Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Θετικός απολογισμός από τα ξένα ΜΜΕ


O πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ στις κοινές δηλώσεις που έκαναν το περασμένο Σάββατο μετά τη συνάντησή τους
Για μια επιτυχημένη επίδειξη φιλικής διπλωματίας κάνουν λόγο στην πλειονότητά τους τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Επισημαίνουν ότι τα δύσκολα για την Αθήνα θα έρθουν τον Σεπτέμβριο με την έκθεση της τρόικας
Θετική αξιολόγηση από τον ευρωπαϊκό Τύπο αλλά και καλά λόγια από τον γερμανικό έφεραν οι επισκέψεις του Αντώνη Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι. Στα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία παρακολούθησαν τις συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ με μεγάλο ενδιαφέρον, γίνεται ένας θετικός απολογισμός του ταξιδιού, αν και κοινή συνισταμένη παραμένει η πολυαναμενόμενη έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Στην πλειονότητά τους τα ΜΜΕ εκτιμούν ότι έγινε μια «επιτυχημένη επίδειξη φιλικής διπλωματίας» και πως μετά τις επισκέψεις Σαμαρά στις δύο πρωτεύουσες είναι πλέον ξεκάθαρο πως «η Ελλάδα δεν είναι ξεγραμμένη».
Δεν παραλείπουν όμως να σχολιάσουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκανε καμία παραχώρηση και ότι τα δύσκολα θα έρθουν τον Σεπτέμβριο, μετά την έλευση του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα. Οπως, για παράδειγμα, επισημαίνει το «Focus» αν και προς το παρόν η Ελλάδα δεν απέσπασε από κανέναν από τους δυο ηγέτες στήριξη για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Η Μέρκελ δύσκολα θα αφήσει την Ελλάδα να φύγει από τη ζώνη του ευρώ, εκτιμά το BBC
Η Μέρκελ δύσκολα θα αφήσει την Ελλάδα να φύγει από τη ζώνη του ευρώ, εκτιμά το BBC
Η «Bild» σχολιάζει ότι «πάση θυσία η Μέρκελ θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να αναλάβει η Γερμανία ή η ίδια προσωπικά την ευθύνη για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Γιατί τότε δεν θα καίγονταν κούκλες της Μέρκελ μόνο στην Αθήνα. Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί μετά την έξοδο της Ελλάδας. Η κατάρρευση του ευρώ δεν είναι τόσο πιθανή, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί».
Ιδιαίτερα καυστικό το σχόλιο της «Tagesspiegel» για ορισμένους Γερμανούς πολιτικούς που επιμένουν με δηλώσεις τους στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: «Οι άνθρωποι στην Ελλάδα βιώνουν αυτό το διάστημα μια κοινωνική κρίση, τις συνέπειες της οποίας δεν μπορεί να φανταστεί κανείς στη Γερμανία. Διακυβεύονται η ύπαρξη και τα πρότυπα διαβίωσης. Και τι κάνουν οι Γερμανοί πολιτικοί; Θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα για παραδειγματισμό».
«Δεν είναι ξεγραμμένη»:  «Η Ελλάδα δεν είναι ξεγραμμένη». Σύμφωνα με τους «Financial Times», ύστερα από εβδομάδες έντονων συνομιλιών αναφορικά με το μέλλον της χώρας, η κ. Μέρκελ προσπάθησε να τονίσει
«Δεν είναι ξεγραμμένη»: «Η Ελλάδα δεν είναι ξεγραμμένη». Σύμφωνα με τους «Financial Times», ύστερα από εβδομάδες έντονων συνομιλιών αναφορικά με το μέλλον της χώρας, η κ. Μέρκελ προσπάθησε να τονίσει ότι το Βερολίνο δεν έχει «ξεγράψει» τη συμμετοχή της Αθήνας στο ενιαίο νόμισμα, παρά τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη προόδου στην Ελλάδα και τη συνεπαγόμενη δημοσιονομική αστοχία στο πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας.
«Ηταν η πρώτη πράξη σε ένα δράμα που θα εκτυλιχτεί το φθινόπωρο, μετά την έκθεση της τρόικας. Στη συνάντησή τους, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ελλάδας φρόντισαν να είναι αβροί και χαμογελαστοί. Αλλά δεν υπήρξε καμία δέσμευση από πλευράς Γερμανίας για νέες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα ούτε εγγύηση ότι η Αθήνα θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου.
Παρά ταύτα, η Μέρκελ δύσκολα θα αφήσει την Ελλάδα να φύγει από τη ζώνη του ευρώ, αφού δεν θέλει να πάρει το ρίσκο μιας ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου, καθώς οι αγορές μπορεί να στραφούν εναντίον της Ιταλίας και της Ισπανίας. Το πιθανότερο είναι ότι τελικά θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να παραμείνει η Ελλάδα εντός του ευρώ. Τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα αν η Ελλάδα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση. Θα είναι πολύ δύσκολο για τη Μέρκελ να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει κάτι τέτοιο», γράφει ο Γκάβιν Χιούιτ στο BBC.
Ευγενική και σκληρή: «Ο Σαμαράς υπόσχεται αποτελέσματα» γράφει στην ιστοσελίδα της η γερμανική «Welt», σχολιάζοντας παράλληλα τις διαφορετικές εκφράσεις που χρησιμοποίησαν οι δύο ηγέτες για να αποτιμή
Ευγενική και σκληρή: «Ο Σαμαράς υπόσχεται αποτελέσματα» γράφει στην ιστοσελίδα της η γερμανική «Welt», σχολιάζοντας παράλληλα τις διαφορετικές εκφράσεις που χρησιμοποίησαν οι δύο ηγέτες για να αποτιμήσουν τη συνάντηση: «Εποικοδομητική» την περιέγραψε ο Α. Σαμαράς, «έντονη συζήτηση» τη χαρακτήρισε η Ανγκ. Μέρκελ. «Η Μέρκελ παραμένει αυστηρή μετά τη συνάντηση», εκτιμά η «Bild», αποφαινόμενη ότι η καγκελάριος ήταν μεν ευγενική, αλλά σκληρή επί της ουσίας.
«Στον λάκκο των λεόντων...»
«Μέρκελ και Σαμαράς έκαναν επίδειξη φιλικής διπλωματίας. Η καγκελάριος υποδέχθηκε τον Ελληνα πρωθυπουργό στον λάκκο των λεόντων του Βερολίνου, αλλά είπε ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», σχολιάζει η «Guardian». «Η Ανγκελα Μέρκελ δεν έδωσε στον Ελληνα πρωθυπουργό επιπλέον χρόνο, αλλά επιβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θέλει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνη», γράφει ο βρετανικός «Independent».
Τιμωρία χωρών με ελλείμματα
Spiegel: Νέα συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση προωθεί η καγκελάριος
Χαρτί κατευνασμού:  «Υποδεχόμενη τον Α. Σαμαρά στο Βερολίνο, η καγκελάριος έπαιξε το χαρτί του κατευνασμού. Αλλά αναβάλλει για αργότερα τυχόν παραχωρήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί στ
Χαρτί κατευνασμού: «Υποδεχόμενη τον Α. Σαμαρά στο Βερολίνο, η καγκελάριος έπαιξε το χαρτί του κατευνασμού. Αλλά αναβάλλει για αργότερα τυχόν παραχωρήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα», σχολιάζει η αριστερή «Liberation». «Η Μέρκελ θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», γράφει η δεξιά «Le Figaro». «Στο τετ α τετ με τον Ελληνα πρωθυπουργό η Μέρκελ δεν κάνει καμία παραχώρηση» είναι τίτλος της «Le Monde».
Μια νέα συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διευρυμένο ρόλο για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τιμωρία των χωρών που δημιουργούν ελλείμματα, φέρεται να διεκδικεί σύμφωνα με δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Spiegel η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θα επιχειρήσει σύντομα να πείσει τους εταίρους της.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» αναφέρει στη σημερινή του έκδοση το περιοδικό, διευκρινίζοντας πως η καγκελάριος επιθυμεί «οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να πραγματοποιήσουν μια Σύνοδο για να θέσουν νέες νομικές βάσεις για την Ε.Ε.».
Μήνυμα σε Αθήνα: Μέρκελ: «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμα», είναι ο τίτλος άρθρου της «Wall Street Journal», ενώ το BBC σχολιάζει ότι η Ανγκελα Μέρκελ δύσκολα θα αφήσει την Ελλάδα να φύγει από
Μήνυμα σε Αθήνα: Μέρκελ: «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμα», είναι ο τίτλος άρθρου της «Wall Street Journal», ενώ το BBC σχολιάζει ότι η Ανγκελα Μέρκελ δύσκολα θα αφήσει την Ελλάδα να φύγει από τη ζώνη του ευρώ, όταν έχει διακηρύξει ότι το πρόγραμμα της Ενωμένης Ευρώπης δεν είναι «αναστρέψιμο».
Σύμφωνα με το Spiegel, ο σύμβουλος της καγκελαρίου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νικολάους Μέγερ-Λάντρουτ, διεξήγαγε συζητήσεις γύρω από το σχέδιο αυτό στις Βρυξέλλες.
«Μια ημερομηνία για μια τέτοια συνάντηση αναμένεται να καθοριστεί στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που προβλέπεται τον Δεκέμβριο» προσθέτει ακόμη το περιοδικό, σύμφωνα με το οποίο μία από τις ιδέες που προωθεί το Βερολίνο θα συνδέεται με τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο θα μπορούσε για παράδειγμα να αποκτήσει το δικαίωμα να επιβλέπει τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών και να τιμωρεί όσους δημιουργούν ελλείμματα. Ομως, πάντα σύμφωνα με το περιοδικό, «η πρόταση δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στα περισσότερα κράτη-μέλη. Στη διάρκεια μιας ανεπίσημης συνάντησης δέκα υπουργών Εξωτερικών, η πλειονότητα απέκρουσε την ιδέα μιας τέτοιας συνόδου, την οποία προώθησε ο Γερμανός υπουργός Γκίντο Βεστερβέλε».
Εδώ και πολλούς μήνες, η κ. Μέρκελ επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει «πιο πολλή Ευρώπη» προκειμένου να απαντήσει στις προκλήσεις που θέτει η κρίση του ευρώ.
Κατερίνα Κοσμά

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου