Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Η πύλη της κολάσεως στο Τουρκμενιστάν Ένας γιγάντιος κρατήρας στην έρημο Καρακούμ «καίγεται» επί 40 χρόνια


Η πύλη της κολάσεως στο Τουρκμενιστάν
Ονομάζεται Νταρβάζα ή αλλιώς «πύλη της κολάσεως». Η απόκοσμη όψη του, θα μπορούσε να θυμίζει σκηνή από τον κρατήρα του «σκοτεινού» ηφαιστείου Μάουντ Ντουμ στην τριλογία «Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών». Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για έναν γιγάντιο κρατήρα στην έρημο Καρακούμ, στο Τουρκμενιστάν, ο οποίος δημιουργήθηκε από γεωλόγους που μελετούσαν την περιοχή πριν από περίπου 40 χρόνια.

 
Αρκετοί επισκέπτες σπεύδουν στην περιοχή για να δουν από κοντά τον εντυπωσιακό κρατήρα
Οι φλόγες που ξεπηδούν από τον κρατήρα δικαιολογούν το όνομά του
Η λάμψη του πύρινου κρατήρα είναι διακριτή από χιλιόμετρα μακριά
Αστείρευτα φαίνεται πως είναι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή
Πάνω από 40 χρόνια καίει η φωτιά στον κρατήρα
Στο απέραντο κενό της ερήμου Καρακούμ στέκει η χρυσή «όαση»
Η διάμετρος του φλεγόμενου κρατήρα αγγίζει τα 70 μέτρα
Στο χείλος της πύλης της κολάσεως φαίνεται να περπατούν οι επισκέπτες
 
8  φωτογραφίες

Και γεννήθηκε η… πύρινη πύλη
Όλα ξεκίνησαν το 1971, όταν ερευνητές από την Σοβιετική Ένωση στην προσπάθειά τους να ανοίξουν μια τρύπα στο έδαφος, έπεσαν πάνω σε μια σπηλιά φυσικού αερίου. Το έδαφος στο συγκεκριμένο σημείο κατέρρευσε, αποκαλύπτοντας έναν κρατήρα διαμέτρου 70 μέτρων. Φοβούμενοι ότι το άνοιγμα αυτό θα απελευθέρωνε στην ατμόσφαιρα δηλητηριώδη αέρια, οι γεωλόγοι αποφάσισαν να βάλουν φωτιά. Υπολόγιζαν μάλιστα ότι η φωτιά θα έκαιγε για μερικές μέρες έως ότου εξαντληθούν τα εύφλεκτα αέρια, κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε με αποτέλεσμα ο κρατήρας να παραμένει φλεγόμενος μέχρι και σήμερα.
Η πύλη της κολάσεως βρίσκεται περίπου 260 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ. Η χρυσαφένια της λάμψη είναι ορατή σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων από το χωριό Νταρβάζα (που σημαίνει πύλη) στο οποίο βρίσκεται.
              Στον χάρτη φαίνεται η θέση του χωριού Νταρβάζα, όπου και εντοπίζεται ο πύρινος κρατήρας
Τον Απρίλιο του 2010, ο πρόεδρος της χώρας Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφεπισκέφθηκε την περιοχή και διέταξε τη σφράγιση του κρατήρα. Ωστόσο αυτό δεν έγινε, ούτε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια για την εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας του φλεγόμενου κρατήρα.


tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου