Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ερχονται καλύτερες μέρες για την Ελλάδα


Σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι όλα να έχουν τελειώσει (μέτρα, δόση, επιμήκυνση) μέχρι τη 19η Οκτωβρίου, ημέρα ολοκλήρωσης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής
Σε δύο συνεντεύξεις που έδωσε το Σαββατοκύριακο, ο Α. Σαμαράς υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου από το ευρώ και ότι υπάρχει ελπίδα. «Το πακέτο πρέπει να ψηφιστεί άμεσα, ώστε να πάρουμε τη δόση και να επιστρέψει η ρευστότητα στην οικονομία», τόνισε
Μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει εκπέμπει ο πρωθυπουργός, μέσα από δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στους «New York Times», είπε ότι δεν τίθεται πλέον θέμα εξόδου της χώρας από την ευρωζωνη και σημείωσε ότι έρχονται καλύτερες ημέρες. «Διατηρήστε την πίστη σας, έρχονται καλύτερες μέρες. Αυτό που σας λέω είναι ότι «υπάρχει ελπίδα». Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να προσφέρω», τόνισε στη συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους της εφημερίδας.
Ο πρωθυπουργός δεν κρύβει ότι βιάζεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης και ψήφισης των μέτρων και αυτό διότι θεωρεί ότι με αυτό το «όπλο» στα χέρια του μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει όχι μόνον την επιμήκυνση κατά δύο έτη του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και την επίσπευση της εκταμίευσης της δόσης - μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ.
Οπως εξήγησε και στους κυβερνητικούς εταίρους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης κορυφής, δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια για άλλες συζητήσεις, παλινωδίες και καθυστερήσεις. Είναι δε ενδεικτική η δήλωσή του χθες (εφημ. «Βήμα»).
«Το πακέτο πρέπει να οριστικοποιηθεί και να ψηφιστεί μέσα σε λίγες μέρες.
Η επόμενη δόση είναι απαραίτητη για την επιστροφή της ρευστότητας στην οικονομία. Δεν μπορεί να καθυστερήσει. Ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις απειλούνται να κλείσουν. Και η ανεργία μεγαλώνει?», είπε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του «Εθνους» ότι σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι όλα να έχουν τελειώσει (μέτρα, δόση, επιμήκυνση) μέχρι τη 19η Οκτωβρίου, ημέρα ολοκλήρωσης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε χθες νέο γύρο επαφών με κυβερνητικά στελέχη για το θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών, είναι πιθανόν να συναντήσει τους εκπροσώπους της τρόικας και να επιδιώξει να ξεπεράσει τις τελευταίες δυσκολίες που υπάρχουν στον δρόμο για την επικύρωση των μέτρων.
Εφόσον το «πακέτο» κλειδώσει σήμερα, τότε οι εξελίξεις είναι βέβαιον ότι θα επιταχυνθούν.
Εκταμίευση της δόσης
Ο κ. Στουρνάρας έχει καλές πιθανότητες να πάρει στη σύνοδο του Εurogroup την ερχόμενη Δευτέρα το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης και την επιμήκυνση και αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό και τους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και αμέσως μετά τα μέτρα θα εισαχθούν προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Σαμαράς θα έχει πετύχει να μεταβεί στις Βρυξέλλες και τη σύνοδο κορυφής, έχοντας ψηφίσει τα μέτρα και κατά συνέπεια θα έχει καλύτερες -όπως πιστεύει- πιθανότητες να κλειδώσει ο ίδιος την επιμήκυνση.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Μαραθώνιος συσκέψεων
Σειρά συσκέψεων με κυβερνητικά στελέχη είχε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε μεταξύ άλλων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για να επιταχυνθούν τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα στο πεδίο των περικοπών και ζήτησε να υπάρξει άμεσα η πρόταση για τις ενοποιήσεις νοσοκομείων και μονάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε και με τον υφυπουργό Εσωτερικών Μ. Βολουδάκη, από τον οποίο ζήτησε να προετοιμάσει άμεσα το δεύτερο κύμα καταργήσεων - συγχωνεύσεων δημόσιων οργανισμών.
Στις συσκέψεις ετέθη από τον κ. Σαμαρά το θέμα του περιορισμού της γραφειοκρατίας για το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων αλλά και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Από τον κ. Μαυραγάνη, υφυπουργό Οικονομικών, ζήτησε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να είναι έτοιμο μέσα στον Οκτώβριο, έτσι ώστε μετά από χρόνο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Γιάννης Σαραντάκος

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου