Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

«Να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, τουλάχιστον, μέχρι τις Αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου» φέρεται να ζητεί ο Ομπάμα



Η κυβέρνηση Ομπάμα φέρεται να πιέζει τις χώρες της ευρωζώνης να αναβάλουν τυχόν αρνητικές αποφάσεις για την Ελλάδα, ακόμα και ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ, για μετά τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με βρετανικές και αμερικάνικες εφημερίδες, ο αμερικανός πρόεδρος φοβάται ότι η αποσταθεροποίηση που θα προκληθεί στις αγορές ίσως πλήξει την προσπάθεια επανεκλογής του. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού The Independent, αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται πως ανησυχούν ότι αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αποφασίσουν (μετά το κρίσιμο Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου) ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά ώστε να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και δεν δώσουν τη δόση του δανείου, ύψους 31 δισ. ευρώ, αυτό αυτομάτως θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Οι αξιωματούχοι αυτοί φέρεται να ζητούν από τις χώρες της ευρωζώνης να αναβάλουν το ενδεχόμενο να λάβουν δραστικά μέτρα πριν τις 6 Νοεμβρίου, καθώς φοβούνται ότι η αποσταθεροποίηση που θα προκληθεί στις αγορές ίσως πλήξει την προσπάθεια επανεκλογής του Μπάρακ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους, οι ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν να αντιμετωπίζουν με κατανόηση αυτό το αίτημα, καθώς σε περίπτωση επικράτησης του Ρεπουμπλικάνου Μιτ Ρόμνεϊ, εκτιμούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ακολουθήσει μία πολιτική απομόνωσης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε για την κρίση στην ευρωζώνη με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη Τετάρτη και στις επίσημες δηλώσεις τους καλωσόρισαν τη δέσμευση της ΕΚΤ να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει το ευρώ.

Στις 8 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε υποστηρίξει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο κακό για 
την ταραγμένη αμερικανική οικονομία. 

«Θα μπορούσε η Ευρώπη να κοστίσει την προεδρία στον Μπαράκ Ομπάμα;», διερωτήθηκε με ανάλυσή του στο «Νewsweek» ο Νίαλ Φέργκιουσον, προσθέτοντας ότι "εκ πρώτης όψεως, αυτό φαίνεται σαν μια τρελή ερώτηση".  

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην Ελλάδα και την Ισπανία, εκτιμώντας ότι η κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να σκοτώσει τις ελπίδες για σταθερή ανάκαμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
 
Για δε την προαναφερθείσα συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού ηγέτη, υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έδειξε την αγωνία του, καταλαβαίνοντας καλά τον κίνδυνο που προέρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.  

Στο μεταξύ, η «Washington Post» προβάλλει στην ιστοσελίδα της τη σημερινή συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται «χρόνο να αναπνεύσει» και ότι η κα Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία θέλει την Ελλάδα στο ευρώ. 

Στην ανταπόκριση από το Βερολίνο επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζήτησε χρόνο για να προχωρήσει σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις και σε περικοπές δαπανών. 
 
Για την κα Μέρκελ, υπογραμμίζεται ότι δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για περισσότερο χρόνο ώστε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας, όμως, ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι η 
χώρα της θέλει την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και πως αναμένει την έκθεση της τρόικας τον επόμενο μήνα. 

Η εφημερίδα επικαλείται κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς οι οποίοι, όπως σημειώνεται, εξέφρασαν βαθιά δυσπιστία στο ενδεχόμενο να υπάρξουν σημαντικές παραχωρήσεις προς την Ελλάδα. 

Η εφημερίδα «Νew York Times» αναφέρει ότι οι διακοπές τελείωσαν νωρίς αυτό τον χρόνο στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας την κατάσταση σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία. Επίσης, προσθέτει ότι στη Γερμανία άρχισαν και πάλι οι πολιτικές συζητήσεις για το ευρώ και ότι η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας έχει να αντιμετωπίσει το δικό της έλλειμμα.  

«Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι αρκετά δραματικός στην Ευρωζώνη», δήλωσε η Μέγκαν Γκριν, εκτελεστική διευθύντρια για την Ευρώπη του ομίλου Παγκόσμιας Οικονομίας του Ν. Ρουμπίνι. 

Τέλος, προβάλλεται η άποψη ότι το «πρώτο πρόβλημα» για τους ηγέτες της Ευρωζώνης είναι η Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ζητά περισσότερο χρόνο και ότι η κα Μέρκελ φαίνεται πρόθυμη να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο, γιατί είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.


tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου