Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Οι πλημμύρες στήν Ταϊλάνδη..άυξησαν την τιμή των σκληρών δίσκων


Σκληροί δίσκοι σε μεγάλη έλλειψη, αυξήσεις τιμών μέχρι 100
Όλοι γινόμαστε μάρτυρες, τις τελευταίες μέρες, μιας ξαφνικής και κάθετης αύξησης των τιμών των σκληρών δίσκων, η οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, φτάνει ακόμη και το 100%. Η αιτία πίσω από την αναστάτωση βρίσκεται στη θεομηνία που έπληξε την Ταϊλάνδη, με πλημμύρες που προξένησαν την ολοσχερή καταστροφή εργοστασιακών μονάδων που ασχολούνται αποκλειστικά με την παραγωγή σκληρών δίσκων.
Υπολογίζεται ότι οι καταστροφές έπληξαν τα εργοστάσια στα οποία οφείλουμε περίπου το 50% της παγκόσμιας παραγωγής σκληρών δίσκων, ενώ ιδιαίτερα σοβαρό πλήγμα υπέστησαν οι μονάδες της εταιρείας Nidec, η οποία προμηθεύει τους κατασκευαστές των σκληρών δίσκων με το 70% των συνολικών μοτέρ που χρησιμοποιούνται σε σκληρούς δίσκους.

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις της παγκόσμιας αγοράς εκφράζονται με ελλείψεις, τόσο στην αγορά λιανικής, όσο όμως και στην αγορά των κατασκευαστών ΟΕΜ PCs. Με άλλα λόγια πρόβλημα δεν έχουν μόνο οι ιδιώτες που αγοράζουν δίσκους ως εξαρτήματα, αλλά και εταιρείες όπως η HP, η Lenovo και άλλοι, που, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε σκληρούς δίσκους, δεν θα μπορέσουν να φτιάξουν εκατομμύρια PCs, ειδικά σε τέτοια περίοδο, ενόψει γιορτών, που η καταναλωτική κίνηση κορυφώνεται. Με τη γλώσσα των αριθμών, οι κατασκευαστές θα χάσουν 10-20 εκατομμύρια πωλήσεις PCs στο άμεσο μέλλον, χάνοντας προφανώς και ανάλογα κέρδη.
Προσθέστε σε αυτό το σκηνικό ορισμένες κινήσεις πανικού που οδήγησαν σε υπεραγορές σκληρών, με αποτέλεσμα την εξάντληση του στοκ, αλλά και την κερδοσκοπία των καταστημάτων που πουλάνε όλους τους δίσκους πλέον, ακόμη κι όσους είχαν αγοράσει με παλιές, μειωμένες τιμές καταλόγου, στις καινούριες φουσκωμένες, και έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τι μιλάμε.
Δυστυχώς θα υπάρξει και συνέχεια, καθώς, ακόμη και μετά το Γενάρη, είναι αμφίβολο πόσες και ποιες μονάδες θα ξαναγυρίσουν πάλι στην κανονική τους παραγωγή. Υπάρχει άμεση ζήτηση για 180 εκατομμύρια κομμάτια παγκοσμίως, αλλά στην αγορά κυκλοφορούν μόνο 100-120, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της (πηγή: Barclays).
Όσοι λοιπόν θέλετε να αγοράσετε μεγάλο δίσκο για να αυξήσετε τη χωρητικότητα του PC σας, αυτήν την εποχή, μελετήστε πολύ καλά τις κινήσεις σας, αφού οι καιροί είναι δύσκολοι, τα λεφτά βγαίνουν δύσκολα και… δύσκολα θα βρείτε αυτό που θέλετε, στην τιμή που περιμένετε. Όσον αφορά την τοπική αγορά, αυτή τη στιγμή δεν συμφέρει καθόλου η αγορά δίσκων στα 500GB, και μάλιστα εσωτερικών, καθώς αγγίζουν και ξεπερνούν τα 100 ευρώ, ενώ με λίγα χρήματα παραπάνω, στα 130-140 ευρώ, μπορείτε να αποκτήσετε δίσκους του 1 ή 1,5TB. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να βρείτε προμηθευτή που να έχει κρατήσει λίγους δίσκους σε στοκ στις παλιές τιμές, αλλά συχνά οι τιμοκατάλογοι δεν ενημερώνονται εγκαίρως στα on-line shops και αντιστοίχως στα price-aggregator sites, όπως το Skroutz ή το Bestprices, δείχνοντας άλλη εικόνα από εκείνη που επικρατεί στην πραγματικότητα.
Οι μεγαλύτερες χωρητικότητες συμφέρουν (ανέκαθεν συνέφερε, τώρα με έναν λόγο παραπάνω), αλλά πλέον τείνουν να χαθούν γρήγορα οι ευκαιρίες, όπου μπορούσε κανείς να βρει φτηνό μεγάλο δίσκο στο εύρος των 45-70 ευρώ. Με λίγη έρευνα αγοράς μπορείτε να βρείτε ακόμη “λαβράκια”, κυρίως εξωτερικούς δίσκους στο 1 και 2TB, οι οποίοι συμφέρουν περισσότερο σε κόστος ευρώ/χωρητικότητα από τους μικρότερους. Όσοι ενδιαφέρεστε, καλό είναι να εκμεταλλευθείτε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο όλο και μικραίνει.
pestaola.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου