Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Σαμαράς: Φτάσαμε στα όρια μας - Ρομπάι: Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα

Επίσκεψη αστραπή πραγματοποίησε στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και το απόγευμα πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.
Η
επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης που δείχνουν στη χώρα κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες το τελευταίο διάστημα, καθώς η Αθήνα ετοιμάζεται να λάβει ένα ακόμη σκληρό πακέτο μέτρων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής
κι ενώ κλιμακώνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι η οποία κράτησε δυο ώρες και πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον κ. Ρομπάι τις μεγάλες και επίπονες προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις θυσίες που καταβάλουν οι Έλληνες πολίτες και την ανάταση της οικονομίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ σημαντική για να πετύχει συνολικά η προσπάθεια που καταβάλλεται στην Ευρώπη και έστειλε σαφές μήνυμα τονίζοντας πως οι θυσίες των Ελλήνων έχουν φτάσει στα όριά τους και πρέπει να πιάσουν τόπο.

Μετά το τέλος της συζήτησης που είχαν έκαναν από κοινού δηλώσεις. Χαρακτηρηστικά ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ζήτησε έγκαιρη αποδέσμεσυση τςη επόμενη δόσης καθώς και ότι παρουσίασε στον πρόεδρο της ΕΕ όλο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και ζήτησε τη βοήθειά του για την καταπολέμηση τςη λαθρομετανάστευσης. Δήλωσε επίσης "Υπολογίζουμε στην υποστήριξη του κ. Ρομπάι".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως "παρά το γεγονός πως μερικοί αμφιβάλλουν, ο ελληνικός λαός έκανε θαρραλέες επιλογές για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη". Ο ίδιος υποστήριξε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν καθώς και πως θα πρέπει να σταματήσει άμεσα το φαινόμενο να μην πληρώνουν φόρους οι προνομιούχοι. Ο κ. Ρομπάι, αναγνώρισε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα λέγοντας χαρακτηριστικά "Έχουμε αποτελέσμα αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν". Ωστόσο τόνισε πως η θέση της Ελλάδας είναι εντός της ευρωζώνης δηλώνοντας "Δεν εχω καμία αμφιβολία ότι η θέση της Ελλάδας είναι εντός του ευρώ". Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σημερινό πρόγραμμα θα δημιουργήσει μια ανταγωνιστική οικονομία και ήταν σαφής λέγοντας πως η κρίση «δεν είναι μόνο ελληνική κρίση».

thestival 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου