Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Πρωτοβουλίες Βενιζέλου για αύξηση της συσπείρωσης


Πρωτοβουλίες Βενιζέλου για αύξηση της συσπείρωσης 
Διαβάζουν τα γκάλοπ στην Ιπποκράτους. Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των κορυφαίων καλεί σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Εκλογική Επιτροπή. Επισπεύδει την αξιολόγηση των στελεχών που θα συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια 
Την προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να αφήνει περιθώρια στα κυβερνητικά στελέχη του για αποκλίσεις από τους στόχους, μέχρι τις εθνικές κάλπες θα «προκηρύξει» σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος.

Με τη βεβαιότητα πια ότι οι εκλογές είναι ζήτημα σαράντα ημερών (με πιθανότερη ημερομηνία την 6η Μαΐου), η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πορεύεται με «ταχύτητα» αλλά και με την απόφαση να πετύχει (αποφεύγοντας λάθη) στο διάστημα που μεσολαβεί ακόμη έναν άθλο.
Τα μηνύματα των γκάλοπ δείχνουν -κατά την Ιπποκράτους- ότι αρχίζει να καταγράφεται αύξηση της συσπείρωσης, αλλά και ότι θα υπάρξουν σημαντικές διακυμάνσεις μέχρι να διαμορφωθεί η κύρια τάση.
Δεν θα είναι υποψήφιος ο Θ. Πάγκαλος
Δεν θα είναι υποψήφιος ο Θ. Πάγκαλος
Είναι, δηλαδή, ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί: κατανοούν ότι η αλλαγή ηγεσίας ενισχύει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ, πιστεύουν όμως ότι αν δεν γίνουν στην κατάλληλη στιγμή τα κατάλληλα βήματα θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο είναι ασφυκτικά. Γι' αυτό και ο κ. Βενιζέλος προτίθεται εντός της εβδομάδας να ξεκαθαρίσει απολύτως τους στόχους του, να θέσει τις δυνάμεις σε διάταξη μάχης και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την αξιολόγηση στελεχών που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα κατ' αρχάς -ημέρα που αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα εκπρόσωπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ η κ. Φώφη Γεννηματά- ο αρχηγός του κόμματος καλεί σε ευρεία σύσκεψη στις 2 το μεσημέρι όλους τους υπουργούς, τους αναπληρωτές τους και τους υφυπουργούς που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Μπορεί να απομένουν περίπου δύο εβδομάδες έως το κλείσιμο της Βουλής, η κυβέρνηση όμως πρέπει -και το γνωρίζει καλά ως τ. υπουργός Οικονομικών- να συνεχίσει να λειτουργεί με τους ίδιους ρυθμούς και τα κυβερνητικά στελέχη να επιμείνουν αποτελεσματικά.
Ο Ευ. Βενιζέλος εκτιμά ότι κατά τη σύσκεψη μπορούν να συζητήσουν κρίσιμες λεπτομέρειες που αφορούν το κυβερνητικό έργο αλλά και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην εμφανίζονται στελέχη με άλλη «γραμμή», θολώνοντας έτσι το «στίγμα» του λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.
Το επόμενο βήμα θα είναι πρωτοβουλίες, οι οποίες θα συμβάλουν στην αύξηση της συσπείρωσης και θα αποκλείουν εσωκομματικές «παρεξηγήσεις» για το κρίσιμο διάστημα που απομένει.
Αύριο για παράδειγμα, εκτός απροόπτου, θα συνεδριάσει η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, όπου θα συμμετάσχουν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, οι «θεσμικοί» από τον γραμματέα Μ. Καρχιμάκη μέχρι της Νεολαίας, το Πολιτικό Συμβούλιο, στενοί συνεργάτες του προέδρου και στελέχη από διάφορους χώρους.
Η εν λόγω επιτροπή αναλαμβάνει «κομμάτια» ευθύνης με βάση συγκεκριμένο σχεδιασμό δράσεων, που σε συνδυασμό με την προγραμματική πρόταση, εκτιμάται ότι θα «διευκολύνουν» την προεκλογική εκστρατεία.
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
«Αγκάθι» οι διαγραφέντες
Στα «αγκάθια» συμπεριλαμβάνεται το θέμα των διαγραφέντων. Ο κ. Βενιζέλος έχει κάνει σαφές ότι «η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική» κι ότι σύντομα θα υπάρξει αξιοκρατική και δίκαιη αντιμετώπιση. Εγκυρες πληροφορίες λένε ότι οι βουλευτές που είχαν «τιμωρηθεί» με την «ποινή» της μη συμμετοχής τους στα ψηφοδέλτια των προσεχών εκλογών επανέρχονται εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν.
Ανοιχτό πάντως είναι το ενδεχόμενο «επιστροφής» στελεχών όπως των Μ. Αποστολάκη, Β. Παπανδρέου και Μ. Ξενογιαννακοπούλου - η σχετική απόφαση, δε, θα ληφθεί σύντομα. Από την άλλη πλευρά, ο Θ. Πάγκαλος αποφάσισε να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του, θεωρώντας ότι έχει κλείσει έναν σημαντικό κύκλο πολλών ετών (τριών δεκαετιών) στη Βουλή. Εκτός ψηφοδελτίων, επίσης θέτει τον εαυτό του ο Σ. Ξυνίδης.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου