Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ


Η κρίση στην ευρωζώνη φέρνει την μεγάλη ανατροπή στην πολιτική σκηνή της Ολλανδίας. Ολα δείχνουν ότι στις εκλογές, στις 12 Σεπτεμβρίου, πρώτοι θα είναι οι Σοσιαλιστές της ριζοσπαστικής
Αριστεράς, ένα κόμμα που κατάγεται από Μαοϊστές της δεκαετίας του 1970.

Νίκη των Σοσιαλιστών και του ηγέτη τους Εμιλ Ρέμερ μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες σε όλη την Ευρώπη. Η Ολλανδία είναι από τους πιο σκληρούς οπαδούς της λιτότητας για χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Αλλά αν οι Σοσιαλιστές αποσύρουν τη χώρα από το στρατόπεδο της Γερμανίας, ο πολιτικός χάρτης θα αλλάξει.


Η άνοδος του κόμματος οφείλεται στην αντίθεσή του στα μέτρα λιτότητας και τα ακριβά πακέτα σωτηρίας για τις χώρες του Νότου της ευρωζώνης.


Η πολιτική κρίση άρχισε τον Απρίλιο, όταν κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων της συντηρητικής κυβέρνησης για άγριες περικοπές 14-16 δισ. ευρώ στο ολλανδικό δήμοσιο. Τόσα θα χρειάζονταν για να μειωθεί το έλλειμμα από 4,6% εφέτος σε 3% του ΑΕΠ, το πλαφόν του Μάαστριχτ, το 2013.


Αλλά ακόμη και έτσι, για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός το 2017 θα πρέπει να βρεθούν άλλα 25 δισ. ευρώ, από αυξήσεις φόρων ή μειώσεις δαπανών.


Παραδοσιακώς ευρω-σκεπτικιστές, οι Σοσιαλιστές ψήφισαν κατά των πακέτων σωτηρίας για την Ελλάδα, και πιο πρόσφατα, για την Ισπανία, κατά του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ, και κατά του νέου Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου