Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΗΝ ALPHA BANK Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ

 
Ιστορικής σημασίας για την Alpha Bank η απόκτηση της Emporiki Bank – «Κλειδώνει» ο ιδιωτικός χαρακτήρας της Alpha Bank – Μέσα στις επόμενες ημέρες ανακοινώνεται και η απόκτηση της Geniki Bank από τον Όμιλο Πειραιώς – Πληροφορίες για συζητήσεις Εθνικής – Eurobank – Προσδοκίες για χρηματιστηριακό ράλι
Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα μετά την απόφαση της Credit Agricole να προχωρήσει στην
μεταβίβαση της Emporiki Bank στην Alpha Bank. Νωρίς σήμερα οι επιτελείς της Alpha Bank έμαθαν τα ευχάριστα ενώ λίγο μετά και οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank EFG ενημερώθηκαν για την απόφαση του γαλλικού ομίλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει προγραμματιστεί για αύριο το πρωί Δ.Σ. της Alpha Bank ενώ σύμφωνα με στελέχη τραπεζών οι επίσημες ανακοινώσεις θα δημοσιοποιηθούν πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική κίνηση για την Alpha Bank, καθώς, όπως εκτιμούν αναλυτές με την απόκτηση της Emporiki Bank ουσιαστικά «κλειδώνει» η ιδιωτική φυσιογνωμία της Alpha Bank.
Σημειώνεται ότι η Alpha Bank ήταν η μόνη τράπεζα με θετικά ιδία κεφάλαια μετά το PSI ενώ με την απόκτηση της Emporiki Bank ενισχύει την κεφαλαιακή της βάση με περίπου 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αναλυτές με την απόκτηση της Emporiki Bank,  και την εκμετάλλευση των μεγάλων συνεργειών που δημιουργούνται από την συνένωση των δυο τραπεζών, η διοίκηση της Alpha Bank αποκτά ένα πανίσχυρο story για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών για τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.
Παράλληλα, ο όμιλος Alpha Bank ενισχύει αποφασιστικά το ειδικό του βάρος στην τραπεζική αγορά: το νέο σχήμα θα διαθέτει ενεργητικό ύψους 80 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις δανείων θα ξεπερνούν τα 63 δις. ευρώ ενώ η καταθετική βάση θα διαμορφωθεί στα 39,1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όμιλος Alpha Bank απασχολεί περί τα 14.000 άτομα ενώ η Εμπορική Τράπεζα, μαζί  με τις θυγατρικές του ομίλου, απασχολεί 5.800 άτομα.
Απελευθερώνονται δυνάμεις
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την Emporiki Bank μπορεί να μην είχε επιτυχή κατάληξη για τους άλλους δυο διεκδικητές –Εθνική και Eurobank- ωστόσο ανοίγει το δρόμο για τις επόμενες κινήσεις στον κλάδο.
«Το κλείσιμο της Emporiki Bank ήταν απαραίτητο ώστε να ενεργοποιηθούν τα εναλλακτικά σχέδια των διοικήσεων με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει εστιάσει στην εσωτερική αναδιάταξη των δυνάμεων του ομίλου από την οποία εκτιμάται ότι μπορούν να εξασφαλιστούν πολλά δις. ευρώ σε κεφάλαια. Σε ότι αφορά την απόκτηση της Emporiki Bank από την Alpha Bank στελέχη της ΕΤΕ υπογραμμίζουν με νόημα ότι το νέο σχήμα δεν απειλεί την πρώτη θέση της Εθνικής η οποία με ενεργητικό ύψους 104 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 70 δισ. ευρώ και καταθέσεις 57 δισ. ευρώ διατηρεί την πρώτη θέση και ταυτόχρονα διαθέτει απόσταση ασφαλείας από τον δεύτερο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η διοίκηση της ΕΤΕ θα μείνει με σταυρωμένα χέρια: στο μικροσκόπιο βρίσκεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήσεις έχουν πραγματοποιηθεί και με την διοίκηση της Eurobank.
Μια σύμπραξη Εθνικής – Eurobank θα οδηγούσε τα μεγέθη του νέου σχήματος στα ύψη καθώς το ενεργητικό θα έφτανε τα 180 δισ. ευρώ, τα δάνεια θα ξεπερνούσαν τα 115 δις. ευρώ και οι καταθέσεις 90 δις. ευρώ. Όπως σημειώνουν αναλυτές μια τέτοιου μεγέθους υπερτράπεζα θα είχε να αντλήσει …αστείρευτο πλούτο από συνέργειες, δεδομένης μάλιστα της πολύ ισχυρής παρουσίας και των δυο ομίλων στο εξωτερικό.
Ο πυλώνας της Πειραιώς
Στο νέο τραπεζικό περιβάλλον πάντως, το οποίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση, ήδη έχει αρχίσει να σχηματίζεται ο πυλώνας του Ομίλου Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες την απόκτηση της Geniki Bank. Με ενεργητικό 2,9 δισ. ευρώ, χορηγήσεις (μετά από προβλέψεις) ύψους 2,4 δισ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ η Geniki Bank είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στον τραπεζικό κλάδο. Με την απόκτησή της, εφόσον οι συζητήσεις ολοκληρωθούν με επιτυχία θα, η Πειραιώς θα ενισχύσει περαιτέρω το ειδικό της βάρος στον υπό διαμόρφωση νέα τραπεζικό χάρτη.
Ο αριθμός καταστημάτων της Geniki Bank ξεπερνά τα 100 ενώ απασχολεί περίπου 1.600 εργαζόμενους. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι στα ισχυρά σημεία της Geniki Bank είναι η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων, καθώς οι γάλλοι έχουν αντιμετωπίσει δυναμικά τα προβληματικά δάνεια πραγματοποιώντας ιδιαίτερα υψηλές προβλέψεις.
Επίσης, η τράπεζα δεν έχει σημαντική έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου καθώς μετά το PSI η ονομαστική αξία των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της ανέρχεται σε 181 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πριν λίγες εβδομάδες ο Όμιλος Πειραιώς απέκτησε το καλό κομμάτι της ATE Bank. Με την κίνηση ενισχύει σημαντικά τη θέση και το ειδικό του βάρος στην τραπεζική αγορά.
Το σύνολο του ενεργητικού (pro-forma – Μάρτιος 2012) του νέου σχήματος ανέρχεται σε 74 δισ. ευρώ, των καταθέσεων σε 35 δισ. ευρώ και των χορηγήσεων μετά τις προβλέψεις σε 44 δισ. ευρώ. Το προσωπικό του ομίλου θα ανέλθει σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας. Σημειώνεται ότι το δίκτυο της ΑΤΕBank στην Ελλάδα αριθμεί τα 468 σημεία, ενώ της Τράπεζας Πειραιώς τα 324 σημεία.
..Και η αντίδραση της αγοράς
Δυναμική αναμένεται η αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. «Δεν είναι μόνο το deal της Alpha με την Emporiki», υπογραμμίζουν αναλυτές. «Το κλίμα για την Ελλάδα έχει βελτιωθεί αισθητά», υπογραμμίζουν, «και κάθε μέρα που περνά –παρά τις όποιες αντικρουόμενες δηλώσεις- απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Μόλις ο φόβος αυτός εξαλείφει, κάτι που αναμένεται να γίνει με την θετική αξιολόγηση της τρόικας και την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, θα ακολουθήσει μεγάλο ράλι ανακούφισης».
Σημειώνεται ότι ήδη το ΧΑ έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη ενώ αξιοσημείωτο είναι το ράλι των τιμών των ομολόγων στη δευτερογενή που μετά από πολλούς μήνες απραξίας η αγορά έχει ξαναζωντανέψει. «Αν η Ελλάδα σωθεί, τότε οι τιμές θα ανακάμψουν δυναμικά καθώς σήμερα βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω του φόβου κατάρρευσης και εξόδου από το ευρώ». Επιπλέον ώθηση στην αγορά θα δώσει η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι το σχέδιο θα έχει κίνητρα για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.
Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2011 όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία συγχώνευσης Alpha Bank – Eurobank η μετοχή της Alpha εκτοξεύτηκε από τα 0,4 ευρώ στο 1,8 και ο δείκτης FTSE-20 κέρδισε 100 μονάδες και αναρριχήθηκε στις 460 μονάδες από 360 μονάδες που ήταν. Σήμερα ο FTSE-20 παρά τα μεγάλα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων βρίσκεται στα επίπεδα των 260 μονάδων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου