Η μπανάνα θα μπορούσε μέσα στα επόμενα χρόνια να μετατραπεί σε βασικό είδος διατροφής για εκατομμύρια ανθρώπους, ενδεχομένως αντικαθιστώντας και την πατάτα σε κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζουν οι συντάκτες μιας νέας έκθεσης.
Ερευνητές της Συμβουλευτικής Ομάδας για τη Διεθνή Αγροτική Έρευνα (CGIAR) εκτιμούν επίσης ότι φυτά όπως η κασάβα και τα μαυρομάτικα φασόλια θα έχουν όλο και πιο περίοπτη θέση στο τραπέζι πολλών ανθρώπων.
Προειδοποιούν ότι, καθώς οι παραδοσιακές καλλιέργειες θα δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην άνοδο των θερμοκρασιών, ο κόσμος θα κληθεί να υιοθετήσει νέες διατροφικές συνήθειες.
Η έκθεση συντάχθηκε για λογαριασμό της επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Οι ειδικοί της CGIAR μελέτησαν τις πιθανές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως αυτές αποτυπώνονται στα διάφορα σενάρια, σε 22 από τα πλέον κοινά γεωργικά προϊόντα.
Προέβλεψαν ότι οι τρεις σημαντικότερες ως προς τη θερμιδική αξία καλλιέργειες - ο αραβόσιτος, το σιτάρι και το ρύζι- θα συρρικνωθούν σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Η πατάτα, που αναπτύσσεται καλύτερα σε περιοχές με ψυχρά κλίματα, είναι πιθανό να πληγεί με την άνοδο των θερμοκρασιών και τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτές οι αλλαγές «θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα περιθώριο για καλλιέργεια ορισμένων ποικιλιών μπανάνας» σε μεγαλύτερα υψόμετρα, ακόμη και σε τοποθεσίες, όπου σήμερα καλλιεργούνται πατάτες. «Δεν πρόκειται απαραίτητα για πανάκεια, όμως ίσως υπάρχουν τοποθεσίες όπου, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, οι μικροκαλλιεργητές θα μπορούσαν να εξετάσουν την επιλογή της [καλλιέργειας] μπανάνας», δήλωσε στο BBC ο ερευνητής Δρ. Φίλιπ Θόρντον.
Στην έκθεση, το σιτάρι περιγράφεται ως η βασικότερη φυτική πηγή πρωτεϊνών και θερμίδων παγκοσμίως. Οι συντάκτες όμως προβλέπουν ότι και για αυτό, το μέλλον διαγράφεται δύσκολο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, εξαιτίας των υψηλών τιμών του βαμβακιού, του αραβοσίτου και της σόγιας, που έχουν καταστήσει το σιτάρι ακόμη πιο ευάλωτο στις πιέσεις της κλιματικής αλλαγής.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου