Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Σαφές το φαβορί αλλά και οι... γκαφατζήδες

Σαφές το φαβορί αλλά και οι... γκαφατζήδες

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η εκλογή νέου γραμματέα της Ν.Δ., που θα διεξαχθεί την επόμενη Πέμπτη, 30 Αυγούστου. Και λέμε σταυρόλεξο, διότι μπορεί με την υποψηφιότητα Κεφαλογιάννη να υπάρχει σαφέστατο φαβορί, αλλά ο τρόπος που χειρίστηκαν το ζήτημα του αντικαταστάτη του Ανδρέα Λυκουρέντζου έχει δημιουργήσει τριβές, έριδες και ομαδίτσες λίγες ημέρες πριν η Πολιτική Επιτροπή εκλέξει τον επόμενο γραμματέα.

Η εντολή του Αντώνη Σαμαρά είναι ήρεμοι τόνοι γι’ αυτή την εσωκομματική εκλογική διαδικασία, όμως οι περισσότεροι θορυβούν, και για την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση δεν είναι άμοιροι ευθυνών ορισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, που έτρεξαν να διαμηνύσουν πως το Μαξίμου είναι υπέρ της υποψηφιότητας του Φίλιππου Ταυρή. Ο ίδιος βέβαια ο Αντ. Σαμαράς είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν θα δώσει χρίσμα σε κανέναν υποψήφιο για να αποφευχθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες, που αυτή την εποχή είναι επικίνδυνες για τη συνοχή του κόμματος στη δύσκολη περίοδο που διάγει η χώρα.

Η υποψηφιότητα Κεφαλογιάννη μοιάζει πολύ ισχυρή, καθώς πέρα από τις προεδρικούς ψήφους έχει και την αμέριστη συμπαράσταση τόσο της «καραμανλικής» πτέρυγας, όσο και των φίλων της οικογένειας Μητσοτάκη. Δηλαδή, όλων των ισχυρών πόλων της παράταξης. Ο Κεφαλογιάννης δεν έλαβε, βέβαια το χρίσμα, αλλά η συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά (επισήμως, για να τον ενημερώσει) «πήγε πολύ καλά», όπως λένε οι συνεργάτες του Ηρακλειώτη βουλευτή κι εκτιμούν πως την ερχόμενη Πέμπτη δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εκλογή του.

Βασικός του αντίπαλος θεωρητικά είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ποντάρει στην ψήφο διαμαρτυρίας εκ μέρους των μελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Ο στόχος του πρώην δημάρχου είναι να καταγράψει προς όφελός του όλους τους δυσαρεστημένους, είτε για τα μέτρα που αναγκάζεται να λάβει η κυβέρνηση, είτε και για το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκαν σε θέσεις του κρατικού μηχανισμού. Μάλιστα το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν διαρροές από το Μαξίμου που αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος και οργισμένος με τον Κακλαμάνη, οι συνεργάτες του πρώην δημάρχου εκτιμούν ότι του προσφέρουν πόντους.

Ο Ταυρής
Είπαμε και παραπάνω ότι οι λάθος κινήσεις ορισμένων συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ. έχουν δημιουργήσει ένα περίεργο κλίμα λίγες ημέρες πριν από την εκλογή του γραμματέα. Στην αρχή δόθηκε το άτυπο χρίσμα στον γραμματέα συνδικαλιστικού Φίλιππο Ταυρή, η υποψηφιότητα όμως του οποίου δεν περπάτησε, καθώς η αποδοχή του εντός του κόμματος δεν είναι αυτή που χρειάζεται για έναν γραμματέα ειδικά σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο.

Μετά την υποβολή υποψηφιότητας από τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, κύκλοι του Μαξίμου ισχυρίζονταν πως ο Ταυρής θα αποσύρει την υποψηφιότητά του. Ο ίδιος την Τρίτη διέψευσε την αποχώρησή του, κάνοντας ένα βήμα παραπάνω. Δήλωσε πως όχι μόνο θα συνεχίσει τον αγώνα του, αλλά ζήτησε από το Μαξίμου το επίσημο χρίσμα, υποστηρίζοντας πως έθεσε τον εαυτό του στις υπηρεσίες του κόμματος μετά από πολύωρες συζητήσεις που είχε με συνεργάτες του πρωθυπουργού και οι οποίοι τον πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση.  

Μέχρι στιγμής ο Ταυρής επιμένει κι έχει αναλάβει να τον πείσει ο Κεφαλογιάννης, ο οποίος είχε συνάντηση την Τετάρτη στη Συγγρού. Εάν τελικά ο Ταυρής δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του, είναι πολύ πιθανό να κόψει ψήφους από το «σαμαρικό» μπλοκ, καθώς μόνο εκεί ελπίζει, αφού τόσο με τους «καραμανλικούς», όσο περισσότερο με τους «μητσοτακικούς» δεν έχει ιδιαίτερες επαφές.


Και δύο αουτσάιντερ
Στην υποψηφιότητά του εμμένει και ο βουλευτής Βοιωτίας Γιάννης Καράμπελας, ο οποίος λογικά δεν έχει τύχη, αλλά ποντάρει στον αέρα ανανέωσης που χρειάζεται ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα και ο Κώστας Γκιουλέκας, υποστηρίζοντας σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ότι ποτέ δεν κρύφτηκε όταν του το ζήτησε το κόμμα, όμως κάηκε ο Θεσσαλονικιός βουλευτής όταν στην ίδια συνέντευξη είπε πως οι περικοπές στις συντάξεις δεν θα περάσουν. Τα μηνύματα που έλαβε μετά, τόσο από κορυφαία στελέχη, όσο και από τα τοπικά στελέχη της πόλης του, ήταν του στυλ: καλύτερα είναι να κάτσεις στ’ αβγά σου.

Ο αντικαταστάτης, πάντως, του Ανδρέα Λυκουρέντζου μπορεί να μην έχει και ιδιαίτερα μακρύ βίο στη συγκεκριμένη θέση, εφόσον επαληθευτούν τα σενάρια που θέλουν –και μάλιστα σύντομα– τη διοργάνωση ενός συνεδρίου του κόμματος.
ΑΠΟΨΗ

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Κωτσάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου