Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ME TON ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ



Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Υγείας τον κ. Λυκουρέντζο και όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την υποδοχή και την ενημέρωση σε βάθος. Κάναμε μια συζήτηση για όλες τις πτυχές του προβλήματος της υγειονομικής μας πολιτικής, γιατί ο πολίτης όταν μιλάει για κοινωνικό κράτος όταν μιλάει για μια κοινωνία δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και συνοχής, έχει στο μυαλό του το ασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα υγείας.

Τα προβλήματα είναι πολλά. Γιατί είναι προβλήματα και δημοσιονομικά και λειτουργικά. Τα δημοσιονομικά είναι γνωστά, συνδέονται με τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που κάνουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα ξανά αυτοδύναμη, ισότιμη μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο ευρώ, να συμμαζέψουμε τις δαπάνες, να κινούμαστε όπως τα άλλα ευνομούμενα πολιτισμένα ευρωπαϊκά κράτη, που προσφέρουν Υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας.



Δεν έχουν ανακαλύψει οι Σουηδοί κάτι που δεν μπορούμε να το ανακαλύψουμε και να το εφαρμόσουμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα, από πλευράς κόστους και από πλευράς λειτουργικού αποτελέσματος. Αλλά τα προβλήματα δεν είναι μόνο δημοσιονομικά, αυτά τα έχουμε μπροστά μας θα δούμε πως θα τα αντιμετωπίσουμε. Δεν ενδιαφέρουν σε τελευταία ανάλυση τον πολίτη, γιατί ο πολίτης θέλει καλές Υπηρεσίες.

Τα λειτουργικά λοιπόν προβλήματα είναι πολύ σπουδαιότερα, η λειτουργία των Νοσοκομείων, η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Εκεί, τα αγκάθια τα ξέρετε ποια είναι, η σχέση με τους φαρμακοποιούς να μπορεί να εκτελεί τη συνταγή του ο ασθενής. Θα ληφθούν πρωτοβουλίες, θα γίνουν οι κινήσεις που πρέπει ώστε να έχουμε αποτέλεσμα, να λειτουργεί το σύστημα κανονικά.


Υπάρχουν μηχανισμοί που αναπληρώνουν το κενό, αλλά αυτοί δεν μπορούν να λειτουργούν μονίμως. Θα δοθούν, ελπίζουμε, λύσεις οριστικές και όσο γίνεται πιο γρήγορα και θα παρουσιάσει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στην Κυβέρνηση αλλά και στους πολιτικούς Αρχηγούς που στηρίζουν την Κυβέρνηση, μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τα θέματα αυτά ξεκινώντας από το φάρμακο, που είναι στην καρδιά του προβλήματος και φτάνοντας μέχρι το νέο υγειονομικό χάρτη.


Αυτό το μήνυμα που θέλω να στείλω στον πολίτη, είναι πως ξέρουμε τι γίνεται στην καθημερινότητα στο χώρο της υγείας, δεν θέλουμε να ταλαιπωρείται, θέλουμε να νιώθει ασφαλής και αξιοπρεπής και θα γίνει όλη η προσπάθεια που απαιτείται, προς την κατεύθυνση αυτή.
thouli 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου