Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Πρώην Καγκελάριος επί επταετία: «Εμείς χρωστάμε στην Ελλάδα»

«Μήνυμα» του επί 7 χρόνια καγκελαρίου της Γερμανίας στους πολιτικούς της πατρίδας του  
Τέρμα στη ρητορική κατά της Ελλάδας ζήτησε από τους γερμανούς πολιτικούς ο Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι της ΝΕΤ. Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας παραθερίζει στην Κω και...
χαρακτήρισε την επιλογή του προορισμού του «απόλυτα συνειδητή», θεωρώντας ότι «δεν υπάρχει καταλληλότερη εποχή για να δείξει κανείς αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό».


Η έκκλησή του προς τους πολιτικούς της χώρας του βασίζεται, μεταξύ των άλλων, στην πεποίθησή του ότι η Ευρώπη χρωστά πολλά στην Ελλάδα και ότι δεν αξίζει στον ελληνικό λαό τέτοια συμπεριφορά. Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ασκεί έμμεση κριτική στην κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ θεωρώντας ότι η Γερμανία θα μπορούσε να επιδείξει ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη στην επίλυση της κρίσης της ευρωζώνης.


Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ επισημαίνει ότι δεν μπορούν οι εργατικοί Ελληνες, που αγωνίζονται για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, να φορτώνονται τα λάθη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της πατρίδας τους. Επίσης, λαμβάνει θέση στο ερώτημα της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας, το οποίο έχει πυροδοτήσει έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των γερμανικών κομμάτων, διαπιστώνοντας ότι «εφόσον συμφωνήσει κανείς πως η Ελλάδα προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις και ανανεώνεται, τότε θα πρέπει να της δοθεί χρόνος ώστε να μοιράσει τα βάρη». Για τον 68χρονο πολιτικό, πάντως, στο θέμα της εξωτερικής βοήθειας προς τη χώρα μας ισχύει το «συν Αθηνά και χείρα κίνει», γι' αυτό και προέχει κατά την άποψή του να πληρώσουν και οι πλούσιοι Ελληνες τους φόρους που τους αναλογούν.


Παράλληλα οφείλουν να λάβουν και οι πολιτικοί μέτρα για τη σωστή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, «να συλλέγονται οι φόροι, να εφαρμόζονται οι νόμοι», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Δεν διστάζει μάλιστα να αντιπαραβάλει όλες αυτές τις ενέργειες και με την αρχαία Ελλάδα λέγοντας ότι «θα ήταν χρήσιμη λίγη από την αρχαία σπαρτιατική πειθαρχία».


Ενστάσεις προβάλλει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ για τη συνταγή που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα με στόχο την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Επισημαίνει μάλιστα ότι για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό δεν θα πρέπει να περιορίζονται τα προγράμματα εξυγίανσης μόνο στη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά να στραφεί το βλέμμα μας και στην ανάπτυξη. Η Ελλάδα προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς, λέει.


Τέλος, ο άνθρωπος που κράτησε το τιμόνι της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005 υπογραμμίζει: «Η Ευρώπη χωρίς τον ελληνικό πολιτισμό θα ήταν απίστευτα φτωχότερη. Γι' αυτό είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να κοιτάζουμε τα οικονομικά, αλλά μόνο τα οικονομικά και το χρήμα δεν είναι η έκφραση της Ευρώπης». Η άποψή του δεν έχει πάντως μόνο ηθικό υπόβαθρο, αφού εκτιμά ότι αν αφεθεί η Ελλάδα ή κάποιο άλλο ευρωπαϊκό κράτος στην τύχη του, τότε οι κερδοσκόποι θα βάλουν το επόμενο στο στόχαστρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου