Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Κινδυνεύει να ακυρωθεί ο ΣΜΑ Ευκαρπίας και να χαθούν τα 7 εκ. ευρώ

Στον αέρα» είναι πλέον το έργο της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Ευκαρπίας και τα 7 εκατ. ευρώ που το συνοδεύουν
από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Παύλου Μελά να μη γίνει ο ΣΜΑ στην περιοχή που επιλέχθηκε. Παρά τη διαβούλευση που έκανε επί τετράμηνο ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης με όλους τους φορείς, παρά την υιοθέτηση των όρων που έθεταν όσοι αντιδρούσαν και παρά
το γεγονός ότι ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος, εισηγήθηκε την κατασκευή του έργου με τα νέα δεδομένα, υπό το βάρος των πιέσεων των κατοίκων και των δημοτικών συμβούλων, η τελική απόφαση είναι αρνητική, γεγονός που τινάζει στον αέρα όλο τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη.
Στο δημοτικό συμβούλιο η αντιπαράθεση ήταν σφοδρή. Ο κ. Παπαδόπουλος (που είναι και μέλος της διοίκησης του συνδέσμου) εισηγήθηκε να γίνει το έργο, επειδή τροποποιήθηκε ο σχεδιασμός του με βάση όλες τις παρατηρήσεις που είχαν κάνει τόσο η δημοτική αρχή, όσο και όσοι εξέφραζαν αντιρρήσεις και φόβους για επιβάρυνση του περιβάλλοντος της δυτικής Θεσσαλονίκης και ειδικά της περιοχής της Ευκαρπίας. Επίσης, προέβαλε ως σημαντική παράμετρο το γεγονός ότι ο δήμος είχε θέσει μια σειρά αντισταθμιστικών ωφελειών για το σύνολο της δυτικής Θεσσαλονίκης (κονδύλια υπέρ του περιβάλλοντος στην περιοχή από την αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ το Σεπτέμβριο κι από το Πράσινο Ταμείο κ.ά.), τα οποία επρόκειτο να υιοθετηθούν από την Πολιτεία (περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης).
Ο πρόεδρος του συνδέσμου, Δημήτρης Γαλαμάτης, ανέλυσε την πορεία της διαβούλευσης και επισήμανε για πολλοστή φορά τα οφέλη για τους κατοίκους, την περιοχή και τη Θεσσαλονίκη.
Ομως οι αποφάσεις όσων αντιδρούν είχαν ληφθεί από καιρό... Οι εκπρόσωποι του δικτύου ήταν σαφείς: «Ο ΣΜΑ θα αποτελέσει πεδίο μάχης. Μόνο νεκροί θα αφήσουμε να γίνει το έργο. Είμαστε υπέρ του ΣΜΑ, αλλά όχι στο χώρο που επιλέχθηκε». Εξαπέλυσαν μάλιστα μύδρους ενάντια στη διοίκηση του δήμου, μιλώντας για «έλλειμμα πολιτικής διαχείρισης» και «ξεπούλημα του δήμου».
Την... ανατροπή έκαναν όμως οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, οι οποίοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για το έργο, είπαν ότι δεν πείστηκαν γι' αυτό και διαφώνησαν με την υλοποίησή του.
Το ηχηρό «όχι» ανάγκασε το δήμαρχο να αποσύρει την εισήγησή του και να προτείνει να ισχύσει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που είχε ληφθεί τον προηγούμενο Φεβρουάριο: «Να μη γίνει το έργο».

Πληροφορίες: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου