Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Εκατό Ισραηλινοί δημοσιογράφοι εξερευνούν τις ομορφιές της Θεσσαλονίκης


  
Εκατό Ισραηλινοί δημοσιογράφοι εξερευνούν τις ομορφιές της Θεσσαλονίκης
Τη Θεσσαλονίκη της πολυπολιτισμικότητας- με το έντονο εβραϊκό παρελθόν- των πρόσχαρων και φιλόξενων ανθρώπων και του καλού φαγητού "ανακαλύπτουν" βήμα-βήμα 100 Ισραηλινοί δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην πόλη, συμμετέχοντας στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Δημοσιογράφων Τελ Αβίβ.

Δεν έχουν συμπληρώσει καλά-καλά ένα 24ωρο στη Θεσσαλονίκη κι, όμως, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Ένωσης Γιόσι Μπαρ Μόχα, ήδη είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια "γεύση" (εβραϊκής) ιστορίας, επισκεπτόμενοι το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, να γνωρίσουν το φιλόξενο πρόσωπο της πόλης, ερχόμενοι σε επαφή με τον κόσμο, αλλά και να επιδοθούν σε γαστριμαργικές …
περιπλανήσεις.

Μπορεί να ήταν η μακρά διαδρομή των Εβραίων της πόλης ανά τους αιώνες και η ιστορία τους αυτή που έδωσε το έναυσμα στην Ένωση Δημοσιογράφων Τελ Αβίβ να επιλέξει τη Θεσσαλονίκη ως τόπο της ετήσιας συνάντησής της, ωστόσο, όπως εξηγεί ο Γιόσι Μπαρ Μόχα, η Θεσσαλονίκη επελέγη, κυρίως, επειδή είναι "μια πόλη που έχει πολλά να προσφέρει".

Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και ο Χάνι Σίμπι- από μεγάλο δικονομικό περιοδικό του Τελ Αβίβ. Ο ίδιος είχε έναν ακόμη λόγο να θέλει να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, αφού από εδώ προέρχονται οι ρίζες του πατέρα του.

 "Είναι μια υπέροχη πόλη και χαιρόμαστε πολύ που είμαστε εδώ", τονίζει ο κ. Σίμπι, ο οποίος, μαζί με τη συνάδελφό του Τσέγκα Μελάκου, που κατάγεται από την αιθιοπική εβραϊκή κοινότητα και δηλώνει επίσης ενθουσιασμένη με τη Θεσσαλονίκη, αδημονούν ν' ανακαλύψουν κάθε γωνιά αυτής.

Ο ενθουσιασμός τους είναι τόσο μεγάλος, που, όπως λένε, πρωταρχικό μέλημά τους, όταν επιστρέψουν θα είναι να "διαφημίσουν" μέσα από τα άρθρα και τις εκπομπές τους τη "Νύφη του Θερμαϊκού".

Όπως, μάλιστα, μας εξηγεί ο κ. Σίμπι, αν οι Ισραηλινοί γνωρίσουν- μέσω περισσότερης διαφήμισης- την πόλη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έρχονται σε ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς εδώ κι ίσως υπάρξει και ανακατεύθυνση τουριστών από γειτονικές χώρες προς τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα εν γένει.

Οι Ισραηλινοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι επιστρέφουν την Πέμπτη στο Τελ Αβίβ, θα έχουν την ευκαιρία, στη διάρκεια της παραμονής τους, να συναντηθούν με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, να περιηγηθούν στα εβραϊκά- και όχι μόνο- μνημεία της πόλης και να έχουν επαφές με μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

Όσο για την "ατζέντα" της δικής τους συνάντησης; Αυτή περιλαμβάνει, όπως μας εξηγούν, ζητήματα που άπτονται κυρίως της ελευθερίας του δημοσιογραφικού λόγου και της κατάλληλα αμειβόμενης επαγγελματικής δημοσιογραφίας.

Αποχαιρετώντας μας- με την υπόσχεση να ξανάρθουν- οι τρεις Ισραηλινοί δημοσιογράφοι μας προσκαλούν να γνωρίσουμε κι εμείς το Ισραήλ, καθώς, όπως μας εξηγεί ο επικεφαλής της Ένωσης Γιόσι Μπαρ Μόχα, μπορεί το πολιτικό ζήτημα (η διένεξη με τους Παλαιστίνιους) να μονοπωλεί σχεδόν τις ειδήσεις από εκεί, αλλά αυτά που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη η χώρα του είναι πολλά και, μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, σε κλίμα ασφάλειας 
NEWPOST

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου