Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Δένδιας: Λίγοι αστυνομικοί διάκεινται φιλικά στη Χρυσή Αυγή


«Οι αστυνομικοί που διάκεινται φιλικά στην Χρυσή Αυγή είναι μεμονωμένοι» δηλώνει στους Financial Times o υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας πως η ΕΛ.ΑΣ. κάνει τεράστια προσπάθεια για να περιορίσει την ακροδεξιά βία. 

Ο κύριος Δένδιας με τη συνέντευξή του, ουσιαστικά απαντά στα δημοσιεύματα της βρετανικής εφημερίδας Guardian και του δικτύου BBC, που καταγγέλλουν την ελληνική αστυνομία για «βασανιστήρια και ταπείνωση τύπου Αμπού Γκράιμπ» εις βάρος μελών αντιρατσιστικής κίνησης και «σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή».

«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητο έδαφος. Η αστυνομία δεν είναι γνώριμη με το φαινόμενο, αλλά καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να το συγκρατήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αποδέχεται ότι ορισμένα μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας ίσως είναι φιλικά διακείμενα απέναντι στη Χρυσή Αυγή, αλλά επιμένει ότι η αστυνομία εν γένει είναι αντίθετη με τις πρακτικές βίας, η οποία αντιμετωπίζεται ως αδίκημα από όποιον πολιτικό χώρο και αν προέρχεται. «Το γεγονός είναι πως κύριος αντίπαλος του φαινομένου της Χρυσής Αυγής είναι η ισχύς του νόμου», λέει ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι αν η αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της τότε δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνει επίσης ότι αν αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των παράτυπων μεταναστών, δε θα υπάρχει χώρος ανάπτυξης του φαινομένου του νεοναζισμού στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες περί βασανισμού συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ, τονίζει ότι ναι μεν χρησιμοποιήθηκε βία για τη σύλληψη των αριστερών διαδηλωτών που κάνουν τις καταγγελίες, αλλά απορρίπτει τις κατηγορίες περί βασανισμού τους.

Στη συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη λέει ότι για να κάνει κάποιος τη δουλειά που έχει αναλάβει πρέπει εξ ορισμού να αποδεχθεί ότι ίσως δεν έχει πολιτικό μέλλον.

Χαρακτηρίζει τα επεισόδια και τις ρίψεις μολότοφ που συχνά συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας ενορχηστρωμένες, επαγγελματικές ενέργειες και όχι ξαφνική έκφραση οργής νεαρών. Υποστηρίζει ότι η αστυνομία είναι πια ειδήμων στην αντιμετώπιση της βίας στους δρόμους που προέρχεται από αριστερές ομάδες, ωστόσο η βία από τους νέο-Ναζί εμφανίζεται για πρώτη φορά.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου