Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Οι «κόκκινες» γραμμές του Βενιζέλου



Ο Ευάγγελος Βενιζέλος 24 ώρες πριν από την σύσκεψη «κορυφής» ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή για τα μέτρα. «Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε οτιδήποτε, ούτε έχουμε αναθέσει σε άλλους την ευθύνη να παίρνουν τις αποφάσεις με εμάς να παρακολουθούμε παθητικά» είπε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. 

Παράλληλα περιέγραψε τις κατευθύνσεις αλλά και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχουν τα μέτρα των 11,7 δισ. ευρώ προκειμένου να τα εγκρίνει: 



• Όχι σε οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις 

• Να συνυπολογιστούν οι θυσίες που έχουν προηγηθεί από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες

• Να μην διαλυθεί ο ιστός της ελληνικής κοινωνίας επιβάλλοντας δυσβάσταχτα βάρη μόνο στην μεσαία τάξη 

• Τα δημοσιονομικά μέτρα να συνδυάζονται με απτά μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδων: ανάπηροι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνθρωποι οι οποίοι είναι σε πραγματική φτώχεια, σε απόλυτη φτώχεια.

• Άμεσα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής

«Δεν προσέρχομαι να συζητήσω ένα πακέτο μέτρων ούτε επιμέρους σημεία του όπως η εφεδρεία ή τα ειδικά μισθολόγια. Η συζήτηση είναι για την εθνική στρατηγική. Περιμένουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να τοποθετηθούμε με βάση τις αρχές που σημειώσαμε προηγουμένως. Προσέξτε, δεν θέλουμε να κάνουμε τον καλό και τον φιλολαϊκό, φορτώνοντας σε άλλους την ευθύνη δυσάρεστων επιλογών» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνοντας τις διαθέσεις του για την σημερινή κρίσιμη σύσκεψη. 

Οι αιχμές στον Σαμαρά

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε 24 ώρες πριν από την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό να αφήσει αιχμές εναντίον του Αντώνη Σαμαρά. «Η χώρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε κυβερνητική κρίση, σε νέα περίοδο εσωτερικής πολιτικής αβεβαιότητας και αδράνειας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να συμπεριφέρεται ως Πρωθυπουργός μιας μονοκομματικής κυβέρνησης που φέρνει τους εταίρους του προ τετελεσμένων γεγονότων λόγω πρωτοβουλιών ή παραλείψεων με τη σκέψη ότι αυτοί, εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ, θα ακολουθήσουν εντέλει υποχρεωτικά από αίσθημα εθνικής ευθύνης» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 



Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και να κατηγορήσει τους Αντώνη Σαμαρά και Φώτη Κουβέλη για την στάση που κράτησαν την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. «Η γραμμή που τώρα στηρίζουν και οι άλλοι κυβερνητικοί εταίροι, η Ν.Δ. και η ΔΗΜΑΡ. Δεν ήταν πάντα αυτή η στάση. Γι’ αυτό δεν δεχόμαστε μαθήματα από κάποιους που εμφανίζονται τώρα ως βασιλικότεροι του βασιλέως, αλλά ξέσκισαν κατά κυριολεξία το ΠΑΣΟΚ επικοινωνιακά, ακόμη και ηθικά, όταν σέρναμε το κάρο μόνοι μας.» 


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου