Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Η προστασία του όζοντος μείωσε τους καρκίνους του δέρματος στην Ελλάδα


Χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του δέρματος προλαμβάνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάρη στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, που προστατεύει το στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Photochemistry and Photobiology.

Η έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ της Βρετανίας, της Γερμανικής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συσχέτισε τις εκτιμήσεις για τα αναμενόμενα επίπεδα του στρώματος του όζοντος (δεδομένης της κλιματικής αλλαγής), με τα περιστατικά καρκίνου δέρματος. 

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι στην Ελλάδα ετησίως έως και το 2030, χάρη στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, θα αποτραπούν περίπου 10.000 περιστατικά καρκίνου του δέρματος. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο θα καταγράφονται δύο εκατ. λιγότερα περιστατικά καρκίνου, δηλαδή εκτιμώμενη ετήσια αύξηση 14%.

Ωστόσο, δεδομένης της μείωσης του στρώματος του όζοντος τα τελευταία χρόνια, παρά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, η μελέτη εκτιμά ότι το διάστημα μεταξύ 2030 και 2050 θα καταγραφεί νέα αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος. Μάλιστα στην Ελλάδα προβλέπονται έως και 1.000 περισσότερα περιστατικά ανά έτος, ως τα μέσα του 21ου αιώνα.
 
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου