Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Άξονας Αθήνας - Βερολίνου - Παρισίων μέχρι την επόμενη δόση;

Άξονας Αθήνας - Βερολίνου - Παρισίων μέχρι την επόμενη δόση;
Ικανοποιημένος έκλεισε την τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αφού αποφασίστηκε να τηρηθεί απαρέγκλιτα η συμφωνία της τελευταίας συνόδου κορυφής της Ε.Ε. περί διάσωσης της χώρας μας μέσω οικονομικής βοήθειας.

Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι ίσως και σήμερα να ανακοινωθεί επισήμως η καταβολή της έκτης δόσης του δανείου από την τρόικα, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ενώπιον των συνομιλητών του ότι θα εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές μας, ιδίως στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο θα συζητηθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί μόλις επιστρέψει από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε είκοσι πέντε λεπτά και σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά, «η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου αποτελεί κοινή βούληση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του προέδρου Σαρκοζί και της καγκελαρίου Μέρκελ. Απέναντι στη μεγάλη φημολογία των τελευταίων ημερών, τονίστηκε απ’ όλους ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις έναντι των εταίρων της, διασφαλίζοντας έτσι την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης. Οι αποφάσεις που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο τις τελευταίες μέρες και τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Γιατί αυτό θα οχυρώσει την ελληνική οικονομία, θα ανακόψει τη διόγκωση του δημοσίου χρέους και θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».

Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας, λίγα λεπτά πριν από τις 8.00 το βράδυ, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεν προλάβαινε νωρίτερα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός από νωρίς είχε καθίσει στο γραφείο που διατηρεί στο ισόγειο της Βουλής, έχοντας απέναντί του μια μεγάλη οθόνη. Οση ώρα διαρκούσε η τηλεδιάσκεψη, στο γραφείο δεν βρισκόταν κανείς άλλος εκτός από τον ίδιο. Σε διπλανή αίθουσα βρίσκονταν ένας τεχνικός, έτοιμος να επέμβει σε περίπτωση που υπήρχε πρόβλημα με τη σύνδεση, καθώς επίσης και μια σειρά από συνεργάτες του που ανά πάσα στιγμή μπορεί να καλούνταν από τον κ. Παπανδρέου, προκειμένου να του δώσουν κάποιες λεπτομέρειες ή τυχόν οικονομικά δεδομένα.

Είχε προηγηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση διάρκειας μισής ώρας μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της επίσκεψης αντιπροσωπίας της Εβραϊκής Ομοσπονδίας Βορείου Αμερικής, στην οποία παρευρέθη και ο πρωθυπουργός. Χθες το μεσημέρι είχε πραγματοποιηθεί και συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία κουβεντιάστηκε ενδελεχώς η πορεία του κυβερνητικού έργου, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε για το σύνολο των θεμάτων που «τρέχουν» αυτή την περίοδο στο υπουργείο του, ενώ κατεγράφησαν και οι εκκρεμότητες.



espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου