Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Μόνο μια στιγμή είχε διάρκεια η απογοήτευση που δημιούργησε στην αγορά η καθυστέρηση της Credit Agricole στην απόφαση για το μέλλον της Emporiki Bank. Χθες έγινε γνωστό ότι η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με την Societe Generale για την απόκτηση της Geniki Bank ενώ ώρες απομένουν για την αποσαφήνιση της τύχης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ΤΤ θα ακολουθήσει τα χνάρια της ATE Bank με την διάσπασή του σε καλό και κακό κομμάτι όπου το κακό θα τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης και το καλό θα μεταβιβαστεί σε άλλη τράπεζα.

Ο χορός στις τράπεζες έχει ξεκινήσει και τις επόμενες εβδομάδες θα σημειωθούν ιστορικές ανακατατάξεις οι οποίες θα καθορίσουν τη φυσιογνωμία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα επόμενα χρόνια. Όπως υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους θα έχει διαμορφωθεί ένα εντελώς νέο σκηνικό στον τραπεζικό κλάδο με πολύ λιγότερα, αλλά πολύ μεγαλύτερα, σχήματα.
Όπως υπογράμμισε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου μέσω συγχωνεύσεων. Σημείωσε ότι στην χώρας μας λειτουργούν πολύ περισσότερες τράπεζες από όσες χρειάζονταν αναφέροντας δηκτικά ότι και στον τραπεζικό κλάδο υπήρχε “φούσκα” και δημιουργήθηκε υπερβολικά μεγάλος αριθμός τραπεζών. Ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση όπου θα καθοριστούν τα κίνητρα για την συμμετοχή ιδιωτών στο εγχείρημα. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική παράμετρο καθώς όσα περισσότερα κεφάλαια εισφέρουν ιδιώτες για την ανακεφαλαιοποίηση τόσο λιγότερα χρήματα θα πρέπει να βάλει στο τραπέζι το δημόσιο. Τα κίνητρα θα διασφαλίσουν επίσης της ιδιωτική φυσιογνωμία των τραπεζών κάτι που θεωρείται κρίσιμο για την εικόνα της χώρας. Μια καθολική κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα μετέδιδε ένα εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στο εξωτερικό ενώ θα οδηγούσε την εγχώρια οικονομία πολλές δεκαετίες στο παρελθόν.
Η νέα σημαντική κίνηση του ομίλου Πειραιώς αποτυπώνει ξεκάθαρα τους στόχους της διοίκησης για την ανάδειξη του ομίλου στον έναν από τους 2-3 μεγάλους τραπεζικούς πυλώνες που θα διαμορφωθούν στη χώρα στο πλαίσιο του γενικότερου μετασχηματισμού του κλάδου. Οι συζητήσεις με την Societe Generale, για την απόκτηση της Geniki Bank, είναι σε πολύ καλό δρόμο και πολύ σύντομα η συμφωνία των δυο πλευρών –εκτός απροόπτου- θα οριστικοποιηθεί.
Με ενεργητικό 2,9 δις. ευρώ, χορηγήσεις (μετά από προβλέψεις) ύψους 2,4 δισ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 1,9 δις. ευρώ η Geniki Bank είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στον τραπεζικό κλάδο. Με την απόκτησή της, εφόσον οι συζητήσεις ολοκληρωθούν με επιτυχία θα, η Πειραιώς θα ενισχύσει περαιτέρω το ειδικό της βάρος στον υπό διαμόρφωση νέα τραπεζικό χάρτη. Ο αριθμός καταστημάτων της Geniki Bank ξεπερνά τα 100 ενώ απασχολεί περίπου 1.600 εργαζόμενους. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι στα ισχυρά σημεία της Geniki Bank είναι η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων, καθώς οι Γάλλοι έχουν αντιμετωπίσει δυναμικά τα προβληματικά δάνεια πραγματοποιώντας ιδιαίτερα υψηλές προβλέψεις. Επίσης η τράπεζα δεν έχει σημαντική έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου καθώς μετά το PSI η ονομαστική αξία των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της ανέρχεται σε 181 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά το ΤΤ, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην δώσει νέα παράταση στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2011 που λήγει αύριο. Έτσι η τράπεζα θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα που μετά την επιβάρυνση του PSI θα βαρύνονται μα ζημιές πολλών δισ. ευρώ και έτσι θα χαρακτηριστεί ως μη βιώσιμη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυβέρνηση θα διαχωρίσει το ΤΤ σε καλό και κακό κομμάτι, στο πρότυπο της Αγροτικής, και θα μεταβιβάσει το καλό κομμάτι σε άλλη τράπεζα. Τέλος σε ότι αφορά την Emporiki Bank πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γάλλοι θα αποσαφηνίσουν τη θέση τους μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και όλα δείχνουν ότι η τελική απόφαση θα είναι το να μεταβιβαστεί σε άλλη εγχώρια τράπεζα.
matrix24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου