Mε την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να λάβουν τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν στην εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ για την διετία 2013-2014, μέσω ενός νέου πακέτου σκληρών μέτρων λιτότητας.
Οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο τα τελευταία εικοσιτετράωρα επιδίδεται σε έναν αγώνα ράλι, με στόχο την εξεύρεση των ισοδύναμων μέτρων που θα παρουσιάσει σήμερα στους επικεφαλής των δανειστών μας. Υπό τις παρούσες συνθήκες πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης, όπως όλα δείχνουν, ο κλοιός σφίγγει γύρω από τους συνταξιούχους, τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, ενώ η λαίλαπα των νέων μέτρων να παρασύρει στο πέρασμά της εφάπαξ, δώρα, προνοιακά επιδόματα, φόρο-μπόνους, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη κλπ.
Η κρίσιμη συνάντηση και τα «αγκάθια»
Καθοριστικής σημασίας θα είναι η νέα σύσκεψη που θα έχει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, οπότε και θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη λήψη των μέτρων. Στη σύσκεψή τους την περασμένη Πέμπτη, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί διαπίστωσαν ότι «υπάρχει καταρχήν συμφωνία για το πακέτο». Oι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν σε μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ, από τα 11,5 δισ. του προγράμματος. «Αγκάθι» παραμένει ο χειρισμός του ζητήματος των κοινωνικών παροχών και προνοιακών επιδομάτων, καθώς και των συντάξεων.
Να σημειωθεί ότι στις 10.00 θα γίνει η συνάντηση του κ. Κουβέλη με τον κ. Βενιζέλο, ενώ στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας θα έχει επαφές με τους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Ο σχεδιασμός και τα μέτρα-φωτιά
Συντάξεις
Σε νέο ασφαλιστικό οδηγείται η χώρα, καθώς οι κύριοι άξονές του αναμένεται να μεταβληθούν, αν τελικά οι πολιτικοί αρχηγοί καταλήξουν σε συμφωνία. Εκτός από τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε προνοιακά επιδόματα και εφάπαξ, δρομολογείται παράλληλα η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη που είναι σήμερα στα 67! Το θολό τοπίο για το ποια θα είναι τελικά τα μέτρα και πότε θα τεθούν σε εφαρμογή αναμένεται να ξεκαθαριστεί εντός της εβδομάδας, ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι περικοπές σε εφάπαξ, συντάξεις κύριες και επικουρικές ενδέχεται να τεθούν σε εφαρμογή πιθανότατα και μέσα στον Αύγουστο.
Τι προβλέπεται:
- Επιβολή πλαφόν από 2.300 έως 2.400 ευρώ στο σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης ή ακόμη και της συρροής συντάξεων. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει δημιουργήσει αναστάτωση στο οικονομικό επιτελείο για το ύψος της εξοικονόμησης. Μάλιστα ενδέχεται το ύψος του πλαφόν να είναι υψηλότερο των 2.400 ευρώ.
- Μείωση 5% έως 15% όλων των κύριων συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ.
- Κατάργηση της αύξησης των συντάξεων του ΟΓΑ που δόθηκαν το 2009. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση ήταν συνολικά 50 ευρώ, 30 ευρώ για το 2009 και 20 ευρώ για το 2010. Αυξημένη σύνταξη θα λαμβάνουν μόνο όσοι δεν έχουν κύρια κατοικία.
- Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
- Επιβολή πλαφόν και στις επικουρικές συντάξεις με στόχο να μην ξεπερνούν τα 400 ευρώ.
Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης:
- Σταδιακή αύξηση του ορίου από τα 65 έτη στα 67. Με την εφαρμογή αυτού του μέτρου αναμένεται να εξοικονομηθεί 1,1 δισ. ευρώ. Το μέτρο αυτό αναμένεται να θίξει και τους ασφαλισμένους πριν το 1992.
Εφάπαξ
- Το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών αναμένεται να καθορίσει τις περικοπές των εφάπαξ, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή τον Αύγουστο καθώς ο εξορθολογισμός τους έχει ήδη θεσμοθετηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας χρησιμοποιεί ως γνώμονα τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για τις περικοπές με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσουν και το 50%. Από την περικοπή αναμένεται να εξοικονομηθούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα από τους 37 τομείς ασφάλισης που χορηγούν εφάπαξ, οι 24 (δηλαδή το 65%) χορηγούν εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% έως και 83%, σε σχέση πάντα με τις καταβαλλόμενες εισφορές. Υπάρχουν βέβαια και 13 τομείς (δηλαδή το 35%) που χορηγούν εφάπαξ μικρότερο κατά 5% έως 126%.
Τα 23 ταμεία που χορηγούν εφάπαξ υψηλότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές είναι των: δημοσίων υπαλλήλων, ξενοδοχοϋπαλλήλων, εταιριών τσιμέντων, υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών, ορθόδοξων εφημερίων κλήρου Ελλάδος, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νομικών, απασχολούμενων στα μέσα ενημέρωσης, εφημεριδοπωλών και υπαλλήλων πρακτορείων Τύπου, ιπποδρόμων, ΔΕΗ, ΕΡΤ, τουρισμού, Εμπορικής, Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας, μηχανικών, αστυνομικών και εργαζομένων στο ΙΚΑ.
Σημαντικά μεγαλύτερο εφάπαξ δίνουν:
* Ο τομέας ασφάλισης ξενοδοχοϋπάλληλων, 46,3% μεγαλύτερο
* Υπάλληλοι ΝΠΔΔ κατά 42,3%
* Το ταμείο δημοτικών υπαλλήλων κατά 40,3%
* Η ΕΡΤ κατά 41,48%
* Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ κατά 40,9%
* Ο ΟΣΕ κατά 50,5%
* Ο ΟΤΕ κατά 31,6%.
Κοινωνικά επιδόματα
Ψαλίδι ή ακόμη και κατάργηση πλήθους προνοιακών επιδομάτων και κοινωνικών επιδομάτων φέρεται να περιλαμβάνει το κυβερνητικό πακέτο. Βασικός άξονας στον οποίο σκοπεύει να κινηθεί, είναι η εξασφάλιση των επιδομάτων αποκλειστικά για τους Έλληνες που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, ή κάτω από αυτό (7.000 ευρώ ετησίως για άτομο και 15.000 ευρώ για οικογένεια). Για τους υπόλοιπους, όλα μοιάζουν «ρευστά», αν ληφθεί υπόψη ότι στόχος είναι η εξοικονόμηση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από την περικοπή των επιδομάτων. Από το μέτρο αυτό τουλάχιστον 80.000 δικαιούχοι αναμένεται να χάσουν μέρος ή και ολόκληρα τα επιδόματα.
Στο «στόχαστρο», επί παραδείγματι, μπαίνουν πολυτεκνικά και οικογενειακά επιδόματα για νοικοκυριά με εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ. Προς το παρόν δεν έχει γίνει συζήτηση για αλλαγές σε ό,τι ισχύει για το επίδομα ανεργίας ή το ΕΚΑΣ.
Κατάργηση φόρο-μπόνους
Το «μενού» του νέου πακέτου που εξετάζει η κυβέρνηση, περιλαμβάνει περικοπές και στις φοροαπαλλαγές. Νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα άνω των 24.000 ευρώ αναμένεται να χάσουν μέρος ή και ολόκληρα τα φορο-μπόνους που απολάμβαναν μέχρι πρότινος. Από το κόψιμο των φοροαπαλλαγών θα επιβαρυνθούν πάνω από 2.000.000 φορολογούμενοι που βρίσκονται στα μεσαία και τα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια.
Δώρα
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τίθεται και η πλήρης κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο. Παράλληλα προβλέπεται αναδρομική εφαρμογή των περικοπών στις ΔΕΚΟ.
Εάν υπάρξει συμφωνία για το μέτρο αυτό, τότε οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αυτομάτως θα χάσουν από την τσέπη τους τα ποσά των 500 ευρώ, 250 ευρώ και 250 ευρώ που απέμειναν από το δώρο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας. Από το μέτρο αναμένεται να θιγούν τουλάχιστον 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα χάσουν συνολικά 1.000 ευρώ έκαστος.
Επέκταση το ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ
Οι μισθοί των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Οι μειώσεις που θα σημάνει η ένταξή τους στο νέο καθεστώς θα ισχύσουν αναδρομικά και εκτός των περικοπών που θα υποστούν θα υπάρξουν και επιπλέον κρατήσεις από τους μισθούς που θα αντιστοιχούν στα ποσά που δεν παρακρατήθηκαν ως τώρα.
Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης μείωση στα ειδικά μισθολόγια κατά 10% που θα ισχύσει αναδρομικά από 1η Ιουλίου. Η πρόταση εξαιρεί μόνον αστυνομικούς και στρατιωτικούς που υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες.
Πλαφόν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη- Σγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών
Ετήσιο όριο κάλυψης 1.500 ευρώ περιλαμβάνουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τους ασφαλισμένους. Σε περίπτωση που οι ανάγκες του ξεπεράσουν το όριο αυτό, τότε οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους γιατρούς και φάρμακα.
Στα νέα μέτρα, ενδέχεται να προστεθούν κλείσιμο - συγχωνεύσεις οργανισμών και νοσοκομείων, ισοδύναμα μέτρα για τις απολύσεις (1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις, μη ανανέωση συμβάσεων), ακόμη και επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους φοιτητές».
Τι ζητούν τρόικα-κυβέρνηση
Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να αποχωρήσουν από την Ελλάδα οι επικεφαλής της τριμερούς, οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, έχοντας στις βαλίτσες τους τον μακρύ κατάλογο του πακέτου μέτρων που θα τους παρουσιάσει η κυβέρνηση. Αναμένεται να επιστρέψουν το Σεπτέμβριο μόνο και εφόσον η Ελλάδα επιδείξει αποφασιστικότητα για την εφαρμογή των μέτρων αυτών.
Με την κυβέρνηση να ζητεί, σε βάθος χρόνου, την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τα… ανταλλάγματα που ζητεί η τρόικα είναι σκληρά και σαφή: να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τα έτη 2013-14 και να εφαρμοστούν ρητώς μέτρα ύψους άνω των 2 δις ευρώ έτσι ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» που αναμένεται να υπάρξει στον προϋπολογισμό.
Έκτακτο σχέδιο 40 ημερών από τον Σαμαρά
Σχέδιο 40 ημερών για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση, επεξεργάζονται o πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, μεταξύ των πρωτοβουλιών που αναμένεται να αναλάβει ο κ. Σαμαράς περιλαμβάνονται μια κίνηση υψηλού συμβολισμού στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων με αιχμή τον ΟΠΑΠ, τα Λαχεία και το Ελληνικό, καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.
Επίσης, περιλαμβάνεται η επίσπευση ορισμένων από τα μέτρα του 2013-2014, όπως η περικοπή των εφάπαξ ώστε να κλείσει στο μεγαλύτερο βαθμό η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού για το 2012, η κατάργηση του ποσοστού της συμμετοχής ύψους 51% του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και προώθηση άλλων 200 συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Το σενάριο του νέου «κουρέματος»
Αίσθηση προκάλεσε στην Αθήνα, το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters με την πληροφορία ότι «διαμορφωτές πολιτικής στην ΕΕ εργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο της ''ύστατης προσφυγής'' για την περαιτέρω απομείωση του χρέους της Ελλάδας και την ταυτόχρονη διατήρηση της χώρας στην ευρωζώνη, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποστούν ένα σημαντικό κούρεμα στα ομόλογα που διακρατούν».
Στις Βρυξέλλες ήταν γνωστό από καιρό ότι κυκλοφορεί το σενάριο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ως ύστατο όπλο απέναντι στο ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο η ελληνική προσπάθεια ανάκαμψης.
Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φως στοιχεία –έστω και ως δημοσιογραφικές πληροφορίες– για το ύψος και τη μέθοδο ενός τέτοιου «κουρέματος». Στόχος είναι, σύμφωνα με το πρακτορείο, η απομείωση του ελληνικού χρέους κατά ακόμα 70-100 δισ. ευρώ, που θα οδηγούσε το χρέος της Ελλάδας κοντά στο 100% του ετήσιου ΑΕΠ και θα το έκανε πολύ ευκολότερα βιώσιμο.
«Καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή»
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Φίλιπ Ρέσλερ, επανήλθε στις πρόσφατες δηλώσεις του για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Εξήγησε ότι, εάν η Ελλάδα δεν λάβει νέα χρηματοδότηση επειδή η έκθεση της τρόικας θα δείχνει ότι δεν υλοποιήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις, κινδυνεύει με αδυναμία πληρωμών. «Και τότε θα ξεκινήσει στην ίδια την Ελλάδα συζήτηση. Επιμένω ότι αυτή η συζήτηση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στο να συμπεράνουν οι ίδιοι ότι μια έξοδος θα ήταν σοφότερη. Την απόφαση θα πρέπει η Ελλάδα να την πάρει η ίδια. Εγώ κατέστησα απλώς για εμάς σαφές ότι μια έξοδός της από την Ευρωζώνη έχει πάψει να τρομάζει - πολλούς ειδικούς, την FDP και εμένα» σημείωσε.
Ο ίδιος πάντως δήλωσε για μια ακόμη φορά «σκεπτικός» σε ό,τι αφορά το «εάν η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει τους συμφωνηθέντες όρους μεταρρυθμίσεων», διότι, όπως είπε, η εμπειρία την οποία είχε ως υπουργός Οικονομίας μάλλον είναι μάλλον απογοητευτική.
«Εγώ έκανα σαφές ότι εάν η έκθεση φέρει ένα αρνητικό αποτέλεσμα, τότε για μας ένα είναι ξεκάθαρο: καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. Δεν μπορούν να υπάρξουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα σημαίνει, καμία περαιτέρω χρηματοδότηση, εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί» πρόσθεσε.
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
zougla
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου