Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Πέερ Στάινμπρουκ: Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για ανάπτυξη


Νέα παρέμβαση για την ελληνική κρίση από τον αρχηγό των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Tagesspiegel», ο πιθανός υποψήφιος καγκελάριος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών τονίζει, ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για ανάπτυξη




Στο ερώτημα, εάν το πακέτο διάσωσης που αποφασίσθηκε στη σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου αρκεί, ο Πέερ Στάινμπρουκ απαντά:

«Έχω αμφιβολίες. Από τα 440 δισεκατομμύρια ευρώ του EFSF, στην πραγματικότητα μόνο το ήμισυ είναι διαθέσιμο, με το οποίο πρέπει τώρα να ανακεφαλαιοποιηθούν τα κράτη και οι τράπεζες. Αυτό δεν επαρκεί…Δεν πρόκειται για το τώρα, αλλά για το έτος 2010. Ήδη τότε έπρεπε να έχει επιτευχθεί ένα κούρεμα του χρέους για την Ελλάδα, έπρεπε τότε να είχε ξεκινήσει μια εντατική βοήθεια κεφαλαιοποίησης για τις τράπεζες και τα κράτη της ευρωζώνης, ένα οικονομικό πρόγραμμα ανάκαμψης για την Ελλάδα και ένα ευρωπαϊκό πτωχευτικό δίκαιο για τις τράπεζες. Η καγκελάριος δεν είχε εκτιμήσει σωστά την έκταση της κρίσης και τις συνέπειες της».

Η απάντηση του στο ερώτημα, εάν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη, είναι:

«Αυτό μόνο η Ελλάδα το αποφασίζει. Έως τώρα η Ευρώπη προσπάθησε με αναγκαστικούς νόμους να σταθεροποιήσει τη χώρα. Αυτό προφανώς απέτυχε. Τώρα επίκειται τελικά το κούρεμα του χρέους, το οποίο πολλοί ζητούσαν ήδη από το καλοκαίρι του 2010. Ωστόσο ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό. Αυτό που χρειάζονται οι Έλληνες είναι ένα οικονομικό πρόγραμμα βοήθειας. Η Ε.Ε. διαθέτει διαρθρωτικούς πόρους. Αυτό που λείπει είναι η ξεκάθαρη βούληση και ένα πλάνο βοήθειας, το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της. Χωρίς αυτή τη χειροπιαστή βοήθεια και τεχνική υποστήριξη για τη δημιουργία λειτουργούσας διοίκησης και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής η κατάσταση στη χώρα θα επιδεινωθεί». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου