Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ο Τσίπρας φτιάχνει τις σχέσεις του με την Ευρώπη



Την ανατροπή της εικόνας απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ από τους ευρωπαίους παράγοντες και την ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του κ. Αλέξη Τσίπρα και στο εξωτερικό καταμετρά στα θετικά των ημερών το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγο πριν τη μεγάλη μάχη στη βουλή για την ψήφιση των σκληρών  οικονομικών μέτρων.
Η τριήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε ο κ. Τσίπρας σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Αμβούργο αποτέλεσε ένα σοβαρό βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεών του με την ευρωπαϊκή ηγεσία, εντάσσεται και προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ρεαλιστική και εντός των ευρωπαϊκές πλαισίων η πολιτική ακύρωσης του μνημονίου, καθώς αρκετές ευρωπαϊκές δυνάμεις εκτιμούν ότι η πολιτική της λιτότητας έφτασε πλέον στα όριά της.

Παράλληλα σηματοδότησε, κατά την εκτίμηση συνεργατών του κ. Τσίπρα, την κατάρρευση της γραμμής, που είχε η κυβέρνηση, όταν παρουσίαζε τον ΣΥΡΙΖΑ ως μία δύναμη που αντιμετωπίζεται ως περιθωριακή από τους διεθνείς παράγοντες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεκτός με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα και την επομένη έκανε ανάλογη εντυπωσιακή εμφάνιση στα «σαλόνια» των Βρυξελλών. Συνδύασε δηλαδή και το ρόλο του εκφραστή της κοινωνικής διαμαρτυρίας, αλλά και το ρόλο του πολιτικού ηγέτη που θέλει να έχει κυβερνητική προοπτική. «Έφυγε ακτιβιστής, γύρισε εν δυνάμει πρωθυπουργός» ήταν το σχόλιο στελεχών με αφορμή και τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στον κ. Τσίπρα ο κ. Σούλτς με τη φράση «όπως βλέπεις σε υποδέχομαι σαν πρωθυπουργό».

Η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες, με την ομιλία του στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου και η μακρά συζήτηση, που είχε με τον κ. Σουλτς αποτέλεσαν και «βάλσαμο» στην πληγή, που είχε το κόμμα από τις προσβλητικές αρνήσεις των κυρίων Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Χέρμαν Βαν Ρομπάι να συναντήσουν τον κ. Τσίπρα κατά τις επισκέψεις τους στην Αθήνα προ εβδομάδων.

Παρότι μεγάλα τμήματα του κόμματος δεν γοητεύονται διόλου από τις επαφές με ευρωπαίους παράγοντες, η ηγετική ομάδα αναγνώριζε ότι η εικόνα της απομόνωσης από τους θεσμικούς εκφραστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποθάρρυνε τμήματα κεντροαριστερών ψηφοφόρων να στραφούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας τον περισσότερο κίνημα διαμαρτυρίας, παρά εκφραστή ρεαλιστικής κυβερνητικής πρότασης. Γι’ αυτό και επέμεινε ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των σχέσεων με τις Βρυξέλλες.

Επίθεση στη Μέρκελ


Κατά την παραμονή του στη Γερμανία ο κ. Τσίπρας έδωσε και πάλι ένα δείγμα των προθέσεών του επιτιθέμενος ευθέως στην Άνγκελα Μέρκελ την οποία χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρώπη και το ευρώ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε θερμά δεκτός το Σάββατο σε εκδήλωση του ιδρύματος «Zeit-Stiftung» στο Αμβούργο προκαλώντας τα θερμά χειροκροτήματα των 300 περίπου παρισταμένων στην αίθουσα εκδηλώσεων Kampnagel.

Βρήκε δε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική και στην τρόικα, επανέλαβε ότι το μνημόνιο απέτυχε, ενώ σημείωσε ότι από τα 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ της επόμενης δανειακής δόσης, τα 30,9 δισ. θα καταλήξουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ότι η «αποπληρωμή των δανείων μέσω νέων δανείων αποτελεί φαύλο κύκλο, θύματα του οποίου είναι τόσο οι έλληνες, όσο και οι γερμανοί φορολογούμενοι».

Ο κ. Τσίπρας χειροκροτήθηκε επίσης θερμά από περίπου χίλιους διαδηλωτές στην πλατεία Δημαρχείου του Αμβούργου, που συμμετείχαν στην πανγερμανική εκδήλωση «UmFAIRteilen».


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου