Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Κατερίνη: Σπίτια 100.000 ευρώ πωλούνται...10.000 !


Κεντρική Μακεδονία Σε ακινησία η αγορά ακινήτων στην Κατερίνη

Την  στιγμή που βρίσκεται στο τραπέζι η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής στεγαστικών δανείων οι δρόμοι και οι πόρτες κατοικιών και καταστημάτων έχουν γεμίσει με κίτρινα πωλητήρια. Επίσης, συζητούνται προτάσεις για διευκολύνσεις σε  υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Πολλοί ιδιοκτήτες ελπίζουν να λύσουν κάποιες από τις οικονομικές τους υποθέσεις καταφεύγοντας στην πώληση ακινήτων. Μόνο που η κίνηση της αγοράς μάλλον, δε θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες τους.


«Η αγορά είναι θάνατος»

Στην περιοχή μας, σύμφωνα με τον κ. Τσιαμήδα, Σύμβουλο Ακινήτων, αυτή τη στιγμή οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν πέσει κατά 50%, των οικοπέδων γύρω στο 25-30%, ενώ οι τιμές των καταστημάτων είδαν πτώση μέχρι και 30%. Ένα κατάστημα στη Μεγάλου Αλεξάνδρου αν κάποτε πωλούταν 800000 ευρώ σήμερα θα το αγοράσει κανείς με 500000. 

Οι πωλήσεις των διαμερισμάτων σταμάτησαν από τότε που διακόπηκαν τα δάνεια, των εξοχικών, επίσης κι αν υπάρχει κάποια κίνηση, είναι μόνο σε επαγγελματικά ακίνητα. Όσο για τις ενοικιάσεις, τώρα κανείς έχει πολλές επιλογές. Βασικό, όμως, κριτήριο είναι η ατομική θέρμανση.

«Μετά τα Χριστούγεννα τα πράγματα θα αγριέψουν»

Η αγορά και η πώληση ακινήτων, σύμφωνα με τον κ. Τσιαμήδα,  από τον Οκτώβριο μέχρι και το Πάσχα, «σπάει». «Φέτος δε θα κινείται τίποτα. Και αυτά που ακούγονται για αγορές από το εξωτερικό είναι όνειρα θερινής νυκτός. Κάποιοι ομογενείς από τη Γερμανία αγόρασαν δύο  ακίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές στο κέντρο. Και σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα γύρω από την εκκλησία των Ευαγγελικών μπορεί να πουληθεί κάτι σε καλή τιμή. Ως εκεί, όμως. Σε  λίγο δε θα χρειάζεται να ανοίγουμε τα γραφεία μας. Μέχρι πέρσι εμφανιζόταν και κανένας φοιτητής που έψαχνε για σπίτι. Φέτος σε εμένα δεν ήρθε ούτε ένας».

Στην Κατερίνη οι τιμές ποικίλουν. Ανάλογα με την περιοχή κυμαίνονται από 100 έως 150 ευρώ το τ.μ. Κι αν κάποτε κάποια οικόπεδα κόστιζαν 170 ευρώ το τ.μ. τώρα το αγοράζει κανείς με 100 ευρώ. 

Ο κ. Τσιαμήδας τονίζει πως πάντα υπήρχε μία προκατάληψη προς τους μεσίτες. «Οι εκτιμητές τραπεζών εμάς θα ρωτήσουν για να βγάλουν πόρισμα. Ο κόσμος, από την άλλη, έρχεται σε εμάς μόνο όταν θέλει να πουλήσει. Δε γίνεται όμως, κάτι που το αγόρασες 100000, να θέλεις να το  πουλήσεις 130.000. Ούτε να αγοράζεις χωρίς να ξέρεις τους κινδύνους που ελλοχεύει ένα οικόπεδο. Θέλω να πιστεύω πως όλοι οι συνάδελφοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Οι τιμές θα πέσουν κάτω από εκείνες του 2000

«Πιστεύω πως το Χειμώνα θα δούμε αριθμούς που δε θα τους πιστεύουμε. Εδώ τώρα έχει πουληθεί ακίνητο που έπεσε στο 10% της αντικειμενικής του αξίας. Δηλαδή, αν κάτι αξίζει 100.000, μπορεί να πέσει στις 10.000 ευρώ.Ο κόσμος έχει ανάγκες που πρέπει να καλύψει και προσπαθεί να πουλήσει ό, τι μπορεί. Άλλοι που έχουν λεφτά ή που δεν τα έβγαλαν στο εξωτερικό αγόρασαν ακίντητα. Κάποιοι περιμένουν να δουν κι άλλη πτώση στις τιμές».

ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου