Tέλος καλό, αλλά σίγουρα όχι όλα καλά για την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία εξέρχεται “τραυματισμένη” πολιτικά μετά το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς μπορεί να υπερψηφίστηκε, εντούτοις καταγράφηκαν σημαντικές διαρροές κατά την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής ενόψει και της κρίσιμης ψήφισης του πακέτου μέτρων .
Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα εργασιακά προσλαμβάνει έτσι χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συμπορεύονται δεδομένης της αμφιθυμίας της ΔΗΜΑΡ. Όμως το κοινοβουλευτικό άρθροισμα των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (160) είναι μόνο θεωρητικό, ειδικά μετά τα γεγονότα της Τετάρτης όπου η ΚΟ της Ιπποκράτους θύμιζε ομάδα “ατάκτων”, με 17 βουλευτές να κινούνται εκτός γραμμής. Eνδεικτική ήταν η δήλωση κύκλων προσκείμενων στον Ευάγγελο Βενιζέλο που δήλωναν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απουσίαζε από την ψηφοφορία της Τετάρτης, αν και ήταν στην Βουλή, γιατί "δεν ήθελε να μπει στο κάδρο της πανσπερμίας απόψεων". "Όσοι δεν ψηφίσουν τα μέτρα χωρίζουν οι δρόμοι μας" προειδοποίησε κατά την έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος, θέτοντας ευθέως θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Ο Μιχάλης Κασσής που δήλωσε πως δε θα ψηφίσει τα μέτρα ανακοίνωσε στον ΣΚΑΪ την ανεξαρτητοποίησή τουαπό το ΠΑΣΟΚ.
Άλλωστε, η υπερψήφιση του πακέτου μέτρων με οριακή πλειοψηφία θα θέσει αυτόματα θέμα νομιμοποίησης της απόφασης και θα ενισχύσει σημαντικά τις φυγόκεντρες δυνάμεις στη συγκυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση μετά τις διαγραφές/ αποχωρήσεις είναι: ΝΔ 127 βουλευτές, ΠΑΣΟΚ 33 και ΔΗΜΑΡ 16.
Το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στην εθνική αντιπροσωπεία τη Δευτέρα, ενώ η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την Τετάρτη. Το πολυνομοσχέδιο θα έχει τη μορφή ενός άρθρου και η διαδικασία στη Βουλή θα έχει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.
Οι απώλειες στο ν/σ για τις αποκρατικοποιήσεις
Όσον αφορά το ν/σ για τις αποκρατικοποιήσεις, το άρθρο 2 που καταργεί το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ και άλλους δημoσίους οργανισμούς τελικά υπερψηφίστηκε.
Σοβαρό ζήτημα προέκυψε και με το άρθρο 4 που αφορά στην κατάργηση της εισφοράς 2% στο Τεχνικό Επιμελητήριο και το οποίο αρχικώς ανακοινώθηκε ως γενόμενο δεκτό κατά πλειοψηφία από τον προεδρεύοντα του σώματος κ. Γ. Τραγάκη.
Ωστόσο με βάση τον κανονισμό της βουλής, για να υπερψηφιστεί ένα άρθρο, απαιτείται η πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, δηλαδή το 50% συν 1 ψήφος. Στην προκειμένη περίπτωση οι ψηφίσαντες ήταν 293, άρα οι 146 θετικές ψήφοι δεν επιτρέπουν την έγκρισή του. Την παραίτηση του αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Τραγάκη ζήτησαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με αφορμή τη λάθος καταμέτρηση των ψήφων στο άρθρο 4.
Η τροπολογία με την οποία οι κλάδοι Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) θα εντάσσονταν στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)καταψηφίστηκε μετά από επανακαταμέτρηση που διεξήχθη. Η τροπολογία θα επανακατατεθεί την προσεχή εβδομάδα με άλλη μορφή στο πολυνομοσχέδιο.
Aναλυτικά:
- ΑΡΘΡΟ 1: Ναι 173, Όχι 120 (Δεκτό κατά πλειοψηφία)
- ΑΡΘΡΟ2: Ναι 148, Όχι 139, Παρών 6 (Δεκτό κατά πλειοψηφία)
- ΑΡΘΡΟ 3: Ναι 156, Όχι 135, Παρών 2 (Δεκτό κατά πλειοψηφία)
- ΑΡΘΡΟ 4: Ναι 146, Όχι 121, Παρών 26
- ΑΡΘΡΟ 5: Ναι 158, Όχι 135 (Δεκτό κατά πλειοψηφία)
- ΑΡΘΡΟ 6: Ναι 173, Όχι 120 (Δεκτό κατα πλειοψηφία)
Το αποτέλεσμα για την ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ:
- Ναί 136
- Όχι: 143
Σημειώνεται ότι από την ψηφοφορία απουσίαζε εκτός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Ψήφισαν συνολικά 293 βουλευτές.
«Aπόλυτο εκβιασμό» χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης για τα μέτρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καταγγέλλοντας «τροπολογίες που έρχονται νύχτα στη Βουλή».
skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου