Ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και αποκρατικοποιήσεις ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Δευτέρας.
Στο ίδιο «μήκος κύματος» θα κινηθεί και η σημερινή σύσκεψη, η οποία θα επικεντρωθεί γύρω από την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να προαναγγέλλει πολυνομοσχέδιο για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
Ελληνικό, Αφάντου (Ρόδος), Κασσιόπη (Κέρκυρα), IBC, Golden Hall, Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ και 48 ακίνητα του δημοσίου φιγουράρουν πρώτα στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες το κτίριο της ΓΑΔΑ κι εκείνα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Παιδείας, Υγείας και Πολιτισμού είναι μεταξύ των 28 ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία πρόκειται να βγουν στο σφυρί.
Παράλληλα σήμερα αναμένεται να «κλειδώσουν» οι τελικές αποφάσεις για την επίλυση του αδιεξόδου στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Fast track... αποκρατικοποιήσεις
Σε δηλώσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης ήταν η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στις πρωτοβουλίες του Ταμείου Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου, τα στελέχη του οποίου, όπως είπε, παρουσίασαν στους πολιτικούς αρχηγούς τα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης αλλά αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου που συνδέεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει «να μιλάμε μόνο για την όψη των δύσκολων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και για το πώς θα κάνουμε το κράτος μικρότερο και εξυπνότερο».
Παράλληλα, τόνισε ότι η κακή εικόνα της χώρας έχει σχέση με τα στερεότυπα που αναπαράγονται καθημερινά, με βάση τα οποία η Ελλάδα δεν είναι καλός εταίρος.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, αντίθετα υπογράμμισε ότι έθεσε το θέμα των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. για την παράνομη μετανάστευση, αλλά και τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Από τη μεριά του ο κ. Κουβέλης εξερχόμενος από την συνάντηση ανέφερε ότι η όποια αποκρατικοποίηση εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, θέσεις εργασίας και ουσιαστικές επενδύσεις.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι δεν υπήρξε εξειδίκευση, αλλά μία πρώτη ενημέρωση και τόνισε πως δεν πρόκειται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας κατάλογος επιχειρήσεων προς αποκρατικοποίηση.
Επίσης, μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε πως δεν έγινε καμία συζήτηση για τα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.
«Δεν είχαμε καμία συζήτηση για ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών. Το υπουργείο ετοιμάζει την έκθεσή του προς την τρόικα και θα ενημερωθούμε το αμέσως προσεχές διάστημα» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
«Η μνημονιακή τριανδρία οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία και τη φέρνει ακόμα πιο κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η επιλογή τους να ξεπουλήσουν το δημόσιο πλούτο, όπως έκαναν και με την ΑΤΕ, αφαιρώντας από την ελληνική οικονομία κρίσιμα εργαλεία για τη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αποτελεί μεγαλύτερο έγκλημα από την εσωτερική υποτίμηση και τη βάναυση επίθεση στα εισοδήματα» προσθέτει.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, από την πλευρά τους, τονίζουν ότι είναι αυτονόητο η νομιμότητα, η διαφάνεια και η αξιοποίηση να ορίζουν κάθε αποκρατικοποίηση. «Να ξέρει το τρίδυμο των προθύμων του μνημονίου ότι έχουν γνώση οι φύλακες. Τους παρακολουθούμε στενά και σε κάθε ατόπημα γύρω από τη δημόσια περιουσία θα μας βρουν δυναμικά εμπρός τους».
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου