Αβίβ έξω από το Μουσείο διαδήλωσαν 70.000 πολίτες.


Οι συγκεντρώσεις είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες και αποτέλεσαν το αποκορύφωμα στις διαδηλώσεις που διαρκούν εβδομάδες και προβάλλουν αιτήματα όπως η μείωση των ενοικίων. Τα πανό έγραφαν μηνύματα όπως «ο λαός θέλει κοινωνική δικαιοσύνη» και «όταν η κυβέρνηση είναι ενάντια στο λαό, ο λαός ξεσηκώνεται εναντίον της κυβέρνησης».


Το έναυσμα για τις διαδηλώσεις δόθηκε από τα εξαιρετικά υψηλά ενοίκια στο Ισραήλ. Οι διαδηλώσεις όμως επεκτάθηκαν και θέτουν πλέον στο επίκεντρό τους την κοινωνική δικαιοσύνη γενικότερα. Οι διαδηλωτές έχουν θέσει στο στόχαστρό τους τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπό την κυβέρνηση του οποίου περικόπηκαν πολλές κρατικές υπηρεσίες και δαπάνες με το σκεπτικό ότι η αγορά θα καλύψει το κενό.


Η «εξέγερση» ξεκίνησε τον Ιούνιο μέσω του Facebook, με το μποϊκοτάζ στο λευκό τυρί, βασικό τρόφιμο του οποίου η τιμή εκτοξεύτηκε στα ύψη. Συνεχίστηκε πριν από δύο εβδομάδες από μια φοιτήτρια που έστησε τη σκηνή της στο κέντρο του Τελ Αβίβ, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αγωνία της και την διαμαρτυρία της για τα ακριβά ενοίκια. Υποστηριζόμενη από την ισραηλινή φοιτητική Ένωση, η πρωτοβουλία της εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά. Σήμερα υπάρχουν «στρατόπεδα» με σκηνές στις περισσότερες πόλεις, και η διαμαρτυρία αυξάνεται παρά τις πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν επειγόντως από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη μεταρρύθμιση στη αγορά ακινήτων.


Χιλιάδες γιατροί, που απεργούν για πάνω από τρεις μήνες, απαιτούν επίσης από τον κ. Νετανιάχου, που κατέχει και το χαρτοφυλάκιο της υγείας, τη βελτίωση των μισθών τους και των συνθηκών της εργασίας τους. Χιλιάδες μητέρες βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις την Πέμπτη σπρώχνοντας καροτσάκια τους για να διαμαρτυρηθούν για το "καταχρηστικό" κόστος της εγγραφής στα νηπιαγωγεία. Οι τοπικές κοινότητες έχουν καλέσει για μια απεργία "αλληλεγγύης".


Τα ενοίκια στο Ισραήλ είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως εάν συνυπολογιστεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών της χώρας. Οι τιμές των τροφίμων, της υγειονομικής περίθαλψης, των φαρμάκων και της φροντίδας των βρεφών και της μόρφωσης των παιδιών είναι επίσης πάνω από τον μέσο όρο.

Επιπλέον παρατηρείται υπερσυγκέντρωση πλούτου. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από την Τράπεζα του Ισραήλ, δεκαοχτώ οικογένειες και άτομα ελέγχουν μόνοι τους τις εταιρείες που παράγουν το ήμισυ του ΑΕΠ. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που αποτελείται από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, στον οποίο το Ισραήλ εντάχθηκε το 2010, έχει προειδοποιήσει για τη συγκέντρωση αυτή και το επίπεδο των ανισοτήτων.

Εν τω μεταξύ, τα ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο περί ξεσηκωμού της μεσαίας τάξης. Οι περισσότεροι αναλυτές δε θεωρούν τις διαδηλώσεις απειλή για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, οι κινητοποιήσεις αποδεικνύονται σημαντικός πολιτικός πονοκέφαλος γι' αυτόν στο μέσον της θητείας του. Το ποσοστό δημοτικότητάς του έπεσε στο 32%, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.


Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ήδη αντέδρασε στις κινητοποιήσεις ανακοινώνοντας ένα σχέδιο για την οικοδόμηση νέων κατοικιών, αλλά οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι δεν επαρκεί αυτό. Επιπλέον, ο υπουργός της κυβέρνησης του Νετανιάχου, Ζβι Χάουζερ υποστήριξε στο τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 10 ότι ο Νετανιάχου θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των έμμεσων φόρων, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις» για τα περίπλοκα προβλήματα που ωθούν τους πολίτες να διαδηλώνουν.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου