Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Εργασιακή Εφεδρεία, δεξαμενή και αμοιβές


Εργασιακή Εφεδρεία, δεξαμενή και αμοιβές
Με βάση τα όσα αποσαφήνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τα τράι βασικά σημεία του πλαισίου για την εργασιακή εφεδρεία είναι τα εξής:

1) Το καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας» δεν θα ισχύσει μόνο για τους «πλεονάζοντες» υπαλλήλους των οργανισμών και των φορέων του δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, αλλά θα επεκταθεί σε όλο το «πλεονάζον προσωπικό» που υπηρετεί στη γενική κυβέρνηση και τις «παρυφές του στενού δημόσιου τομέα». Επιπλέον, σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα μπορεί να ενταχθεί και το πλεονάζον προσωπικό σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσηλευτικά ιδρύματα και νομικά πρόσωπα που έχουν συστήσει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή οι εργαζόμενοι σε χιλιάδες φορείς της «γενικής κυβέρνησης».

2) Θα δημιουργηθεί μια «δεξαμενή εργασιακής εφεδρείας», δηλαδή όλο το πλεονάζον προσωπικό των παραπάνω οργανισμών και φορέων του δημοσίου θα καταγραφεί και στη συνέχεια θα υπαχθεί άμεσα στο νέο ιδιότυπο καθεστώς. Ήδη έχει αποσταλεί εγκύκλιος σε όλα τα υπουργεία, με την οποία δίδεται η εντολή να ολοκληρωθεί, το συντομότερο δυνατόν, η καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού.

3) Το νομικό πλαίσιο για τις παραπάνω ενέργειες έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, καθώς ο πρώτος και ο δεύτερος εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής προβλέπουν ότι με κοινή υπουργική απόφαση μπορούν να ενταχθούν στον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας και άλλοι φορείς του δημοσίου, πέραν αυτών που αναφέρονται ρητά στον δεύτερο εφαρμοστικό νόμο και προορίζονται για καταργήσεις και συγχωνεύσεις.

Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου που επηρεάζονται από την επέκταση του θεσμούς της εργασιακής εφεδρείας, που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα, σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης και στις «παρυφές του στενού δημόσιου τομέα».

Όπως αναφέρει η Μακεδονία, η συμφωνία αυτή σημαίνει ότι πάνω από 100.000 υπάλληλοι δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων θα χάσουν τους προσεχείς μήνες πάνω από το 50% των αποδοχών τους και θα βρεθούν στον προθάλαμο της οριστικής απόλυσης.

Όσοι χαρακτηριστούν «πλεονάζον προσωπικό»  θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία για διάστημα έως και 12 μηνών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα λαμβάνουν αποδοχές που θα αντιστοιχούν μόλις στο 60% του βασικού τους μισθού, το οποίο στην πράξη σημαίνει μείωση μισθού τουλάχιστον κατά 50% αφού στην εργασιακή εφεδρεία δε θα καταβάλλονται καθόλου επιδόματα.

Στη συνέχεια, εάν μετά την πάροδο του 12μήνου δεν απορροφηθούν για απασχόληση σε άλλες κενές οργανικές θέσεις του στενού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν μόνο την επιλογή να αποχωρήσουν με βάση ειδικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου διαφορετικά -ουσιαστικά- θα απολύονται!



star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου