Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Σε έξαρση η ενδοοικογενειακή βία


Σε έξαρση η ενδοοικογενειακή βία
Η κρίση «φουντώνει» τις ακραίες συμπεριφορές και μέσα στις οικογένειες. Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓ Ισότητας των Φύλων μέσα σε 18 μήνες υπήρξαν 3.510 καταγγελίες από κακοποιημένες συζύγους, εκ των οποίων το 62% είναι και μητέρες
Δεν γνωρίζει όρια κοινωνικής τάξης, μόρφωσης ή εισοδήματος η βία κατά των γυναικών, που διαχέεται σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Την ώρα που η κοινωνικοοικονομική κρίση σαρώνει την Ελλάδα και οι ακραίες συμπεριφορές κερδίζουν διαρκώς έδαφος, η ενδοοικογενειακή βία δείχνει το αποτρόπαιο πρόσωπό της παρασύροντας χιλιάδες γυναίκες στον εφιάλτη της κακοποίησης.

Τα στοιχεία, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, είναι ενδεικτικά. Στους 18 μήνες (11/3/2011 έως 11/9/2012) λειτουργίας της, η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 εθνικής εμβέλειας (για την άμεση συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας) δέχτηκε 7.676 κλήσεις και 53 ηλεκτρονικά μηνύματα. Επί συνόλου των κλήσεων, οι 5.986 (78%) αφορούν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές, οι 4.436 κλήσεις (74%) έγιναν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες, ενώ οι υπόλοιπες καταγγελίες προήλθαν από φίλους/-ες (26%), γονείς (18%), άλλους συγγενείς (16%), αδέλφια (12%), γείτονες (10%) και άλλα άτομα (15%). Από τις 4.436 κλήσεις των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, οι 3.510 (79%) αφορούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, ενώ οι υπόλοιπες σχετίζονται με σεξουαλική παρενόχληση, βιασμούς, πορνεία, trafficking και άλλες μορφές βίας. Από τις 4.436 γυναίκες που κάλεσαν, οι 2.750 (62%) είναι μητέρες...
«Η βία κατά των γυναικών δεν γνωρίζει όρια κοινωνικής τάξης, μόρφωσης ή εισοδήματος. Είναι μια ακραία μορφή υποταγής που σχετίζεται με το φύλο και τις άνισες σχέσεις εξουσίας ανδρών και γυναικών», σχολιάζει η διευθύντρια κοινωνικής πολιτικής της ΓΓ, Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου. Οπως εκτιμά, ένας άνδρας που είχε εμφανίσει δείγματα βίαιης συμπεριφοράς πριν από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, δεν αποκλείεται τώρα να έχει γίνει ασυγκράτητος. «Ενας άνδρας που δεν είναι βίαιος, δεν θεωρώ πως θα γίνει λόγω της κρίσης. Οι φτωχοί δεν είναι απαραίτητα βίαιοι, όπως οι πλούσιοι δεν είναι απαραίτητα στοργικοί. Η ανέχεια ωστόσο και η κρίση μπορούν να επιδεινώσουν κάποιες κακές συνθήκες, πολλαπλασιάζοντας τα περιστατικά κακοποίησης μέσα στην κακοποιητική σχέση», επισημαίνει η κ. Κατσιβαρδάκου.
Σε έξαρση η ενδοοικογενειακή βία
«Σε εποχές δυσπραγίας τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών είναι και πιο βίαια και πιο αυξημένα», τονίζει η γγ Ισότητας, Ζέττα Μακρή. «Σε μια οικογένεια, εντός της οποίας τα οικονομικά είναι άσχημα και η ατμόσφαιρα τεταμένη, κάποιοι που είναι επιρρεπείς μπορεί να γίνουν δράστες», προσθέτει η ίδια.
«Οχι» στη σιωπή
«Οι γυναίκες πρέπει να μιλούν χωρίς φόβο»
Οπως εκτιμά η κ. Θ.Κατσιβαρδάκου, υπάρχουν πολύ περισσότερες κακοποιημένες γυναίκες που υποφέρουν και δεν απευθύνονται σε ειδικούς, επειδή φοβούνται ή -ακόμη χειρότερα- δεν ελπίζουν πια. Η σημερινή κρίση μπορεί να συγκαλύπτει τις πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου, καθώς γυναίκες άνεργες χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον αναγκάζονται ενίοτε να παραμένουν στην κακοποιητική σχέση.
Μείωση διαζυγίων
Ενδεικτικό είναι πως ο αριθμός των διαζυγίων μειώνεται... «Η σιωπή σπάει, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να απευθύνονται σε εμάς χωρίς κανέναν φόβο. Μέσω της γραμμής 15900 μπορούν να επικοινωνήσουν σε 24ωρη βάση με εξειδικευμένους επιστήμονες και να βοηθηθούν απόρρητα και εμπιστευτικά, χωρίς κόστος και κίνδυνο», τονίζουν οι ειδικοί.
Γιάννης Φώσκολος

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου