Την άποψη ότι η παραοικονομία λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας που μπορεί να σώσει μια χώρα από την κατάρρευση, αφού μεγάλο μέρος των εσόδων της επιστρέφει στην πραγματική οικονομία, υποστηρίζει ο ..καθηγητής Φρίντριχ Σνάιντερ στην πρόσφατη του μελέτη για τα οφέλη της παραοικονομίας και το ρόλο της στην ελληνική κρίση.
Σύμφωνα με την μελέτη του κ. Σνάιντερ, όσο περιορίζεται το ΑΕΠ της επίσημης οικονομίας, τόσο αυξάνεται η φοροδιαφυγή καθώς οι πολίτες της χώρας προσπαθούν αν εξασφαλίσουν ένα επιπλέον «μαύρο» εισόδημα. Όμως στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, η παραοικονομία μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ από 25,4% το 2010 στο 24% το 2012. Αιτία, όπως λέει, ο απότομος περιορισμός των εισοδημάτων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερο συμφέρον από τον περιορισμό της παραοικονομίας για τους εξής λόγους:
Πρώτον τα εισοδήματα από την παραοικονομία βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο του 30% του εργαζόμενου πληθυσμού.
Δεύτερον το 40-50% αυτών των δραστηριοτήτων έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα, κάτι που σημαίνει αύξηση της γενικής παραγωγής.
Τρίτον οι διαφυγόντες φόροι μπορεί να είναι μετρίου ύψους εφόσον τουλάχιστον τα 2/3 των εισοδημάτων δαπανώνται αμέσως στην επίσημη οικονομία (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σούπερ μάρκετ, βενζίνη κτλ επί των οποίων χρεώνεται ΦΠΑ).
Και τέταρτον οι άνθρωποι που εργάζονται στην παραοικονομία έχουν λιγότερο χρόνο να κάνουν άλλα πράγματα όπως πχ να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις...
Πάντως, ο κ. Σνάιντερ χωρίζει την παραοικονομία σε εισφοροδιαφυγή και διαφθορά και ενώ στο πρώτο είδος εντοπίζει πιθανά οφέλη και μικρές απώλειες για την πραγματική οικονομία, την διαφθορά την θεωρεί υπεύθυνη για τεράστιες ζημιές.
Στο μεταξύ, όπως δείχνει μελέτη της VISA πρωταθλητής της παραοικονομίας παγκοσμίως είναι ο κατασκευαστικός κλάδος και ακολουθούν ο μεταποιητικός τομέας, ο εμπορικός κλάδος, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες προσωπικής υγείας και ο αγροτικός τομέας.
skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου