Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Π. Μπεγλίτης: «Στρατηγική επιλογή η συνεργασία με το Ισραήλ»



«Στρατηγική επιλογή» χαρακτήρισε την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τον...
πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ο κ. Μπεγλίτης διαπίστωσε «πολιτική βούληση για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα» που δεν έχει συγκυριακό χαρακτήρα αλλά αποτελεί στρατηγική επιλογή, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να υπάρξει «στρατηγική σχέση σε όλα τα επίπεδα και βεβαίως συγκεκριμένα στον τομέα της Άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας».
Επιχειρησιακό μνημόνιο συνεργασίας
Ο έλληνας υπουργός Άμυνας και ο ισραηλινός ομόλογός του υπέγραψαν επιχειρησιακό μνημόνιο στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα.
«Θέλουμε αυτή τη σχέση μεταξύ των δυο χωρών και στο πλαίσιο το στρατιωτικό και στο αμυντικό. Και οι δυο χώρες έχουμε ένα υψηλό επίπεδο τεχνολογίας και τεχνογνωσίας και μπορούμε να συνεργαστούμε στο πλαίσιο των Ένοπλων Δυνάμεων και στο πλαίσιο των αμυντικών μας βιομηχανιών, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη βάση συμπαραγωγής και μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας», σχολίασε ο κ. Μπεγλίτης.
Για την «Αραβική Άνοιξη»
Αντικείμενο των συναντήσεων αποτέλεσαν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά και την «Αραβική Άνοιξη». «Φοβάμαι ότι η “αραβική άνοιξη” που δημιούργησε πολλές προσδοκίες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με μια ευρύτερη διεθνή πρωτοβουλία να εξελιχθεί σε “αραβικό χειμώνα” και να δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις, άρα να συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής», επεσήμανε ο κ. Μπεγλίτης, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει τα συμφέροντα της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, ο κ. Μπεγλίτης υποστήριξε ότι Ελλάδα και Ισραήλ μπορούν να γίνουν «πυλώνες σταθερότητας και ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Για το Παλαιστινιακό
Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, ο έλληνας υπουργός Άμυνας κάλεσε τις δύο πλευρές να προχωρήσουν άμεσα στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν στην επίλυση του προβλήματος.
Η Ελληνική πλευρά στηρίζει τη δημιουργία ενός δημοκρατικού, ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. Ο κ. Μπεγλίτης δεσμεύτηκε ότι η χώρα μας θα συμβάλλει στη συνδιαμόρφωση της κοινής θέσης της ΕΕ, εξετάζοντας όλες τις εναλλακτικές επιλογές για την επίλυση του ζητήματος, με στόχο να μην δημιουργηθούν νέες αποσταθεροποιητικές συνθήκες στην περιοχή.
Για την Τουρκία
Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας καθώς και στις απειλές της Άγκυρας για τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου