Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Η Αλέκα και οι «μνηστήρες» Το ΚΚΕ σε φάση προετοιμασίας των προσυνεδριακών θέσεών του




Η Αλέκα και οι «μνηστήρες»



 
 
Μια ιδιότυπη εσωκομματική διάσταση λαμβάνει η «κούρσα» της διαδοχής στο ΚΚΕ εν όψει και του καθοριστικού για το μέλλον του κόμματος 19ου Συνεδρίου του, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους και θα έχει επιφέρει προγραμματικές και καταστατικές αλλαγές. Αφορμή, η αναδημοσίευση από το ηλεκτρονικό «Βήμα» ενός πρόσφατου άρθρου για ζητήματα στρατηγικής του ΚΚΕ, του μέλους του Πολιτικού Γραφείου - και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος - κ. Γ. Μαρίνου, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την αναμενόμενη «αλλαγή φρουράς» στην ηγεσία του κόμματος. Την ίδια στιγμή η ηγεσία του ΚΚΕ μπαίνει σε φάση προετοιμασίας των προσυνεδριακών θέσεών του, οι οποίες δεν αποκλείεται να δοθούν στην δημοσιότητα εντός του μηνός, ώστε να προηγηθεί ο προβλεπόμενος «προσυνεδριακός διάλογος» για όλα τα «καυτά» θέματα τακτικής και στρατηγικής που έχουν τεθεί στο τραπέζι εκ των ραγδαίων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων και των επιλογών της ηγετικής ομάδας υπό την κυρία Αλέκα Παπαρήγα.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ υπήρξε (ανυπόγραφο) άρθρο-απάντηση του κόμματος που δημοσιεύθηκε στον «Ριζοσπάστη», λίγες ημέρες αργότερα επανήλθε στο θέμα ο ίδιος ενυπογράφως μέσα από τις σελίδες του κομματικού Τύπου. Η κίνηση αυτή μάλιστα  εξελήφθη από ορισμένους και ως έμμεση επιβεβαίωση ότι είναι «παρών» στη διαδικασία της διαδοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αρχικό κείμενο-σχόλιο δεν υπήρχε καν ονομαστική αναφορά στον κ. Μαρίνο, ενώ ήταν εμφανές το «συντροφικό άδειασμα» που του επεφύλαξαν οι συντάκτες του επίμαχου κειμένου όχι μόνο μέσω της αποσιώπησης του ονόματός του, αν και είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου, αλλά και μέσω της άσκησης δριμείας κριτικής κατά του «Βήματος» για το ότι αναδημοσίευσε το θεωρητικό άρθρο του ως «νέο ιδεολογικό μανιφέστο» ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για «μια ανασκόπηση της στρατηγικής του ΚΚΕ» και ως εκ τούτου δεν συνιστά αλλαγή της στρατηγικής του (για τη «λαϊκή εξουσία»).

Λίγα 24ωρα αργότερα ο κ. Μαρίνος, με δικό του άρθρο υπό τον τίτλο «Οι πολέμιοι του ΚΚΕ θα διαψευστούν για άλλη μια φορά», αφού επιτίθεται στα «αστικά ΜΜΕ» και στους «κουκουεδολόγους», οι οποίοι «κατασκευάζουν αντι-ΚΚΕ σενάρια και μύθους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, και αφού επιβεβαιώνει και από την πλευρά του ότι επρόκειτο για «συνηθισμένο άρθρο μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που θέτει βασικές ιδεολογικές, πολιτικές θέσεις του Κόμματος», το οποίο μάλιστα είχε δημοσιευθεί στο θεωρητικό περιοδικό του γερμανικού ΚΚ, «ως παρέμβαση στις συζητήσεις που γίνονται στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα», κάνει ένα διακριτό βήμα παραπέρα από τους συντάκτες του αρχικού κειμένου, προσδίδοντας μια άλλη οπτική στο θέμα. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών» (υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς τον ίδιο) και επιδιώξεις των «αντιπάλων του ΚΚΕ, απολογητών του καπιταλισμού και οπορτουνιστών να χτυπήσουν το κόμμα παραμονές του 19ου Συνεδρίου», προς το οποίο, όπως δηλώνει, το ΚΚΕ «προχωράει οργανωμένα και συλλογικά». Τονίζοντας δε ότι οι αποφάσεις του Συνεδρίου «θα συμβάλουν στη συγκέντρωση και στην προετοιμασία εργατικών, λαϊκών δυνάμεων για την ανατροπή του καθεστώτος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού».

Ο κ. Μαρίνος γεννήθηκε στον Αγιο Λουκά Ευβοίας το 1954. Είναι απόφοιτος της Σχολής Ραδιοτηλεγραφητών και γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά. Είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και έχει εκλεγεί βουλευτής Ευβοίας το 2007 και το 2009. Είναι ναυτεργάτης ασυρματιστής και επί σειρά ετών διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ασυρματιστών, με έντονη συνδικαλιστική δράση στο ναυτεργατικό κίνημα. Από τους παροικούντες τον Περισσό θεωρείται ότι ανήκει στην πτέρυγα των «σκληροπυρηνικών» (Μ. Μαΐλης, Στ. Λουκάς, Κ. Παρασκευάς, Ελένη Μπέλλου, Ελένη Κατροδαύλη κ.ά.) ενώ φέρεται να μην έχει την υποστήριξη κορυφαίων στελεχών, μεταξύ των οποίων ο κ. Δ. Γόντικας (το όνομα του οποίου μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάποιοι στον Περισσό δεν αποκλείουν, εφόσον οι εσωκομματικές συνθήκες το επιβάλουν, να κληθεί να παίξει έναν μεταβατικό εξισορροπητικό ρόλο), αλλά και ο κ. Δ. Κουτσούμπας (το όνομα του οποίου επίσης έχει εμπλακεί εδώ και χρόνια στα σενάρια περί διαδοχής της κυρίας Παπαρήγα). 

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου