Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Μπαράζ επαφών Παπαδήμου.Τι συζήτησε με Μέρκελ και Σαρκοζί


Μέρκελ και Σαρκοζί επεσήμαναν στον Λ. Παπαδήμο την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η Ελλάδα στην εφαρμογή της συμφωνίας του Οκτωβρίου ώστε να αποδεσμευτεί η 6η δόση
Για την κορυφαία αποστολή διάσωσης της χώρας από τους υψηλούς κινδύνους που διατρέχει αν δεν γίνουν εγκαίρως και συντονισμένα τα αναγκαία βήματα στην Ευρώπη, αλλά και στο εσωτερικό, ξεκινά από σήμερα η νέα κυβέρνηση υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο.
Για την κορυφαία αποστολή διάσωσης της χώρας από τους υψηλούς κινδύνους που διατρέχει αν δεν γίνουν εγκαίρως και συντονισμένα τα αναγκαία βήματα στην Ευρώπη, αλλά και στο εσωτερικό, ξεκινά από σήμερα η νέα κυβέρνηση υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο.

Ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας τις επίσημες επαφές με τους ισχυρούς της Ευρώπης, προχωρεί γρήγορα στην "επόμενη μέρα" υλοποίησης του σχεδιασμού, προετοιμάζει την πρεμιέρα του στη Βουλή (όπου θα δώσει το στίγμα κατά τη σημερινή ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις) και καλεί τους υπουργούς να ακολουθήσουν πιστά τα εκ των πραγμάτων ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
"Πυκνή" ήταν η ατζέντα καθ' όλο το Σαββατοκύριακο και με προτεραιότητα την προώθηση πρωτοβουλιών για την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου, καθώς και των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία.
Οι κρίσιμες επαφές με φόντο την Ευρώπη του Λουκά Παπαδήμου άρχισαν το Σάββατο μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.
Τι συζήτησε με Μέρκελ και Σαρκοζί
Αφού συνεχάρησαν τον πρωθυπουργό για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, που έχει την υποστήριξη των τριών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ), οι δύο ισχυροί ηγέτες της Ευρώπης διαβεβαίωσαν τον κ. Παπαδήμο για τη στενή συνεργασία αλλά και του επεσήμαναν την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η Ελλάδα στην εφαρμογή της συμφωνίας ώστε να αποδεσμευτεί η 6η δόση, να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και να λειτουργήσει με ικανοποιητικούς ρυθμούς η διαδικασία του PSI.
Ο νέος "μαραθώνιος" στην Ευρώπη συνεχίστηκε με τηλεφωνικές επαφές του κ. Παπαδήμου με τον επικεφαλής της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Ε.Σ., Χέρμαν βαν Ρομπάι, αλλά και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Τι συζήτησε με Μέρκελ και Σαρκοζί
Οι κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου και των υπουργείων που πρέπει να επιταχυνθούν αφορούν κυρίως στα θέματα της οικονομίας, της "τιθάσευσης" του ελλείμματος (φυσικά και της διαχείρισης του χρέους) και της "επανεκκίνησης" της κυβέρνησης (μετά τις κορυφαίες εξελίξεις στο πολιτικό εσωτερικό σκηνικό) στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών.
Συνεργασία με Βενιζέλο
Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η εκτενής συνεργασία του νέου πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος ζήτησε και έλαβε από τους υπουργούς "σημειώματα" με τις προτεραιότητες που θέτουν για τις προγραμματικές δηλώσεις (άλλωστε επιστρέφει εντός της εβδομάδας για έλεγχο στην Αθήνα και το κλιμάκιο της τρόικας).
Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία σύνταξης του προϋπολογισμού για το 2012, όπου "κρύβονται" κρίσιμες "λεπτομέρειες" για το πώς θα καλυφθεί η απόσταση μέχρι την άνοιξη και με στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα.
Μετά πάντως την ολοκλήρωση της διαδικασίας (των προγραμματικών δηλώσεων και της ψήφου εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση την Τετάρτη), ο κ. Παπαδήμος προγραμματίζει σειρά επίσημων επισκέψεων και συναντήσεων σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι.

ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Τα άμεσα βήματα που ζητούν οι Ευρωπαίοι
Σε αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων και κυρίως της ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση τελούν οι Βρυξέλλες, οι οποίες όμως πιέζουν για πλήρη τήρηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.
Πρώτη προτεραιότητα για τους κοινοτικούς παράγοντες είναι να κάνει η Αθήνα τα απαιτούμενα αποφασιστικά βήματα, ώστε να πειστούν οι χώρες του ευρώ να καταβάλουν την επόμενη δόση. Κομισιόν και Ευρωζώνη αναμένουν ρητές διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμοστούν, κατά γράμμα, τα συμφωνηθέντα και ότι δεν θα υπάρξουν "νέες δυσάρεστες εκπλήξεις" από την πλευρά της Ελλάδας. Πηγές της Επιτροπής σημείωναν χθες χαρακτηριστικά ότι η Κομισιόν, ως εγγυήτρια δύναμη του συντονισμού στην παροχή των δανείων προς την Ελλάδα, επιθυμεί να είναι απολύτως βέβαιη για τα θετικά μηνύματα από τη νέα κυβέρνηση, πριν δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ. Πάντως, οι ίδιες πηγές εμφανίστηκαν χθες αισιόδοξες ότι εφόσον κυλήσει ομαλά το τριήμερο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στην Ελλάδα, τότε θα είναι απολύτως εφικτή η σύγκληση του Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 17 Νοεμβρίου, με στόχο τη χορήγηση της δόσης.
Δεσμεύσεις
Εξάλλου, οι Βρυξέλλες δεν κάνουν, προς το παρόν, βήμα πίσω στην απαίτησή τους για έγγραφες δεσμεύσεις, θέμα που αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Παπαδήμος, ενδεχομένως αυτήν την εβδομάδα, με τους κ. Ρομπάι και Μπαρόζο.
Σε κάθε περίπτωση οι Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η οριστικοποίηση του σχεδίου προϋπολογισμού του 2012, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να διαμορφωθεί μια ξεκάθαρη εικόνα στην Ευρωζώνη. Παράλληλα με την 6η δόση και τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, θα πρέπει με ταχείς ρυθμούς να τρέξουν και οι διαβουλεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και τη συμμετοχή των ιδιωτών στο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου