Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Νοέμβρης του 2011 μια νέα ευκαιρία.


[foto.JPG]

Του Αστέριου Παπαστεργίου.Διευθυντής 5ου Γενικού Λυκείου Βέροιας, Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ημαθίας


Είναι γεγονός ότι οι στιγμές που περνάμε, ως χώρα, το Νοέμβρη του 11 είναι σημαδιακές και πρωτόγνωρες. Το πολιτικό μας σύστημα δεν άντεξε το θυμό των λαϊκών στρωμάτων, που ήταν αποτέλεσμα της βίαιης και άδικης μείωσης του βιοτικού επιπέδου του, και προχώρησε σε μια κίνηση απαραίτητη, κατά την άποψή μας. Οι εκφραστές της πολιτικής ζωής αποφάσισαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έστω και μερικώς, και να προσπαθήσουν να συζητήσουν, πράγμα το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν.

Παρακολουθήσαμε όλοι μας την διαδικασία διαπραγμάτευσης όπου φάνηκαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η εμβρυακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πολιτικό μας σύστημα, όσον αφορά στη δυνατότητα δημιουργίας κοινής πολιτικής. Πολιτικής που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα πολλά και δύσκολα προβλήματα της χώρας μας. 
Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα η χώρα μας διοικήθηκε με μονοκομματικές κυβερνήσεις, που ήταν αποτέλεσμα κυρίως εκλογικών συστημάτων και όχι απόλυτης θέλησης του λαού μας. Έτσι δημιουργήθηκε μια κουλτούρα στην πολιτική μας ζωή που ευνοούσε την αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων. Αυτή η αντιπαράθεση εξέθρεψε τον λαϊκισμό που οδήγησε πολλές φορές στην παραπληροφόρηση του Ελληνικού λαού, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η παραγωγική διαδικασία της χώρας και να ζει ο Έλληνας πολίτης μια πλασματική ευημερία. Έτσι φθάσαμε σε αδιέξοδο. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την σκληρή πραγματικότητα, με συνταγές του παρελθόντος, πράγμα που φαίνεται να το κατανοεί μερικώς το πολιτικό μας σύστημα.
Η επιλογή του κ Λουκά Παπαδήμο στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας, επιβλήθηκε από την κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα αναγκάστηκε να το δεχθεί. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν πολιτικοί που ταυτίστηκαν με αυτή την άποψη.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει καθαρά ότι ο Ελληνικός λαός είναι έτοιμος να δεχθεί τη συνεννόηση, την συνεργασία και τη διαμόρφωση πολιτικής ευρύτερα αποδεκτής από περισσότερες πολιτικές δυνάμεις για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι προαπαιτούμενο στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Τα προβλήματα που υπάρχουν αν δεν αντιμετωπισθούν στην ώρα τους πάντοτε επανέρχονται και μάλιστα με πολύ μεγάλη ένταση. Η επίλυσή τους τότε απαιτεί δυσανάλογα μεγάλη προσπάθεια και το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλύτερο.
Έχω την αίσθηση ότι η 11 του Νοέμβρη μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει κουλτούρα συνεννόησης, συνεργασίας και σύνεσης. Το θέλει η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού , το απαιτούν οι δύσκολες συνθήκες που ζούμε, το έχει ανάγκη ο τόπος.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα υπάρξει πολιτική δύναμη που θα υπονομεύσει την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης συνεργασίας. Θα είναι εγκληματικό και καταστροφικό για τον τόπο. Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι το πολιτικό μας σύστημα διδάχθηκε πολλά αυτές τις μέρες και βέβαια πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δύσκολης κατάστασης που βρίσκεται η χώρα. Η επιτυχία της κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό τον κ. Λουκά Παπαδήμο είναι μονόδρομος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου