Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Επικίνδυνο το κτίριο της Α’ ΔΟΥ Σερρών.


Κεντρική Μακεδονία «Επικίνδυνο το κτίριο της Α’ ΔΟΥ Σερρών;;;»
Θέμα επικινδυνότητας του κτιρίου της Α’ ΔΟΥ και υψηλού ενοικίου (από τα μεγαλύτερα στην χώρα, 10,72€/τμ) θέτει η 6η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτίνα των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Με αναλυτική της επιστολή και ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, η κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, θέτει ολοκληρωμένα το ζήτημα των συγχωνεύσεων των Οικονομικών Εφοριών, για τις οποίες υποστηρίζει ότι έγιναν με πρόχειρο τρόπο, χωρίς σχεδιασμό κι εν τέλει χωρις ουσιαστικό οικονομικό όφελος (οσο αναφορά τουλάχιστον το ν.Σερρών), Παράλληλα υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κάποια μελέτη σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι το κτίριο που στεγάζει την Α’ Δ.Ο.Υ. και θα στεγάσει και όλες τις υπόλοιπες Εφορίες του νομού (Β’ Σερρών, Νιγρίτας, Ηράκλειας, Σιδηροκάστρου, Ν.Ζίχνης) οι οποίες καταργήθηκαν, μαζί με τον όγκο των αρχείων τους καθώς και το πλήθος των φορολογούμενων που καθημερινά θα επισκέπτονται για τις υποθέσεις τους. Ακόμη καταγγέλλει, ότι ενώ σε κάποιους μεγάλους νομούς (Λαρίσης, Αχαϊας, Ηρακλείου, Χαλκιδικής κ.α.) το Υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε να υπάρχει και δεύτερη Δ.Ο.Υ. για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ο ν.Σερρών για μια ακόμη φορά εξαιρέθηκε και οι τοπικοί βουλευτές της Κυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) απέκρυψαν το γεγονός. Αναλυτικά η επιστολή ενημέρωσης και η Ερώτηση σχετικά με την επικινδυνότητα του κτιρίου που στεγάζει την Δ.Ο.Υ. έχουν ως εξής:

Συγχωνεύσεις Οικονομικών Υπηρεσιών Ν. Σερρών

Πρόσφατα, η Ειδική Επιτροπή Ενοποιήσεων Δ Ο Υ , του Υπουργείου Οικονομικών, παρουσία του υπουργού Γ. Στουρνάρα, του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη και ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων  παρουσίασε το σχετικό πόρισμά της για την  ενοποίηση των  Δ Ο Υ της χώρας, στα πλαίσια και των επιταγών του Μνημονίου και της υποχρεωτικής περιστολής των δαπανών του Υπουργείου Οικονομικών.

Στα τέλη του προηγούμενου Αυγούστου, κατέθεσα  σχετική ερώτηση (Αριθ. Πρωτ.: 862/21.08.2012) για την αναδιοργάνωση των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών του Νομού Σερρών, μετά από  ενημέρωση, που είχα από το  Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εφοριακών του Νομού, ζητώντας , στην επικείμενη αναδιοργάνωση και  εκσυγχρονισμό των φορολογικών υπηρεσιών να ληφθεί υπόψη,  ότι ο Νομός Σερρών είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε πληθυσμό και έκταση νομούς της χώρας, και σε περιοχές,  που συντρέχουν ειδικά γεωγραφικά, οικονομικά ή πληθυσμιακά κριτήρια , να αναθεωρηθεί η πιθανή απόφαση για τη λειτουργία μιας και μόνο οικονομικής υπηρεσίας στην πρωτεύουσα του κάθε  Νομού. Ζήτησα επίσης  και τη δημιουργία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στα βόρεια του Ν. Σερρών, όπως συμβαίνει στις άλλες πύλες εισόδου της χώρας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2012 (Αριθ. Πρωτ. 2016/24.09.2012), επανήλθα,  μετά και την κοινοβουλευτική ενημέρωση την οποία είχα (απάντηση του υπουργού), ζητώντας ,πιο συγκεκριμένα πια, οι μεγαλύτεροι νομοί της χώρας, λόγω των ειδικών συνθηκών,  -πληθυσμός και  έκταση – Σερρών, Έβρου, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Αιτωλοακαρνανίας, Λαρίσης, Εύβοιας, Αχαϊας, Ηρακλείου,  να τύχουν ρύθμισης αντίστοιχης της ειδικής μέριμνας,  που θα ληφθεί για τους Νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης αλλά και για το νησιωτικό χώρο, προτείνοντας παράλληλα,  να προχωρήσουν οι ενέργειες με τις διοικήσεις των νέων Δήμων, ώστε οι πολίτες των ακριτικών δήμων του νομού να μη μετακινούνται  προς τις Σέρρες, παρά να εξυπηρετούνται , όπως και σήμερα, πράγμα που τελικά  αλλά με καθυστέρηση προτάθηκε και φαίνεται,  ότι θα ισχύσει με τα φορολογικά ΚΕΠ , στις έδρες των Δήμων Βισαλτίας, Σιδηροκάστρου, Νέας Ζίχνης και Ηρακλείας.

Τελικά ανακοινώθηκε από την ανωτέρω Ειδική Επιτροπή,  ότι σε 13 νομούς της χώρας παραμένουν από 2  Δ Ο Υ στον κάθε έναν. (Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αχαϊας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ηρακλείου, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας και Χαλκιδικής).  Και φυσικά απουσιάζει ο Νομός Σερρών.!!  Οι κυβερνητικοί Βουλευτές  επέλεξαν άλλοι τη σιωπή και την αδράνεια και άλλοι να ασχοληθούν περιστασιακά με τη διατήρηση μιας και μόνο , συγκεκριμένης Δ Ο Υ του Νομού Σερρών,  λες  και δεν τους απασχολούν οι περιοχές της Βισαλτίας, της Ηράκλειας ή της Σιντικής, ακόμη και της επαρχίας των Σερρών!

Για τις περιοχές του Νομού,  που θα καταργηθούν οι φορολογικές υπηρεσίες,  προτάθηκε,  να δημιουργηθούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών, που θα στεγασθούν στα υφιστάμενα κτίρια των ΟΤΑ,  με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών σε ενιαίους χώρους για τη Νιγρίτα, Ηράκλεια, Νέα Ζίχνη και Σιδηρόκαστρο,  αρκεί οι Δήμοι να ανταποκριθούν και να φιλοξενήσουν τις υπηρεσίες των καταργούμενων ΔΥΟ,  αναλαμβάνοντας και το  κόστος λειτουργίας  τους.

Οι απώλειες των εσόδων των Δήμων του Νομού είναι μεγάλες , αφού δεν θα εκμισθώνουν  πια στις Δ Ο Υ τους δικούς τους ήδη δημοτικούς χώρους (Μηνιαίο μίσθωμα για το  Δήμο Σιντικής 854,64 ευρώ,  για το Δήμο Ηράκλειας 1.627,96, για το Δήμο Νιγρίτας 1.433,35 ευρώ). Όμως  και οι δαπάνες φιλοξενίας των νέων Φορολογικών ΚΕΠ ,  που δεσμεύονται να καλύψουν οι Δήμαρχοι των περιοχών αυτών,  θα βαρύνουν τους προϋπολογισμούς τους  και κατ’ επέκταση τους πολίτες των Δήμων αυτών,  με την αναμενόμενη αύξηση της φορολογίας τους, αφού  τελευταία το κράτος μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς να της εξασφαλίζει   τους αναγκαίους πόρους.

Σε ό, τι δε αφορά την ουσία, σχετικά  με  τις δανειακές συμβάσεις,  που αναφέρουν ως απαραίτητη προϋπόθεση την μείωση του μεγέθους του κράτους αλλά και  τις  συγχωνεύσεις Δ Ο Υ, με σκοπό  την  μείωση του συνολικού κόστους λειτουργίας τους,  θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

Σύμφωνα με τον πίνακα καταβαλλόμενων μισθωμάτων  για ακίνητα, όπου στεγάζονται οι  ίδιας τάξης Οικονομικές υπηρεσίες,  απαιτείται το  εμβαδό των κτιρίων, όπου στεγάζονται, να είναι ίσου μεγέθους, και   είναι τα εξής. ( Διαύγεια: ΑΔΑ: Β4ΤΝΗ – ΛΛΟ) Α’ Σερρών – Κτηματική Υπηρεσία, μηνιαίως,  20.780 ευρώ, και για τη Β’ Δ Ο Υ  Σερρών –  μηνιαίως 8.000 ευρώ.

 Όταν  η περιστολή των δαπανών είναι το πρωτεύον για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους της Ελληνικής Οικονομίας, όταν  οι φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη έως τώρα επίθεση στα εισοδήματά τους, αποφάσισαν   ( ποιοι άραγε 

 , χωρίς να έχει προηγηθεί η ανάλογη μελέτη ,  π. χ   αν το υπάρχον κτίριο,  όπου λειτουργεί η Α’ Δ Ο Υ Σερρών, πληροί  όλους τους κανόνες ασφαλείας (στατικότητα, πυρασφάλεια  κ.α.) καθώς  και όλες τις άλλες προϋποθέσεις λειτουργίας για την ασφάλεια των εργαζομένων και των εξυπηρετούμενων  πολιτών, την κείμενη νομοθεσία,  που αφορά τους χώρους συνάθροισης  και αρχείων,  και προχωρούν στη συγχώνευση των Οικονομικών Υπηρεσιών του Νομού, προχωρούν σε εργασίες εγκατάστασης του taxis στον 3ο όροφο του κτιρίου (ενός χώρου που παραμένει για χρόνια κενός, προορισμένος  για τις οικονομικές υπηρεσίες της Α’ Δ Ο Υ),  ενώ τελικά υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας και  η επιτροπή στέγασης αποφαίνεται,  ότι το κτίριο της Α’ Δ Ο Υ Σερρών δεν καλύπτει τις ανάγκες,  που προκύπτουν από τη συγχώνευση,  και προτίθενται να προχωρήσουν σε νέα διακήρυξη…

Πέρασαν οι εποχές,  που οι ευθύνες δεν είχαν ονοματεπώνυμο. Εμείς οι βουλευτές έχουμε την πολιτική ευθύνη για τις πολιτικές επιλογές των κομμάτων και των κινημάτων,  που ανήκουμε, έχουμε όμως και  την ατομική πολιτική ευθύνη για την στάση του καθενός μας σε όσα διαδραματίζονται και δρομολογούνται γύρω μας, για πράξεις μας αλλά και για τις παραλείψεις μας ,  μιας και αυτές αφορούν το σύνολο των πολιτών , τους οποίους και υπηρετούμε, όπως έχει ατομική ευθύνη και το κάθε στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης. 

Έχει σημασία να επισημανθεί, ότι το μίσθωμα που καταβάλει το Ελληνικό Κράτος,  δηλαδή όλοι εμείς,  για την Α’ Δ Ο Υ Σερρών – Κτηματική Υπηρεσία Σερρών είναι από τα υψηλότερα πανελληνίως.  Τονίζεται,  ότι για χρόνια μισθώνονται  χώροι,  που έμεναν αναξιοποίητοι,  δηλαδή κενοί. (αν υπάρχουν ευθύνες θα διαπιστωθούν από τα μισθωτήρια συμβόλαια και τις υπογραφές  σε αυτά). Φθάσαμε σε σημείο, οι Ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης να φιλοξενούνται σε χώρους,  που τους παραχωρήθηκαν, και είναι απορίας άξιον,  γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν να διαπιστώσουν , γιατί τόσα χρόνια παρέμειναν άδειοι, ή αν καλύπτουν τους λόγους για τους οποίους το Ελληνικό Δημόσιο είχε προχωρήσει στην μίσθωσή τους. Δηλαδή,  ήταν συμφέρον για το Δημόσιο,  άρα και για όλους εμάς,  ότι καταβάλαμε και καταβάλουμε μίσθωμα 10,58 ευρώ / μ2 για την Α’  Δ Ο Υ Σερρών και τη Κτηματική Υπηρεσία ή ότι  για τη Β’ Δ Ο Υ Σερρών  καταβάλουμε μίσθωμα 7,04 ευρώ/μ2;

Την Πέμπτη,  11 Οκτωβρίου 2012,  είχα συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό, Κ. Μαυραγάνη,  κατά την οποία  του εξέθεσα τα ζητήματα και έλαβα  συγκεκριμένες  διαβεβαιώσεις , για τις οποίες σύντομα θα κληθεί και θα υποχρεωθεί να λογοδοτήσει για την ανευθυνότητα  των υπηρεσιών του, αλλά και για την αστεία επιχειρηματολογία του περί κριτηρίων και χρονοδιαγραμμάτων.

Στις 3 Οκτωβρίου 2012, κατέθεσα ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα από την επικείμενη συστέγαση των ενοποιημένων  Δ Ο Υ Ν. Σερρών, ερωτώντας μεταξύ άλλων,  αν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών η αξιοποίηση ιδιόκτητων ακινήτων του Δημοσίου στη πόλη των Σερρών για μόνιμη και συμφέρουσα οικονομική μεταστέγαση των οικονομικών υπηρεσιών, παράλληλα με την αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης των Σερρών, με την  αναγκαία οικονομική ανάπτυξή της.

   Σύντομα θα επανέλθω,  ως έχω υποχρέωση, γιατί κανένας  δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την ασφάλεια των πολιτών  και των εργαζομένων, για να διευκρινιστεί,  αν και  τι τελικά κερδίζει το Δημόσιο από την συστέγαση των Δ Ο Υ, και  βέβαια , αν κερδίζει ο χειμαζόμενος από τα μνημόνια έλληνας πολίτης.  Η εποχή των ανεύθυνων, των σιωπηλών, των εξυπηρετούντων έχει ημερομηνία λήξης. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και αυτό ας το καταλάβουμε όλοι όσοι υπηρετούμε το κοινό καλό από θέσεις ευθύνης.

 

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 Αριθ. Πρωτ.: 2464/03.10.2012ΕΡΩΤΗΣΗΠρος τον κ. Υπουργό ΟικονομικώνΘέμα: Προβλήματα επικείμενης συστέγασης ενοποιημένων ΔΟΥ Ν.ΣΕΡΡΩΝ‏    Ενόψει της άμεσης μεταστέγασης της ΔΟΥ  Β΄Σερρών αλλά και άλλων περιφερειακών ΔΟΥ του Νομού Σερρών σε κτίριο γραφείων, που στεγάζεται σήμερα η ΔΟΥ Α΄ΣΕΡΡΩΝ και ένεκα της ιδιαιτερότητας του μεγέθους συνάθροισης κοινού του συνόλου των συγχωνευμένων ΔΟΥ κατ αρχάς των  Β΄ ΣΕΡΡΩΝ, Ν.ΖΙΧΝΗΣ και ΝΙΓΡΙΤΑΣ  με την ΔΟΥ Α΄ ΣΕΡΡΩΝ, που οι ΔΟΥ εμφανίζουν σε καθημερινή βάση, του όγκου-βάρους των αρχείων που διαθέτουν, αλλά και  λοιπών θεμάτων,Ερωτάται ο κ. Υπουργός:          1) Υπάρχει σχετική μελέτη -πόρισμα από Τεχνική Υπηρεσία ή σύλλογο μηχανικών ή Πανεπιστημιακό φορέα, που έλεγξε την νόμιμη υφιστάμενη στατική μελέτη αλλά και λοιπά στοιχεία-μελέτες της οικοδομικής αδείας του κτιρίου όπως στα παρακάτω θέματα;α. ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Την αντοχή στην παραλαβή των ωφέλιμων φορτίων συνάθροισης κοινού και βάρος αρχείων πέραν του ωφέλιμου φορτίου των γραφείωνβ. ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ: Αν έχει το κτίριο τα κριτήρια να ανταποκριθεί σε σεισμό με τους νέους αντισεισμικούς κανονισμούς που ακολούθησαν της έκδοσης της αδείας τουγ. ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ: Αν το κτίριο διαθέτει,  ως η Νομοθεσία ορίζει, τους απαιτούμενους δεσμευμένους χώρους στάθμευσης τόσο για τους εργαζομένους, το κοινό αλλά και τα άτομα με αναπηρία και για έκτακτα περιστατικάδ. ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Αν το καθαρό ύψος ορόφου και τα ανοίγματα εισόδου (θύρες) στους ορόφους ανταποκρίνονται στα ελάχιστα πρότυπα συνάθροισης κοινού του κώδικα ασφάλειας ,υγιεινής κτιρίων, πυρασφάλειας αλλά και στατικότητας.ε.. ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Αν το ύψος του μισθώματος (ευρώ/τμ) είναι συμφέρον για τον Προϋπολογισμό του Δημοσίου σε σχέση με το μίσθωμα,  που πληρώνει η ΔΟΥ Β΄ΣΕΡΡΩΝ στην εταιρία ΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ σε συνδυασμό με το δεδομένο,  ότι το κτίριο,  που σήμερα στεγάζεται η εν λόγω Υπηρεσία είναι νεότερο και δομήθηκε με νέους κτιριοδομικούς κανονισμούς.στ. ΜΕΛΕΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ: Αν υπάρχουν ενέργειες και χρονοδιάγραμμα Δημοσίου ή Συλλόγου για μεταστέγαση των ΔΟΥ σε ιδιόκτητα ακίνητα του Δημοσίου στην πόλη των Σερρών.ζ. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΟΛΗΣ: Αν αντέχει η πόλη όταν οχήματα  φορολογούμενων  όλου του Νομού θα προστεθούν στο ‘ήδη επιβαρυμένο με πλήθος οχημάτων κέντρο της πόλης.2) Αν τελικά το υπάρχον κτίριο,  στο οποίο λειτουργεί η Α’ Δ Ο Υ Σερρών, και  πρόκειται να συγχωνευτούν όλες οι οικονομικές υπηρεσίες του Νομού Σερρών,  πληροί όλες τις προϋποθέσεις λειτουργίας για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των πολιτών;3) Είναι στις προθέσεις σας η αξιοποίηση ιδιόκτητων ακινήτων του Δημοσίου στη πόλη των Σερρών για μόνιμη και συμφέρουσα οικονομική μεταστέγαση των οικονομικών υπηρεσιών;Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2012                                                                                            Η Ερωτώσα ΒουλευτήςΜαρία Κόλλια ΤσαρουχάΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των ΕλλήνωνΒουλευτής Ν. Σερρών   

Πηγή:  Εφημερίδα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου