Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Σαμαράς: “Να γιατί στηρίζω την κυβέρνηση Παπαδήμου”



Με σκοπό να περιορίσει τις αντιδράσεις από την συμμετοχή και στήριξη της νέας κυβέρνησης και να επαναφέρει την ηρεμία στο εσωτερικό της ΝΔ ο πρόεδρος κ. Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί την Δευτέρα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από την Παρασκευή μία ομάδα περίπου 30 βουλευτών με ετερόκλητες αφετηρίες και στοχεύσεις εξέφρασαν τις διαφωνίες τους με την στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Προκαλεί εντύπωση ότι μεταξύ αυτών είναι και ένας από τους πέντε βουλευτές οι οποίοι προ δύο εβδομάδων σχεδίαζαν δημόσια δήλωση από κοινού με συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ υπέρ της συγκυβέρνησης. Το ίδιο πρόσωπο εφέρετο όσο ήταν υπό διαμόρφωση η κυβέρνηση Παπαδήμου να πιέζει ποικιλοτρόπως ώστε να βάλλει η ΝΔ δικό της υπουργό Δικαιοσύνης προβάλλοντας ότι υπάρχουν ανοικτές υποθέσεις της διακυβέρνησης Καραμανλή. Είναι ερώτημα αν ο πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει τις κινήσεις του βουλευτή και τις εγκρίνει.  

Επίσης μεταξύ των  δυσαρεστημένων υπάρχουν βουλευτές  που θα ήθελαν να συμμετέχουν σε θέσεις υπουργών ή υφυπουργών ή να προωθήσουν δικά τους πρόσωπα σε θέσεις της διοίκησης.  

Πέρα όμως από τις  προσωπικές επιδιώξεις υπάρχουν δύο  βασικές ενστάσεις στην τακτική  του κ. Σαμαρά. Οι νεοφιλελεύθεροι  και μεσαιοχωρίτες του κόμματος συμφωνούν με την στροφή αλλά θα ήθελαν πιο ουσιαστική και ένθερμη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου. Θα προτιμούσαν και περισσότερα πρόσωπα από τη ΝΔ και ανοικτή ημερομηνία εκλογών μέχρι να ρυθμιστούν όλες οι εκκρεμότητες της ελληνικής οικονομίας έναντι των εταίρων και των δανειστών της. Ζητούν δηλαδή ουσιαστική συγκυβέρνηση και όχι απλώς πολιτική στήριξη προς άρση του αδιεξόδου.  

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι βουλευτές που ασκούν κριτική στην εγκατάλειψη της αντιμνημονιακής πολιτικής και στην συμμετοχή στην κυβέρνηση. Θεωρούν ότι αυτή η στροφή δημιουργεί στρατηγικό κενό στη ΝΔ και την καθιστά στο εξής συνυπεύθυνη στην πολιτική που θα εφαρμοστεί με το ανάλογο κόστος. Στους βουλευτές αυτούς συγκαταλέγονται οι της λαικής δεξιάς καθώς και οι “σαμαρικοί” οι οποίοι παραμένουν βέβαια πιστοί στον αρχηγό αλλά με πολλές ενστάσεις και επιφυλάξεις.  

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ένιοι εξ όσων διαφωνούν με την  στροφή Σαμαρά -όπως ο κ. Παναγιώτης Καμμένος- να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Ο κ. Καμμένος σε πρωινή εκπομπή τόνισε την αντίθεση του στις κινήσεις Σαμαρά και δήλωσε ότι ''προτιμώ να διαγραφώ παρά να υπερβώ τη συνείδηση μου''.

Επίσης είναι  αμφίβολο αν θα ψηφίσουν τον προυπολογισμό  του 2012 καθώς και τα μέτρα που  μπορεί να έχουν αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση θα έλθουν όμως προς ψήφιση στο προσεχές διάστημα.

Η διάσταση απόψεων  διατρέχει όλο το κόμμα και  έχει προκαλέσει σύγχυση στον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων. Υψηλόβαθμα ομματικά στελέχη και συνδικαλιστές του  κόμματος διαφωνούν με την συμμετοχή στην κυβέρνηση και την στήριξη της αντιλαικής πολιτικής. Στελέχη όπως ο κ. Γιάννης Μανώλης δηλώνουν ότι “εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο δρόμο μαζί με τους εργαζόμενους και την κοινωνία, περισσότερο μάλιστα απέναντι στους δικούς μας υπουργούς”.

Το πιο χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί  πια στο εσωτερικό της ΝΔ είναι  ο διχασμός στο στενό επιτελείο  του κ. Σαμαρά. Συνεργάτες του όπως οι κ.κ. Χρύσανθος ΛΑζαρίδης και  Δημήτρης Σταμάτης κατηγορούνται από  τους υπόλοιπους ότι “εγκατέλειψαν την αντιμνημονιακή στάση προκειμένου να γίνουν δεκτοί στα επιχειρηματικά και εκδοτικά σαλόνια και επηρρέασαν προς αυτή την κατεύθυνση και τον πρόεδρο του κόμματος¨.

Ο κ. Σαμαράς έχει το δύσκολο έργο να “μαζέψει” το κόμμα  του και να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα υποστηρίξει ότι η στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν η κατάληξη μίας συνολικής στρατηγικής που συνέλαβε όταν ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε δημοψήφισμα και είχε σκοπό να διασφαλίσει την ευρωπαική παρουσία της χώρας. Ο κ. Σαμαράς ισχυρίζεται ότι η στρατηγική του πέτυχε πλήρως:

-πρώτον ακυρώθηκε  το δηνοψήφισμα,

-δεύτερον εξαναγκάστηκε  ο κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί  κάτι που δεν ήταν καθόλου  βέβαιο μετά την ψήφο εμπιστοσύνης  που πήρε στην Βουλή. Συνεργάτες του λένε ότι μέχρι και την περασμένη Πέμπτη ακολουθούσε μία παρελκυστική τακτική προκειμένου να δημιουργήσει ατμόσφαιρα χάους και ανασφάλειας και να παραμείνει στην πρωθυπουργία.

-τρίτον επιβλήθηκαν  οι εκλογές για τις 19 Φεβρουαρίου

-Τέταρτον η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει συγκεκριμένη αποστολή να υπογράψει την  ευρωπαική συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και να απελευθερωθεί η έκτη δόση του δανείου καθώς επίσης και να διαπραγματετεί το πρόγραμμα PSI.

Το αν θα καταφέρει  ο κ. Σαμαράς να κατευνάσει τους βουλευτές, να πείσει την κομματική του βάση και να αναιρέσει τις φυγόκεντρες τάσεις που ενισχύονται από τις απώλειες των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων είναι ανοικτό και καθόλου δεδομένο για το προσεχές διάστημα. Για να το πετύχει θα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η συμμαχία που στηρίζει την κυβέρνηση ΠΑπαδήμου να πείσει ότι “σώζει την χώρα”, η κυβέρνηση να πάει καλά και ο κ. Σαμαράς να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η δική του στροφή άνοιξε τον δρόμο για όλα αυτά.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου