Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Παρέμβαση για την ανάπτυξη από τους σοσιαλιστές του Νότου


«Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή αφήγηση που να περιλαμβάνει το όραμα της ευημερίας και της υπερίσχυσης της ελπίδας, τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας
Σε μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου, θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους οι αρχηγοί των σοσιαλιστικών κομμάτων
Κοινή παρέμβαση του «κουαρτέτου» των σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Νότου προγραμματίζουν οι τέσσερις αρχηγοί των σοσιαλιστικών κομμάτων Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Ελλάδας.

Σε συνάντηση -την Παρασκευή το βράδυ στις Βρυξέλλες- οι σοσιαλιστές του ευρωπαϊκού νότου, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επιχείρησαν συγκεκριμένα να καταλήξουν σε ένα πλάνο προτάσεων και πρωτοβουλιών ενόψει της κρισιμότατης Συνόδου Κορυφής.
Μάλιστα, συμφώνησαν την ευρωπαϊκή πρόταση αναπτυξιακού και μακροοικονομικού χαρακτήρα που θα συντάξουν να την παρουσιάσουν από κοινού σε μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου.
Στο δε Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Ε. Βενιζέλος μίλησε ειδικότερα για τον «απαραίτητο συνδυασμό ανάμεσα στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην κοινωνική συνοχή, τη δημοκρατική νομιμοποίηση».
«Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή αφήγηση που να περιλαμβάνει το όραμα της ευημερίας και της υπερίσχυσης της ελπίδας, τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόβλημα που έχουμε τώρα στην Ελλάδα είναι να πείσουμε την κοινωνία των πολιτών για την ανάγκη να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε τώρα, αυτή την εβδομάδα, έτοιμοι να λάβουμε για άλλη μια φορά πολύ δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις για το τελευταίο -ελπίζουμε- πακέτο περικοπών σε δαπάνες ώστε να πετύχουμε τον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής», υποστήριξε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλοντας στην πραγματικότητα την άμεση οριστικοποίηση και ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων στη Βουλή.
Κατά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πάντως, η χώρα χρειάζεται μια άλλου είδους πολιτική στήριξης και βοήθεια - «όχι σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση του ΔΝΤ, αλλά σύμφωνα με τη δική μας ευρωπαϊκή προσέγγιση για την κοινωνία, την ευημερία και την ιστορική προοπτική των κοινωνιών μας», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
Το ζήτημα βέβαια που απασχολεί την Ιπποκράτους εν όψει της κατάθεσης του σχεδίου νόμου στη Βουλή -σήμερα κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού με τους βασικούς άξονες της δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2013- είναι ο αναλυτικός διάλογος με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ώστε να «μηδενίσει» τις πιθανότητες «διαρροών» της τελευταίας στιγμής.
Ετσι στη μάχη της πειθούς, εκτός από τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη, και τον οιονεί γραμματέα του κόμματος, Πάρι Κουκουλόπουλο, θα μπει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε κατ' ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με βουλευτές και στελέχη. Το σίγουρο είναι ότι με βάση την πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη, θα συγκληθεί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι βουλευτές αν «ενδείκνυται» να μπει θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Για τις αναγκαίες αποφάσεις προς την 18η Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής μίλησε σε οικονομικό φόρουμ στην Αθήνα η Αννα Διαμαντοπούλου.
«Αν δεν ξέρεις τι νόμισμα θα έχεις στην τσέπη σου, δουλειές δεν κάνεις. Για να τελειώσει τώρα η αβεβαιότητα για το ευρώ και το μέλλον του, πρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να πει καθαρά ότι οι γέφυρες πίσω μας έχουν καεί και δεν υπάρχει επιστροφή στη δραχμή, στο μάρκο ή στη λιρέτα. Η επαναδιαπραγμάτευση πέθανε πριν γεννηθεί, και η επιμήκυνση δεν έχει καμία σημασία αν δεν παρθεί αυτή η απόφαση», κατέληξε στην ομιλία της η πρώην υπουργός.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου