Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα στο ΠΑΣΟΚ


Ενδεικτική της καλής συνεργασίας που έχουν οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος είναι η τακτική επικοινωνία που είχαν μεταξύ τους πριν και μετά τα κρίσιμα ραντεβού του πρωθυπουργού στο εξωτερικό
Οι εκτιμήσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για τα ραντεβού του πρωθυπουργού. Η συνομιλία Βενιζέλου με τον Ολάντ και το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ. Σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους, η ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ προέρχεται από το γεγονός ότι «άνοιξε μια ρωγμή» αισιοδοξίας στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία, αλλά και επειδή ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς παρουσίασε στους ξένους ηγέτες τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν ληφθεί τα τελευταία 2 χρόνια.

Οπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να ενστερνίζεται την άποψη που έχει εκφράσει εδώ και καιρό ο Ευάγγελος Βενιζέλος και την έχει προωθήσει στις επαφές που είχε με ηγέτες ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, ότι η Ελλάδα δεν ξεκινάει από το μηδέν καθώς έχει ολοκληρώσει από το 2010 μέχρι σήμερα τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Για την υποστήριξη της συγκεκριμένης θέσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέταξε σημείωμα με τίτλο «Ελλάδα 2010-2012» -δημοσιεύτηκε στο «Εθνος της Κυριακής»- το οποίο κοινοποίησε σε όλους του ξένους ηγέτες με τους οποίους έχει συνομιλήσει και το απέστειλε στον Α. Σαμαρά την περασμένη Πέμπτη προκειμένου να το αξιοποιήσει στις διεθνείς επαφές του.
Ηγετικά στελέχη της Ιπποκράτους ερμηνεύουν τις δηλώσεις Σαμαρά, που ανέφερε ότι «κανείς δεν είναι αναμάρτητος» όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου με την Α. Μέρκελ σχετικά με την τακτική που ακολούθησε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τη θέση του ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή πολύ πριν εμφανιστεί η οικονομική κρίση το 2009, ως δείγμα συνεννόησης αλλά και συμφωνίας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Ενδεικτική της καλής συνεργασίας που έχουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είναι η τακτική επικοινωνία που είχαν μεταξύ τους πριν και μετά τα κρίσιμα ραντεβού του πρωθυπουργού στο εξωτερικό. «Τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας αποτελούν το σημαντικότερο επιχείρημα για να πετύχουμε την επιμήκυνση του προγράμματος», αναφέρουν κύκλοι της Ιπποκράτους.
Παράλληλα κατηγορούν ηγετικά στελέχη της ΝΔ ότι εισηγούνται στον πρωθυπουργό να επιμείνει ότι η όποια επιτυχία οφείλεται στις πιέσεις της σημερινής κυβέρνησης, διαγράφοντας τα 2 τελευταία χρόνια, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ρήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως υποστηρίζουν.
Ακολουθώντας την τακτική της στήριξης του πρωθυπουργού στις διεθνείς επαφές που είχε την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε το περασμένο Σάββατο με τον Φ. Ολάντ, έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, πριν από τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στον Γάλλο πρόεδρο τα αποτελέσματα που έχει να επιδείξει η ελληνική οικονομία μετά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και προέβαλε το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος.
Προβληματισμό -χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από το κόμμα- προκάλεσαν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οι δηλώσεις του βουλευτή Α' Αθηνών Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος πρότεινε να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή εάν τα μέτρα που θα λάβει ακολουθούν μία άλλη πολιτική απ΄αυτή που περιγράφει η προγραμματική συμφωνία.
Σημείωσε επίσης ότι «κόκκινες γραμμές» για τον ίδιο αποτελούν η μη περικοπή των συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ, καθώς και το να μη θιγούν τα ειδικά μισθολόγια για όσους δημοσίους υπαλλήλους αμείβονται με λιγότερα από 1.300 ευρώ.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου