Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Και 27 Θεσσαλονικείς στους 121 μεγαλοφοροφυγάδες

Στη λίστα των 121 φοροφυγάδων για τους οποίους αποφασίστηκε να δεσμευτούν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία βρίσκονται και είκοσι επτά επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, των
οποίων η φοροδιαφυγή ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Χθες οι δύο αρμόδιες διευθύνσεις του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησαν στις κινήσεις των δεσμεύσεων αυτών.
«Πρόκειται για μέλη επιχειρήσεων που είχαν τεράστια κέρδη κυρίως από την έκδοση εικονικών τιμολογίων, ποσά που στη συνέχεια ξέπλεναν με διάφορους τρόπους», παρατήρησε μιλώντας στη «Μ» στέλεχος του ΣΔΟΕ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχειρηματία, στους λογαριασμούς του οποίου βρέθηκε και
δεσμεύτηκε ποσό ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, όπως και ακίνητα και μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Μόνο για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία από τη μέχρι τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί φοροδιαφυγή ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να έχει κλείσει ακόμη ο φάκελος εξέτασης των στοιχείων με χιλιάδες εικονικά τιμολόγια που εκδόθηκαν.«Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί -δεν θα μείνουμε μόνο σ’ αυτούς- προκειμένου το δημόσιο να εισπράξει τα οφειλόμενα», υπογράμμισαν τα στελέχη του ΣΔΟΕ, που αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα για τη φοροδιαφυγή.Αναφορικά με τους 121 φοροφυγάδες για τους οποίους έγιναν δεσμεύσεις λογαριασμών, ακινήτων, μετοχών, μέχρι και πολυτελών αυτοκινήτων, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και αφορούσαν τη δράση φυσικών προσώπων και εταιρειών τα προηγούμενα οικονομικά έτη.
Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή είτε από εικονικά τιμολόγια είτε από μη έκδοση παραστατικών και μη απόδοση ΦΠΑ. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανοίχτηκαν εντοπίστηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς και ξένο συνάλλαγμα, τα οποία δεσμεύτηκαν υπέρ του δημοσίου, ενώ εκκρεμεί το άνοιγμα και άλλων λογαριασμών που σχετίζονται με τις υποθέσεις.
«Το ΣΔΟΕ έχει λάβει συγκεκριμένες εντολές να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία όσων κλέβουν το κράτος και τελικά τους ίδιους τους πολίτες, που δοκιμάζονται από μια πρωτοφανή κρίση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Η ανοχή σε όσους φοροδιαφεύγουν, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, τελείωσε. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους».

Πληροφορίες: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου