Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Η Αραβική Άνοιξη δεν έφερε τη δημοκρατία...



Η δημοκρατία δεν προήχθη στον κόσμο μέσα στο 2011, γεγονός που υπογραμμίζει ότι οι όποιες θετικές εξελίξεις σημειώθηκαν στηΜέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης είναι πολύ προσωρινές και ότι στον χαοτικό απόηχο των εξεγέρσεων οι ηγέτες αυτών των χωρών μπορεί να ασκήσουν πάλι απολυταρχικά την εξουσία τους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια ΜΚΟ που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Στην πρόσφατη έκθεσή της με τίτλο "Χώρες σε Σταυροδρόμι" η Freedom House αναφέρει ότι μόνο στην Τυνησία παρατηρήθηκε δημοκρατική πρόοδος, μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, τις οποίες εξέτασε η εν λόγω ΜΚΟ, ενώ αντίθετα η κατάσταση αναφορικά με τη δημοκρατία στο Μπαχρέιν επιδεινώθηκε και στην Αίγυπτο βελτιώθηκε λίγο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ποιότητα διακυβέρνησης χαρακτηρίστηκε πολύ περισσότερο από πτώση παρά από άνοδο και κυρίως σε ό,τι αφορά στην υποχρέωση των κυβερνήσεων να λογοδοτούν και την λειτουργία των νόμων, αναφέρει η οργάνωση.

Η έκθεση καλύπτει την περίοδο από τον Απρίλιο του 2009 ως τον Δεκέμβριο του 2011.

Τέσσερα κριτήρια χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των 72 χωρών που εξετάζει η έκθεση - η υποχρέωση λογοδοσίας, το δικαίωμα έκφρασης των πολιτών, οι πολιτικές ελευθερίες και η κυριαρχία του νόμου, περιλαμβανομένης της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Επιπλέον, η έκθεση συμπεραίνει ότι: στη Λατινική Αμερική αυξήθηκαν τα επεισόδια βίας και το οργανωμένο έγκλημα. Παρατηρήθηκε άνοδος στα ποσοστά των κρουσμάτων βίας κατά δημοσιογράφων στο Μεξικό και στην Ονδούρα και περισσότερη ανάμειξη του οργανωμένου εγκλήματος στην εκλογική διαδικασία στη Γουατεμάλα και το Μεξικό.

Περιορίστηκε η ελευθερία της έκφρασης σε χώρες όπως η Ινδονησία και η Καμπότζη, εκλογικές παρατυπίες σημειώθηκαν στο Μαλάουι και την Ουγκάντα, ενώ στην Τανζανία αυξήθηκε η διαφθορά.


nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου