Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Γονείς στην "παρανομία"¨για το σχολείο των παιδιών τους!




Μαζικές παράνομες μετεγγραφές μαθητών σε σχολεία που λειτουργούν μόνο σε πρωινή βάρδια καταγγέλλει η Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, γονείς χρησιμοποιούν συμβολαιογραφικές πράξεις «ανάθεσης κηδεμονίας» προκειμένου τα παιδιά τους να μη φοιτήσουν στα σχολεία όπου ανήκουν, τα οποία λειτουργούν σε δύο κύκλους - πρωί και απόγευμα.
Με τον τρόπο αυτόν, όπως υποστηρίζουν, καταστρατηγείται κάθε έννοια δίκαιης χωροταξικής κατανομής των μαθητών, ενώ δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα σε πολλά σχολικά συγκροτήματα, καθώς άλλα υφίστανται «αφαίμαξη» και υπάρχει κίνδυνος κατάργησης οργανικών θέσεων δασκάλων, ενώ σε άλλα παρατηρείται υπερπληθώρα μαθητών και τμημάτων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το εκπαιδευτικό έργο. Σημειώνεται ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει εδώ και χρόνια «πρωταθλήτρια» της διπλοβάρδιας στα σχολεία, λόγω της ανεπάρκειας σχολικών κτιρίων.

Ανάλογα φαινόμενα είχε καταγγείλει και πέρυσι η Γ' ΕΛΜΕ, με μαζική μετεγγραφή περίπου 90 μαθητών από το 1ο ΓΕΛ Πολίχνης σε άλλα γειτονικά, πρωινής βάρδιας σχολεία. Το πρόβλημα φέτος εντοπίζεται κυρίως στο 7ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, από όπου μαθητές μετακινούνται ομαδικά σε γυμνάσια των Συκεών.

Σύμφωνα, πάντως, με την αρμόδια διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δεν προσδιορίζει επακριβώς σε ποιες περιπτώσεις γίνονται δεκτές οι μετεγγραφές. Ωστόσο, κρίνει ως υποχρεωτικές αυτές κατά τις οποίες ο μαθητής αδυνατεί να φοιτήσει, εξαιτίας μεγάλης απόστασης από το σχολείο, όταν δεν υπάρχει η συγκεκριμένη κατεύθυνση της επιλογής του, όταν εργάζεται ή έχει επιλεγεί σε πειραματικό σχολείο. Για τη δε φετινή περίοδο, κατετέθησαν περί τις 20 αιτήσεις μετεγγραφής, στην πλειονότητα των οποίων συνέτρεχαν κοινωνικά κριτήρια, όπως ήταν η προετοιμασία μαθητών - αθλητών για εθνικούς αγώνες. Η ΕΛΜΕ ζητά άμεσο και αυστηρό έλεγχο από τη διεύθυνση εκπαίδευσης όλων των μετεγγραφών που έγιναν από και προς τα σχολεία ευθύνης της, καθώς και από την περιφέρεια εκπαίδευσης να ανακαλέσει τις παράτυπες, όπως τις χαρακτηρίζει, μετεγγραφές.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου