Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών αναμένεται να υποχωρήσουν την τρέχουσα περίοδο τα διεθνή αποθέματα σιτηρών, μετά το πλήγμα που έχει υποστεί η παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην ανατολική Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Τα αποθέματα των μεγάλων εξαγωγικών χωρών, μάλιστα, προβλέπεται να συρρικνωθούν σε επίπεδα που έχουμε να δούμε 17 χρόνια.
Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τη φετινή παραγωγή σίτου και αραβοσίτου, υπογραμμίζοντας ότι η μειωμένη προσφορά και η αύξηση στις τιμές, που αυτή συνεπάγεται, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε κάμψη τη ζήτησης. Προβλέπεται έτσι να καταγραφεί πτώση της παγκόσμιας κατανάλωσης για πρώτη φορά από την περίοδο 1998/89.
Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του Συμβουλίου, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών στα τέλη της περιόδου 2012/13 θα διαμορφωθούν στα 328 εκατ. τόνους -4% χαμηλότερα σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς. Πρόκειται για πτώση κατά 44 εκατομμύρια τόνους ή 12% μειωμένα κατά 44 εκατομμύρια τόνους ή 12% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Το IGC αναθεώρησε προς τα κάτω, κατά 2 εκατ. τόνους, τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού, στα 655 εκατ. τόνους, εξαιτίας των χαμηλότερων αποδόσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Καζακστάν, καθώς και την επιδείνωση των προοπτικών στην Αργεντινή και στην Αυστραλία.
Προοπτικές
Οπως επισημαίνεται στην έκθεση του Συμβουλίου, αν και οι προοπτικές για την παραγωγή του Βόρειου Ημισφαιρίου έχουν εν πολλοίς επιδεινωθεί, οι προοπτικές για τη Λατινική Αμερική παραμένουν ευνοϊκές. Οι προβλέψεις των ειδικών του IGC για τη σοδειά της Αργεντινής αναθεωρήθηκαν προς τα επάνω κατά 1 εκατ. τόνους, στα 26 εκατ. τόνους, ενώ για τη σοδειά της Βραζιλίας παρέμειναν αμετάβλητες στα 72 εκατ. τόνους. Η παγκόσμια κατανάλωση καλαμποκιού προβλέπεται να είναι μειωμένη κατά 3% σε σχέση με την περυσινή περίοδο, στα 848 εκατ. τόνους. Παρά τη μειωμένη ζήτηση, όμως, τα αποθέματα των μεγάλων εξαγωγέων ενδέχεται να υποχωρήσουν έως και 25%.
Η πορεία των τιμών
Οι ενδείξεις για υποχώρηση της ζήτησης έθεσαν την περασμένη εβδομάδα υπό πίεση τις τιμές του καλαμποκιού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγου. Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του εμπορεύματος είχαν απώλειες 2,9%, στη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από τις 28 Αυγούστου. Η τιμή τους έκλεισε στα 7,3975 δολάρια ανά μπούσελ, δηλαδή περίπου 13% χαμηλότερα από το ρεκόρ των 8,49 δολαρίων, που κατεγράφη στις 10 Αυγούστου. Τις ρευστοποιήσεις των επενδυτών πυροδότησαν τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, που έδειξαν ότι την εβδομάδα έως τις 18 Οκτωβρίου οι αμερικανικές εξαγωγές καλαμποκιού διαμορφώθηκαν στα 142.331 μετρικούς τόνους, παρουσιάζοντας πτώση 58% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Οι συνολικές εξαγωγές από την έναρξη της περιόδου είναι 48% χαμηλότερες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πτώση 0,8% σημείωσε και η τιμή των συμβολαίων Δεκεμβρίου του σιταριού την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από άνοδο κατά 1,8% την αμέσως προηγούμενη. Αντιθέτως, οι τιμές των σπόρων σόγιας (συμβόλαιο Ιανουαρίου) είχαν εβδομαδιαία κέρδη 1,6%, χάρη σε ενδείξεις για ανάκαμψη της ζήτησης. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καλαμποκιού και σόγιας στον κόσμο.
Το καλαμπόκι
Οσον αφορά στην παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού, το IGC υποβάθμισε τις προβλέψεις του κατά 3 εκατ. τόνους, στα 830 εκατ. τόνους, επικαλούμενο τις ενδείξεις για πλήγμα στη σοδειά των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Πρόκειται για σημαντική πτώση σε σχέση με τα επίπεδα-ρεκόρ των 876 εκατ. τόνων, στα οποία είχε εκτιναχθεί η παραγωγή της περιόδου 2011/12. Η σοβαρή ξηρασία, που πλήττει πολλές αμερικανικές πολιτείες, αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αμερικανικής σοδειάς στα 272 εκατ. τόνους, έναντι αρχικής εκτίμησης για 275 εκατ. τόνους και πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τους 313,9 εκατ. τόνους της περασμένης περιόδου. Στην Ουκρανία η σοδειά προβλέπεται να είναι μόλις 19 εκατ. τόνοι έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 20 εκατομμύρια.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου